default-image

Γάλλος απείλησε με εξόντωση την φώκια που λιαζόταν σε ξαπλώστρα σε παραλία της Σάμου

Γάλλος απείλησε με εξόντωση την φώκια που λιαζόταν σε ξαπλώστρα σε παραλία της Σάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παραλία της Γάγκου στο Βαθύ της Σάμου η αναγνώστρια του www.zoosos.gr Αθηνά Τσερέπα φωτογράφησε στην Κυριακή 21 Ιουνίου την Αργυρώ, την πιο γνωστή φώκια του νησιού, να λιάζεται στην κυριολεξία πάνω στην δική της ξαπλώστρα.

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο ενός σπάνιου είδους, αν σκεφτεί κανείς ότι από τις 450 φώκιες Monachus - monachusοι οι 250 μόνο διαβιούν στα θαλάσσια ύδατα της χώρας μας στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος.

Η κα Τσερέπα την ώρα που φωτογράφιζε την Αργυρώ άκουσε Γάλλο τουρίστα, που βρισκόταν στην ακτή και κοντά σε αυτή την υπέροχη μεσογειακή φώκια να λέει ότι αυτό το πλάσμα αποτελεί πρόβλημα και θα ήταν τέλεια φώκια αν ήταν νεκρή, αν κάποιος την πυροβολούσε!

Η κα Τσερέπα εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι απευθυνόμενη στον τουρίστα, ο οποίος εμμέσως απείλησε αυτό το πλάσμα, που είναι και είδος υπό προστασία, ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για τα λόγια του, να σέβεται τον τόπο τον οποίο έχει επισκεφτεί - καθώς και τα άγρια ζώα του - και πως αν συμβεί κάτι στην Αργυρώ θα είναι ο πρώτος ύποπτος.

«Η συμπεριφορά του ευρωπαίου τουρίστα με εξέπληξε και από τα λόγια του συγκεκριμένου ανθρώπου αποδεικνύεται η έλλειψη παιδείας και γνώσεων για την αξία των άγριων ζώων. Πρώτη φορά άκουσα να απειλούν την Αργυρώ κατά κύριο λόγο όλοι την λατρεύουν» μας επισήμανε η κα Τσερέπα.

Αφήστε τα άγρια ζώα στην ησυχία τους

Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης μεσογειακής φώκιας και η εξοικείωση της με το είδος μόνο συνηθισμένη δεν είναι, γι' αυτό και αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση.

Αν τυχαία εντοπίσετε φώκια θα ήταν φρόνιμο να μην την πλησιάσετε και για να μην την τρομάξετε. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για άγριο ζώο με απρόβλεπτη συμπεριφορά ειδικά αν νιώθει ότι απειλείται. Τα άγρια ζώα δεν πρέπει να εξοικειώνονται με το είδος μας καθώς οι άνθρωποι αποτελούν γι' αυτά την μεγαλύτερη απειλή!

Της Ελένης Ηλιοπούλου (από το zoosos.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News