Ειδήσεις

Προτεραιότητα για την Περιφέρεια η οδική ασφάλεια

Η οδική ασφάλεια στην Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε την Παρασκευή, στην Περιφέρεια η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί με στόχο τη μείωση των τροχαίων στο νησί.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης  ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, περιφερειακός σύμβουλος, κ. Νίκος Ξυλούρης, και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης ανέφερε ο περιφερειάρχης, είναι η συνεχής διεκδίκηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων για τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως επίσης και η αλλαγή της συμπεριφοράς κατά την οδήγηση.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης σε δηλώσεις του για το έργο της επιτροπής ανέφερε: «Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, για την οδική ασφάλεια εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ένα καλύτερο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη την Κρήτη, ακούμε τους ειδικούς, έχουμε συστήσει τη συγκεκριμένη επιτροπή με την συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και περιμένουμε τις υλοποιήσιμες προτάσεις τους. Πρέπει να αλλάξει όμως και η συμπεριφορά μας όταν οδηγούμε, να σεβόμαστε τον ΚΟΚ ενώ δική μας ευθύνη είναι να φτιάξουμε το οδικό δίκτυο στην Κρήτη. Χρειάζονται πόροι, εμείς είμαστε πανέτοιμοι από πλευράς μελετών, διεκδικούμε Εθνικούς πόρους και Ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ έχουμε ξεκινήσει  παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ και στο επαρχιακό δίκτυο. Με την συνεργασία Αυτοδιοίκησης και πολιτών μπορούμε να έχουμε λιγότερα ατυχήματα στη Κρήτη».  

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης υπογράμμισε: «Στην επιτροπή έχουμε προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι Πανεπιστήμια, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, Επιμελητήρια, εκπαιδευτές οδηγών, φορείς της οδικής ασφάλειας, υπηρεσίες κ.α. Σήμερα βάζουμε τους στόχους που θα πρέπει να έχει η επιτροπή και ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δράσεων. Βασικός στόχος να αποφύγουμε τα τροχαία, τα θανατηφόρα, τους τραυματισμούς, να έχουμε μια καλύτερη οδική συμπεριφορά που μπορεί να είναι και πρέπει να είναι μετρήσιμη σε ένα βάθος χρόνου ώστε να είμαστε καλύτεροι οδηγοί και πεζοί. Απαιτούνται συνεχής ενημέρωση, εκπαίδευση, έργα, υποδομές και δράσεις για την οδική ασφάλεια».

Έργο της επιτροπής μεταξύ άλλων είναι:

- Η διαμόρφωση πολιτικής σε θέματα δημόσιας ασφάλειας στις μεταφορές, η υποβολή σχετικών προτάσεων στην Περιφέρεια Κρήτης, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αρμόδιους με το θέμα φορείς.

- Η αναζήτηση στρατηγικών δράσεων και πηγών τυχόν χρηματοδότησής τους, στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων ή συμμετοχής σε σχήματα, για έργα που θα συμβάλουν στην βελτίωση του τομέα της οδικής ασφάλειας.

- Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των φορέων που εμπλέκονται στην οδική ασφάλεια ή ακόμα και η συνεργασία μ' αυτούς.

- Η ανάληψη δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την σύνταξη προγραμμάτων, τη διοργάνωση σεμιναρίων, την παρουσίαση σε ομάδες μαθητών εργαζομένων συνταξιούχων και φορέων.

- Η προβολή με τον καλύτερο τρόπο της ανάγκης εφαρμογής της οδικής ασφάλειας με τεχνικές οδηγίες οδηγικής συμπεριφοράς.

- Η αναζήτηση δράσεων οδικής ασφάλειας για υλοποίηση που χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς ή και Εθνικούς Πόρους.

Σχόλια