Ειδήσεις

Με λαμπρότητα εορτάστηκε το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου Ατάλης

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών εορτάσθηκε το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ατάλης-Μπαλή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το εσπέρας της Τρίτης 23ης Ιουνίου 2015 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Ευμένιος Κοκολινάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αρετίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Επίσκοπός μας, κατόπιν παρακλήσεως του Ηγουμένου της Μονής, Παν. Αρχιμ. Παρθενίου Καλυβιανάκη, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Νικόλαο Ξεξάκη από την Ελεύθερνα. Απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος κάλεσε τους πιστούς να μην επιλέγουν τους «παράδρομους» του σύγχρονου κοσμικού φρονήματος, αλλά να ακολουθούν τον ένα και μοναδικό δρόμο της σωτηρίας, για τον οποίο κήρυξε ο Τίμιος Πρόδρομος και ο οποίος είναι ο Χριστός, όπως φανερώνουν τα ευαγγελικά λόγια: «Εγώ ειμι η οδός και η αλήθεια και η ζωη» (Ιωάν. ιδ , 6).

Το πρωί της Τετάρτης 24ης Ιουνίου 2015, κυριωνύμου ημέρας της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος ανταποκρίθηκε ευγενικά στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και τίμησε με την παρουσία του την Ιερά Πανήγυρη. Τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο συνώδευε ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος συνεόρταζε τα ονομαστήριά του και την επέτειο των δέκα ετών από τη χειροτονία του εις Διάκονον, την οποία είχε τελέσει την 24η Ιουνίου 2005 ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος, ως Βοηθός Επίσκοπος Κνωσού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης τότε. Με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Επαρχιών, μεταξύ των οποίων οι Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης και Ευμένιος Κοκολινάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Δ  ?ρχιερατικ?ς Περιφερείας, Αιδεσ. Πρωτ. Ιωάννης Αλεξανδράκης, ο Παν. Αρχιμ. Πορφύριος Αουάντ από την Ιερά Μονή Χαλέπας και άλλοι. Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Παναγιώτου Παπαδάκη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, προσφωνώντας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο, τον ευχαρίστησε θερμά για την ευλογητή παρουσία του στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ατάλης-Μπαλή και εξήρε την προσωπικότητα και την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία της Κρήτης. Αντιφωνώντας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Επίσκοπό μας για την ευγενική του πρόσκληση και την αγάπη του και επεσήμανε την ανάγκη της ενότητας του Κλήρου και του λαού μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς για την πατρίδα μας.

Στην Ιερά Πανήγυρη παρέστησαν ο Εντιμολ. κ. Σπυρίδων Λιονάκης, Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, το έργο και την προσφορά του οποίου επαίνεσε ο Επίσκοπός μας.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη εόρτιος τράπεζα, κατά την οποία ο Ηγούμενος π. Παρθένιος προσέφερε, εκ μέρους της Ιεράς Μονής, δώρα στους υψηλούς επισκέπτες.

Σχόλια