Ειδήσεις

Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση παράτασης

Δε δέχεται η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Νωρίτερα, με μια σκληρή δήλωση αποχώρησε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια δήλωση που δείχνει ένα πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα αλλά στην αλληλεγγύη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να αγωνιζόμαστε υπέρ των ευρωπαϊκών λαών.

Ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας με βάσει τις προτάσεις των δανειστών.

Αυτές τις προτάσεις, πάντως, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες τις απέρριπταν λέγοντας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης».

Η σκληρή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες αφού, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, συναντήθηκε εκτάκτως με την Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, διήρκεσε 35 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Η Μέρκελ

Στη... γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε σε δηλώσεις της τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχτεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ευρωζώνη.

«Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε πως «τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».

Η πρόταση

Ο χρόνος, για άλλη μια φορά, έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα προς ακόμη ένα κρίσιμο Eurogroup. Το πολλοστό απ' όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Στις Βρυξέλλες, οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις χτυπούν κόκκινο.

Οι δανειστές έριξαν από σήμερα μια νέα πρόταση στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει στις 18.00 του Σαββάτου: πεντάμηνη παράταση και έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της (βλέπε ΔΝΤ) και να μην κηρύξει στάση πληρωμών.

Μετά τα δημοσιεύματα της Handelsblatt και του Reuters την πρόταση των δανειστών για παράταση μεταδίδει και ο Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές κατέθεσαν στο Eurogroup της Πέμπτης ένα δισέλιδο κείμενο, στο οποίο προτείνουν την πεντάμηνη παράταση του προγράμματος και την έκτακτη χρηματοδότηση σε δόσεις.

Αυτό το κείμενο θα συζητηθεί και στο Eurogroup του Σαββάτου. Ο Guardian αποκαλύπτει και το πως θα συγκεντρωθεί η έκτακτη βοήθεια των 15,5 δισ. ευρώ για να δοθούν στην Ελλάδα αν συμφωνήσει στην παράταση ως το τέλος του Νοεμβρίου: 8,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης, 3,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Όπως αναφέραμε ήδη, η κυβέρνηση απέρριψε αυτήν την πρόταση.

Σχόλια