Ειδήσεις

Με εντατικούς ρυθμούς οι τακτοποιήσεις σχολικών κτιρίων

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες τακτοποίησης των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς και Καινοτομίας κ. Μαρία Καναβάκη, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Πολεοδομίας, ενημερώνουν τους διευθυντές των σχολείων καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις δυνατότητες που παρέχει η νομιμοποίηση των κτισμάτων.

Εκτός από το προφανές όφελος της νομιμοποίησης των κτισμάτων για την εύρυθμη λειτουργία τους, καθίσταται δυνατή η ένταξη των εν λόγω κτιρίων στο νέο ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Όπως σημειώνει η δημοτική Αρχή, οι μηχανικοί και τα διοικητικά στελέχη του Δήμου, επιδεικνύοντας ζήλο και αποτελεσματικότητα, έχουν καταφέρει να νομιμοποιήσουν έως σήμερα 26 σχολεία (15 σχολικά συγκροτήματα) συνολικής επιφάνειας 35.000 τ.μ., νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, χωρίς κανένα κόστος για το Δήμο.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας περιλαμβάνει την τοπογράφηση και αποτύπωση των σχολικών μονάδων, τον έλεγχο των διαθέσιμων στοιχείων της φάσης κατασκευής, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών υπαγωγής στο νόμο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ.

Από τα στοιχεία της καταγραφής  προκύπτει ότι περίπου τα δυο τρίτα των σχολικών συγκροτημάτων στερούνται οικοδομικής άδειας και δέσμευση της δημοτικής Αρχής είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την οποία δυστυχώς δεν είχε γίνει καμία προεργασία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, παρότι η σχετική αρμοδιότητα είχε μεταφερθεί στο Δήμο Ηρακλείου ήδη από το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα εκφεύγει των συνηθισμένων καθηκόντων της Δ/νσης Πολεοδομίας και τα υπηρεσιακά στελέχη ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανάληψη της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Σχόλια