default-image

Τσίπρας με Μέρκελ-Ολάντ για άρση του αδιεξόδου

Ελλάδα
Τσίπρας με Μέρκελ-Ολάντ για άρση του αδιεξόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και σε όλους τους τόνους διαμηνύθηκε χθες ότι η λύση που θα βρεθεί θα προέλθει από τα κλιμάκια εργασίας και θα επικυρωθεί από το Eurogroup, δεν είναι δυνατό να σταματήσουν και οι πολιτικές προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Οι εξελίξεις λοιπόν "τρέχουν" και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε για μία ακόμη φορά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».

Δεν υπάρχει ωστόσο καμία πληροφορία - προς το παρόν - για το τι αποκρίθηκαν οι Μέρκελ-Ολάντ στον κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου.

Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση και να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των θεσμών και της Αθήνας, ενόψει του Eurogroup του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή και θα πρέπει Αθήνα-δανειστές να τα βρουν στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης το Σάββατο.

Παράλληλα ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις πως, αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο. «Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο να υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι για την επίτευξη της συμφωνίας απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News