Ειδήσεις

Δε θα τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να αντιμετωπίζει όλες τις χώρες ισότιμα και δεν μπορεί να εξαρτάται η στήριξη των τραπεζών μιας χώρας από τη συμμετοχή της ή όχι σε "πρόγραμμα διάσωσης".

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Daniele Nouy σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, αφού μεταξύ άλλων επισήμανε με νόημα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της ΕΚΤ αντιμετωπίζει τις ελληνικές τράπεζες τηρώντας τους ίδιους κανόνες με αυτούς που ισχύουν και για τις τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που δεν είναι σε μνημόνιο.

Όπως σχολιάζει ο ευρωβουλευτής, «στο κενό πέφτει πλέον η κινδυνολογία της τρόικας για την τύχη των ελληνικών τραπεζών αν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα "διάσωσης", δηλαδή σε μνημόνιο».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Μαριά, στην ουσία η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επανέλαβε όσα είχε ήδη εκφράσει εγγράφως από τις 2 Απριλίου απαντώντας σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο ίδιος για τη γνωστή απαγόρευση που υποβλήθηκε από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Στην εν λόγω απάντηση, την οποία σημειωτέον ο Νότης Μαριάς είχε κάνει δημόσια γνωστή, η κ. Daniele Nouy, αφού αναφέρθηκε στον τρόπο εποπτείας των ελληνικών τραπεζών, επισήμανε ότι «η προσέγγιση αυτή αντανακλά την εποπτική πρακτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ έναντι όλων των τραπεζών υπό την άμεση εποπτεία της, διασφαλίζοντας έτσι την ισότιμη μεταχείριση και τη συνέπεια σε βάθος χρόνου».

Απευθυνόμενος λοιπόν στην κ. Daniele Nouy κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 28 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καθηγητής Νότης Μαριάς, αφού αναφέρθηκε στην εκβιαστική πολιτική της τρόικας που ζητά περικοπή συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στη συνέχεια της επέδειξε την παραπάνω γραπτή απάντησή της και της ζήτησε να επιβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπιστούν χωρίς διακρίσεις, ισότιμα με τις άλλες τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης στο βαθμό που η Ελλάδα δεν υπογράψει νέο μνημόνιο και παραμείνει εκτός προγράμματος "διάσωσης" μετά την 30ή Ιουνίου.

Έτσι με την παραπάνω απάντηση της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ καταρρέουν οι εκβιασμοί, οι απειλές, η κινδυνολογία και η μπλόφα της τρόικας για την τύχη των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υπογράψει το νέο μνημόνιο που θέλουν να της επιβάλουν οι δανειστές.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλέον σημαντικό όπλο στα χέρια της ελληνικής πλευράς απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

Ακολουθεί το βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά και η απάντηση της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Daniele Nouy:

Σχόλια