default-image

Χαμόγελα για τους μικρούς ήρωες των ΕΠ.ΑΛ.

Κρήτη
Χαμόγελα για τους μικρούς ήρωες των ΕΠ.ΑΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλές επιτυχίες επιφύλαξε και φέτος η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων και για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), για τα παιδιά που πετυχαίνουν το στόχο τους για φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από ένα δρόμο διαφορετικό...

Μέσα από ένα δρόμο με λίγα ή και καθόλου φροντιστήρια, με μικρότερα επίπεδα άγχους και με κάποιους συμβιβασμούς, ενδεχομένως, αλλά όχι αναγκαστικά επώδυνους. Τα παιδιά των ΕΠΑ.Λ., βλέπετε, δίνουν μόνο τέσσερα αντί για 6 ή 7 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που δίνουν στα Γενικά, αλλά δεν μπορούν να περάσουν σε πανεπιστήμιο, παρά μόνο σε ΤΕΙ και αστυνομικές σχολές.

Φέτος στα ΕΠΑ.Λ. ήταν μια περίεργη περίοδος, καθώς μεσούσης της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε η επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν. Επρόκειτο για ειδικότητες όπως βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, γραφίστες κ.ά., δηλαδή ειδικότητες που μπορούν να δώσουν εύκολα δουλειά σε φτωχά παιδιά.

Από το Σεπτέμβριο, ωστόσο, οι ειδικότητες αυτές επανακάμπτουν στα ΕΠΑ.Λ., με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι επιλογές των παιδιών που επιλέγουν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, ως μέσο για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Όνειρα που κάνουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ., πατώντας ταυτόχρονα στη γη, και τα οποία προσαρμόζονται σε μια δύσκολη οικονομικοκοινωνική πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα αυτή όχι μόνο γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά, αλλά και τα επηρεάζει, αφού στην πλειονότητά τους προτιμούν να σπουδάζουν εντός Κρήτης (ή ακόμα καλύτερα και εντός Ηρακλείου) για να μειώνεται το κόστος της φοίτησης.

Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω των οποίων έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο σε ΤΕΙ και αστυνομικές-στρατιωτικές σχολές. Διαγωνίζονται σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας (Έκθεση και Μαθηματικά) και σε δύο μαθήματα ειδικότητας.

Στην πλειονότητά τους οι μαθητές δεν έκαναν φροντιστήρια και τα κατάφεραν μόνο με την ενισχυτική διδασκαλία που τους έκαναν εθελοντικά καθηγητές του δημόσιου σχολείου. Μπορεί να μην αντιμετωπίστηκαν ως άλογα κούρσας από κανέναν, μπορεί να μην εξουθενώθηκαν, αλλά χθες ήρθε και γι' αυτούς η στιγμή της δικαίωσης. Η "Νέα Κρήτη" εύχεται σε όλους καλή σταδιοδρομία.

Δηλώνουν δικαιωμένοι οι μαθητές

Στο σύνολό τους οι επιτυχόντες με τους οποίους επικοινώνησε η "Νέα Κρήτη" νιώθουν δικαιωμένοι από την επιλογή τους να φοιτήσουν σε Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς, όπως δηλώνουν, εξετάζονται σε μαθήματα που τους αρέσουν (μαθήματα ειδικότητας) και έτσι είναι πιο εύκολο να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και να πιάσουν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν.

Τα μαθήματα ειδικότητας πριμοδοτούνται με συντελεστή βαρύτητας 3,5, ενώ τα δύο γενικής παιδείας με συντελεστή 1,5. Επίσης, αναφέρουν ότι με το τέλος των σπουδών τους έχουν ήδη ένα πτυχίο ειδικότητας που μπορεί να τους βοηθήσει να σπουδάζουν και να εργάζονται ταυτόχρονα.

Οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ. Σ. για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα γίνονται κάθε Πέμπτη και από 1η Σεπτέμβρη καθημερινά. Η φοίτηση είναι τριετής και παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο ισότιμο του Γενικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκπαίδευση σε σύγχρονα εργαστήρια.

Τι λένε οι επιτυχόντες των ΕΠ.ΑΛ.

Μαρίνα Μπιτιρίνη (1.821 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Πρώτη μου επιλογή ήταν η Λογιστική στο Ηράκλειο και περνώ. Η αδελφή μου ήδη σπουδάζει στο Πολυτεχνείο, στα Χανιά. Εντατικό ήταν το διάβασμα και πρόκειται για μια δουλειά χρόνων. Είμαι ικανοποιημένη και ανταμείφτηκαν οι κόποι μου».

Δημήτρης Καμπουράκης (1.728, 1ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Είμαι ικανοποιημένος από την επίδοσή μου στις εξετάσεις. Εισάγομαι και με το παραπάνω στο ΤΕΙ Πληροφορικής Ηράκλειου, το οποίο ήταν η πρώτη μου επιλογή. Χαίρομαι που τα κατάφερα, γιατί προσπάθησα πολύ, χωρίς φροντιστήρια, καθώς η μαμά μου ήταν σε διαθεσιμότητα και δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για έξοδα».

Μαρία Καργιωτάκη (1.763 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Ήθελα Διοίκηση Επιχειρήσεων και καταφέρνω να περάσω είτε Ηράκλειο, είτε Θεσσαλονίκη. Ήδη η αδελφή μου σπουδάζει στην Κρήτη. Αισθάνομαι πολύ ωραία. Διάβαζα πάρα πολύ και είμαι ευχαριστημένη για τον κόπο που κατέβαλα τόσα χρόνια. Ευχαριστώ τους καθηγητές μου, που με βοήθησαν».

Γιάννης Σφακιανάκης (1.725 μόρια, 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Στόχος μου ήταν να εισαχθώ στη Σχολή Αστυφυλάκων. Όπως φαίνεται, ο στόχος αυτός δεν "πιάνεται", οπότε σκέφτομαι να δηλώσω ΤΕΙ Μηχανολογίας, που είναι η δεύτερή μου επιλογή. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι παράλληλα με το ΤΕΙ να διαβάσω για να δώσω ξανά εξετάσεις και να πετύχω αυτό που ήθελα εξαρχής».

Γιώργος Λαγκωνάκης (1.730 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Από μικρός μου άρεσαν οι στρατιωτικές σχολές και εύχομαι να πέσουν λίγο οι βάσεις, ώστε να καταφέρω να περάσω. Δε διάβαζα πάρα πολύ. Το 100% του εαυτού μου δεν το έδωσα. Όμως, περίμενα παραπάνω βαθμολογία».

Κλεάνθη Καλεργάκη (1.690 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Η πρώτη επιλογή μου ήταν Ιατρικά-Βιολογικά Εργαστήρια Λάρισας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Δεν το έχω πιστέψει ακόμη. Δεν περιγράφεται η χαρά μου. Επιθυμώ να ασχοληθώ με τον αιματολογικό τομέα. Να βοηθώ τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καρκίνο».

Ραφαήλ Αλεξόπουλος (1.686 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν ΤΕΙ Πληροφορικής και πιστεύω ότι περνώ. Αισθάνομαι πολύ καλά που πέτυχα το στόχο μου και οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς επιτεύχθηκαν. Διάβαζα πολύ και ευχαριστώ τους καθηγητές μου».

Κωνσταντίνος Καρτσάκης (1.655 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Ήθελα να περάσω ΤΕΙ Μηχανολογίας στην Κρήτη και περνώ τελικά. Δεν το περίμενα ότι θα επιτύχω το στόχο. Διάβαζα, βέβαια, και τα κατάφερα. Αισθάνομαι χαρούμενος που θα σπουδάσω».

Κάρολος Χαλαμπαλάκης (1.635 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας Πειραιά και περνώ. Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία που οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι. Διάβαζα με μέτρο, αλλά ουσιαστικά, χωρίς πρόγραμμα. Ευχαριστώ την οικογένειά μου και τους καθηγητές που με στήριξαν».

Ηλίας Βούλγαρης (1.600 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Ήθελα να σπουδάσω Προγραμματισμό. Η ιδέα παραμένει ακόμη η ίδια. Και με τη βαθμολογία που συγκέντρωσα περνώ Πληροφορική. Αισθάνομαι χαρούμενος που περνώ εκεί που θέλω. Διάβαζα 3 με 4 ώρες κάθε μέρα και είμαι ευχαριστημένος που οι κόποι μου ανταμείφθηκαν».

Ιωάννα Χαζφαττούχ (1.566 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο και τα κατάφερα. Είμαι πολύ ικανοποιημένη, γιατί χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια τα κατάφερα. Διάβαζα με πρόγραμμα και ήθελα να ικανοποιήσω τους ανθρώπους που με στήριξαν».

Μιχάλης Μακράκης (1.517 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Ήθελα Λογιστική Ηράκλειο και περνώ τελικά. Χρειάζεται, για να επιτύχεις, να βάλεις πρόγραμμα στο διάβασμα, το οποίο είναι προσπάθεια χρόνων. Είμαι ευχαριστημένος και για το διάβασμα που έκανα φέτος. Περίμενα να γράψω λιγότερα. Ευχαριστώ τους γονείς μου, που με παρότρυναν για να το κάνω και τους καθηγητές μου».

Παναγιώτα Μαστοράκη (1.490 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Ήθελα στρατιωτικές σχολές. Διάβαζα μόνη μου, χωρίς βοήθεια, και ίσως ξαναδώσω τελικά. Βέβαια, εύχομαι να πέσουν οι βάσεις. Ήδη περνώ Διοίκηση Επιχειρήσεων, όμως δεν το έχω ψάξει, γιατί είχα στόχο τις στρατιωτικές σχολές. Φυσικά, δεν τα πήγα και άσχημα με τη βαθμολογία μου».  

Μαρίνα Λύτινα (1.480 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου)

«Ήθελα Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στο Ηράκλειο ή στη Θεσσαλονίκη και είμαι ευχαριστημένη που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περνώ στο Ηράκλειο. Διάβαζα πάρα πολύ. Και είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου».

Ένας συνάδελφος γεννιέται…

Γιάννης Μασοκώστας (18.961 μόρια, 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

Ανάμεσα στους φετινούς επιτυχόντες των (δύσκολων) πανελλαδικών εξετάσεων είναι και ο Γιάννης Μασοκώστας, από το 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Ο Γιάννης, συγκεντρώνοντας 18.961 μόρια και βαθμό πρόσβασης 19,02, πετυχαίνει το παιδικό του όνειρο. Να σπουδάσει δημοσιογραφία, ώστε στη συνέχεια να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αθλητικό ρεπορτάζ.

Από την ηλικία των 8 χρονών ξέρει τι θέλει να γίνει ο Γιάννης. Μαθητής της τρίτης δημοτικού ήταν όταν εκδήλωσε πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Μέχρι σήμερα, όσο κι αν όλοι περίμεναν ότι θα του περάσει, εκείνος παραμένει πιστός στο όνειρό του. Αν και με τους βαθμούς του περνάει Νομική, εκείνος δηλώνει ως πρώτη του προτίμηση το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γιάννης έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο νεανικής δημοσιογραφίας "Λευτέρης Δασκαλάκης". Το βραβείο αυτό το πήρε από τα χέρια του καλού συναδέλφου Γιώργου Γιαλυτάκη, που εκτίμησε το ταλέντο του.

Ελένη Σταυρουλάκη, Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News