Ειδήσεις

Αβέβαιο το μέλλον των πανεπιστημίων (video)

Θέμα βιωσιμότητας των ελληνικών πανεπιστημίων θέτουν οι πρυτάνεις, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη.

Την ώρα που χιλιάδες υποψήφιοι αναμένουν τις βάσεις εισαγωγής ως πρωτοετείς σε αυτά, το ζήτημα έχει προκαλέσει πρωτόγνωρη ανησυχία στους κύκλους των πανεπιστημιακών, που είναι έτοιμοι να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο αιτημάτων προς το υπουργείο, το οποίο θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες στη διάρκεια της συνόδου των πρυτανικών Αρχών, η οποία ξεκίνησε χθες στο Ηράκλειο.

Με δεδομένο ότι τα χρήματα που υπάρχουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους αρκούν μόλις και μετά βίας μέχρι τον Αύγουστο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, εξηγώντας πως όσα χρήματα μπορούσαν να διατεθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα διατέθηκαν ήδη και ότι η λειτουργία των πανεπιστημίων πλέον μπαίνει στην κρισιμότερη φάση της, καθώς χρηματοδότηση από το υπουργείο έχει να λάβει από πέρυσι, τόνισε: «Δε θέλω να το σκέφτομαι αυτό το πράγμα. Θα κάνουμε το παν, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Υπενθυμίζω πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί μας μειώθηκαν κατά 70%. Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να προσφέρουμε στους φοιτητές μας ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Καρδάσης είπε: «Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια χρεωκοπημένη χώρα και αυτή την πραγματικότητα έχουμε μπροστά μας. Μέχρι σήμερα οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες».

Έως αυτή τη στιγμή πάντως, όπως επισήμανε ο πρύτανης, από τα χρήματα για τις έρευνες και τα ταμειακά διαθέσιμα καλύπτουν οι πρυτανικές Αρχές τις πάγιες ανάγκες των ιδρυμάτων, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι πιο δύσκολη περίοδος για τα πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει υπάρξει, καθώς χρηματοδότηση έχει να φτάσει από πέρυσι.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε χρήματα που επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο. Ελπίζουμε ότι θα τελειώσει το χρηματοδοτικό ζήτημα της χώρας άμεσα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε όλα τα επίπεδα με μια ομαλότητα», είπε ο κ. Στεφάνου.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα διαμορφώνει το σύνολο των αιτημάτων αλλά και των προτάσεων των πανεπιστημιακών, θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες στη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Στεφάνου, η αγωνία είναι έκδηλη και ήδη χτυπάει κόκκινο. Με τον ίδιο, ωστόσο, να εκφράζει την αισιοδοξία ότι, έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες, το αποτέλεσμα δε θα πλήξει την ποιότητα των πανεπιστημίων της χώρας.

Στη σύνοδο των πρυτάνεων που ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο, το "παρών" από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια