Ειδήσεις

Τέλος το Eurogroup, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Οι διαφωνίες που υπήρχαν και οι οποίες δεν επιλύθηκαν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεν επέτρεψαν (όπως άλλωστε αναμενόταν) να επιτευχθεί λύση στο Eurogroup, το οποίο διέκοψε οριστικά για σήμερα τις εργασίες του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνέλθουν ξανά το Σάββατο το πρωί, προκειμένου να εξετάσουν τις νέες προτάσεις που θα έχουν γίνει - δηλαδή, ουσιαστικά, περιμένουν ένα έτοιμο κείμενο το οποιο να έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν δίχως... πολλές αλλαγές.   

Η συζήτηση ήταν επί των προτάσεων των Θεσμών και των ελληνικών αντιπροτάσεων και κατά τα φαινόμενα αυτό που ζητείται αυτή τη στιγμή είναι η ελληνική πλευρά να κάνει τις "διορθωτικές προτάσεις" της επί της πρότασης των θεσμών.

Υπάρχει μία διάθεση να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, ωστόσο η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όλες οι συζητήσεις του τελευταίου διημέρου γίνονται επί του εξαιρετικά σκληρού κειμένου προτάσεων που έφερετ το ΔΝΤ και υιοθέτησαν οι θεσμοί.

Τσίπρας για συμφωνία

«Είμαι πεπεισμένος οτι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση.

Oι διαπραγματεύσεις είναι πάντα γεμάτες διαφωνίες και, στη συνέχεια, συμβιβασμούς» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εισερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Αλλες δηλώσεις

Πάντως σε δηλώσεις του ο  ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει "ελληνικό κείμενο", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχουμε πρόταση συμφωνίας από τους Ελληνες. Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι το σχέδιο των Θεσμών. Δεν συζητήσαμε έκτακτο σενάριο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, εισερχόμενος στην συνεδρίαση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση του Γ. Ντέισελμπλουμ κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

«Τι περιμένετε από αυτή τη συνεδρίαση;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

«Σκληρή δουλειά» ήταν η απάντησή του.

Ο κ. Ντάισλμπλουμ πρόσθεσε ότι η πρόταση των Θεσμών θα είναι η βάση συζήτησης στο Eurogroup.

«Θα περιμένουμε να ακούσουμε την άποψη της ελληνικής πλευράς πάνω στο κείμενο των θεσμών», είπε.

Την ίδια ώρα βεβαίως άλλες δηλώσεις μιλούσαν για "δύο προτάσεις" και μάλιστα κυκλοφόρησε και μια φημολογία ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης αρνούνταν (κάποιοι εξ αυτών) να συζητήσουν και τις δύο προτάσεις και ζητούσαν ενιαίο κείμενο, αντιρρήσεις που φαίνεται στη συνέχεια (εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες) εκάμφθησαν και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά.

Μοσκοβισί

«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, το σχέδιο των Θεσμών είναι σταθερό από οικονομικής και κοινωνικής άποψης» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, προσερχόμενος στην συνεδρίαση.

Ντε Γκίντος

«Ο Ιούνιος τελειώνει, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, αν και είμαι πάντα αισιόδοξος. Αυτό που ξέρω είναι ότι παραμένουν οι διαφορές και ότι η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Εχω πρόθεση να συνεχίσω τη διαπραγμάτευση, επειδή τελειώνει ο χρόνος».

Η πρόταση των δανειστών είναι ως εξής, στα κύρια σημεία της:

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για την τέταρτη συνεδρίασή τους αυτήν την εβδομάδα, σε μια ακόμα προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Οι υπουργοί έχουν λάβει αυτό που αξιωματούχος ονόμασε «κείμενο σκοπιμότητας», όμως οι Financial Times που έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του κειμένου αυτού λένε πως μοιάζει πολύ με την εκδοχή που είχαν επιστρέψει με υπομνήματα στην Αθήνα την Τρίτη οι πιστωτές (αντίγραφο του κειμένου επισυνάπτεται στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»)

Στο πρώτο σημείο που πρέπει να δει κανείς είναι η σελίδα τρία του εγγράφου των εννέα σελίδων, εκεί που ξεκινά το κομμάτι που αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στο οποίο κολλάνε οι δυο πλευρές και, ενώ κάνει κάποιες υποχωρήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των πιστωτών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πολύ σύντομα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ' όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, όμως η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετέφερε την ημερομηνία αυτή στο 2025.

Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.

Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα -όμως όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων τροφίμων και των εστιατορίων, πάνε στο 23%.

Επίσης, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, ενώ διατηρούν την ιδέα της Ελλάδας για αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28% (αντί του 29% που ζητά η Αθήνα). Απορρίπτουν την ιδέα για έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όμως συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%.

Αναλυτικά, το κείμενο της πρότασης των θεσμών (στα Αγγλικά):

 

Σχόλια