Ειδήσεις

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του κυκλώματος των "10" (video)

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, η πολύκροτη δίκη του κυκλώματος που φέρεται να διέπραττε απάτες από τις οποίες - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - είχε προκληθεί ζημία ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικό Δημόσιο και ιδιώτες.

Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί, με την ακροαματική διαδικασία να προχωρά με αρκετά γοργούς ρυθμούς, καθώς μέχρι το απόγευμα, οπότε το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για σήμερα το πρωί, είχαν εξεταστεί οι περισσότεροι από τους συνολικά 29 μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

 

Ακάλυπτες επιταγές, ένταση και διακοπή

Η πλειονότητα των μαρτύρων που κατέθεσαν ενώπιον της Έδρας ήταν άτομα τα οποία φέρονται να έπεσαν θύματα του κυκλώματος, καθώς και «αχυράνθρωποι», οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από την οργάνωση για να καλύπτονται οι έκνομες δραστηριότητές της.

Όπως ακούστηκε πολλές φορές, χθες, από μάρτυρες, στην αίθουσα της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, όπου συνεδριάζει το Δικαστήριο, κάποιοι εκ των κατηγορουμένων «έστηναν» απάτες δίνοντάς τους ακάλυπτες επιταγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές.

Ωστόσο, η ένταση στην αίθουσα του Δικαστηρίου χτύπησε "κόκκινο" όταν σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στο συνήγορο υπεράσπισης του 45χρονου βασικού κατηγορούμενου Διονύση Βέρρα και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και γνωστό δικηγόρο Αλέκο Δαριβιανάκη.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε στο ακροατήριο είναι το γεγονός ότι το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για αρκετή ώρα, μέχρις ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μαζικές συλλήψεις

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το Μάρτιο του 2014, έπειτα από τις μαζικές συλλήψεις ατόμων που φέρονταν, τότε, να εμπλέκονται στο κύκλωμα, το οποίο - σύμφωνα με την Αστυνομία - είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι έκνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν απάτες, τοκογλυφίες, εκβιασμοί και πλαστογραφίες, είχαν προκαλέσει ζημία ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες, ενώ το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι υπέστη ζημία που υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Σε δίκη παραπέμφθηκαν τελικά δέκα άτομα, με τα τρία από αυτά να παραμένουν προφυλακισμένα από το Μάρτιο του 2014.

Ένας εξ αυτών είναι ο 45χρονος επιχειρηματίας που φέρεται ως ο "εγκέφαλος" του κυκλώματος και οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων (πλαστογραφία, απάτη, εκβίαση, τοκογλυφία).

Εκτός του 45χρονου, οκτώ ακόμη άτομα δικάζονται για την πράξη της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ και οι δέκα κατηγορούμενοι δικάζονται για «απάτη από κοινού από υπαίτιους που διαπράττουν απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας το συνολικό όφελος και η απειληθείσα ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ», καθώς και για «απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια