Ειδήσεις

"Κάλπασε" στις πανελλαδικές ο παραολυμπιονίκης Μ. Καλαράκης

Ανάμεσα στους επιτυχόντες που αποφοίτησαν από το 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου είναι και ο αθλητής της Παρολυμπιακής Ιππασίας Μιχάλης Καλαράκης, με απολυτήριο μάλιστα άνω του 19,5! Έτσι ο Μιχάλης επιτυγχάνει άλλο ένα στόχο του, που είναι να σπουδάσει Ψυχολογία στην Αθήνα. Παράλληλα θα συνεχίσει τις προπονήσεις για να λάβει μέρος στην Παραολυμπιάδα του 2016, φορώντας το σακάκι της Εθνικής μας Ομάδας.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε να σπουδάσει Ψυχολογία, αναφέρει: «Από μικρός ήθελα να κάνω ένα επάγγελμα που να εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Προτίμησα να ασχοληθώ με την ψυχοπνευματική φύση του ανθρώπου, μιας και η εποχή σήμερα απαιτεί να δώσουμε βάρος και στην ψυχική μας υγεία. Με χαροποιεί το γεγονός που θα ανοίξω τα φτερά μου και θα φύγω από την αγκαλιά της οικογένειας μου, που πάντα με στήριζε και θα συνεχίσει να με στηρίζει».

Όσον αφορά στο «τελευταίο στάδιο της ανεξαρτητοποίησης του ατόμου», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε όταν τον επισκεφθήκαμε στο σπίτι του στο Ηράκλειο, ο Μιχάλης περιμένει πώς και πώς να έρθει ο Σεπτέμβριος για να βάλει πλώρη για την Αθήνα, καθώς εκεί τον περιμένουν και άλλες προκλήσεις. Πλέον ανήκει στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο με προπονήτρια της Ιππικής Δεξιοτεχνίας την Ελένη Μυράτ.

«Εδώ κι έξι μήνες πήρα μεταγραφή και προετοιμάζομαι να ριχτώ στον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για την Παραολυμπιάδα του Ρίο, που θα γίνει το 2016». Του χρόνου το Μάρτιο αρχίζει η αγωνιστική περίοδος σε διεθνές επίπεδο.

Μέχρι σήμερα ο 18χρονος πλέον Μιχάλης έχει λάβει μέρος σε τρεις διεθνείς αγώνες: Τον Ιούλιο του 2014 σε δύο αγώνες στη Μεγάλη Βρετανία και τον Απρίλιο του 2015 στην Ιταλία, όπου μάλιστα κατέλαβε την τρίτη θέση, πλησιάζοντας το όριο πρόκρισης για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Και στους τρεις αγώνες ο Μιχάλης πήρε μέρος με... συμπολεμιστή τον Donizzeti, το άλογό του, που τον συντροφεύει την τελευταία τριετία.

Ο Μιχάλης πάσχει από σπαστική τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση, όμως οι αδυναμίες που του έδωσε η φύση δεν αποτέλεσαν ποτέ εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ονείρων του. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, ο 18χρονος πετυχαίνει τον ένα μετά τον άλλο τους στόχους του, με τη συμπαράσταση των γονιών του, Μηνά και Σόνιας.

Όπως λέει η υπερήφανη μαμά, «ο Μιχάλης ποτέ δεν παραπονιέται. Πεισμώνει, βάζει στόχους και τους καταφέρνει. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και πολύ καλός χαρακτήρας. Θα μπορούσε να είναι ένα "κακό" παιδί και να μας τρέχει όλους, αλλά όχι! Δεν εκμεταλλεύεται καταστάσεις, δε βαριέται, δεν παραιτείται». Όμως και ο Μιχάλης γνωρίζει ότι χρωστάει πολλά στους γονείς του, πράγμα που αναγνωρίζει και δημόσια, χωρίς δισταγμό: «Οι γονείς μου είναι πολύ δοτικοί. Αν δεν είχα αυτούς δε θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα», αναφέρει, ενώ το δικό του ρόλο στο σπίτι παίζει ο μικρότερος αδερφός του, Νίκος.

Ο Μιχάλης Καλαράκης στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ηράκλειο μαζί με τη συντάκτρια της "Νέας Κρήτης" Ιωάννα Βλαχάκη

Συνεισφορά στα έξοδα του ακριβού δρόμου προς το Ρίο: 1.500 ευρώ δώρο από τους συμμαθητές του

Πάρα πολύς κόσμος αγαπά τον Μιχάλη και φυσικά οι συμμαθητές του. Αξίζει να δοθούν μάλιστα συγχαρητήρια για την πρόσφατη ενέργειά τους να δωρίσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό για να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο 18χρονος να πάρει μέρος στην Παραολυμπιάδα του 2016. Είναι γεγονός πως για να στηριχτεί μια τέτοια προσπάθεια πάντα χρειάζονται χορηγίες. Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που η ιππασία είναι ένα ακριβό σπορ και ο δρόμος προς το Ρίο μακρύς...

«Ο ταξιδιώτης - όχι με την αυστηρή σημασία της λέξης - στο τραχύ μονοπάτι που καλείται να χαράξει κρίνεται αναγκαίο να περιστοιχίζεται από έναν αριθμό συνοδοιπόρων, οι οποίοι θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειές του. Αυτά τα δύο "μέρη" λοιπόν ενεργούν ως συνασπισμένη δύναμη προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Κατ' ανάλογο τρόπο στη δική μου περίπτωση έτυχε και τυγχάνει στη θέση του αρωγού να βρίσκεται το 15μελές συμβούλιο του σχολείου μου, το οποίο εντός ενός χρονικού διαστήματος δύο σχολικών περιόδων κατόρθωσε να συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ή μάλλον το εκπληκτικό ποσό των 1.500 ευρώ. Το λιγότερο που οφείλω να πω προς τους συμμαθητές μου είναι ένα εγκάρδιο "ευχαριστώ", το οποίο θα καταστεί έμπρακτο όταν στο σακάκι της Εθνικής στο δρόμο για το Ρίο θα αναγράφεται "2ο ΓΕΛ Ηρακλείου". Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μου και στο διευθυντή του σχολείου μου Αντώνιο Χναράκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο 18χρονος αθλητής.

Παράλληλα, ο Μιχάλης ευχαριστεί τη Μαρίτα Καράτζη, που από την αρχή στάθηκε δίπλα του και χωρίς αυτήν δεν θα είχε αρχίσει το «αφήγημα των προσπαθειών μου», όπως μας είπε. Επίσης, τους ROTARY, το γνωστό ηθοποιό Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τον Αντώνη Καλαϊτζάκη από την Ace tennis Academy, τον Αντώνη Μιχελιδάκη, την εταιρεία Krivek, τη θεία του Εύα Προχεράρη και φυσικά την Εμμανουέλα Βασιλάκη από την Auto Hellas.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια