default-image

"Οι εξελίξεις στην υγεία και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Κρήτη
"Οι εξελίξεις στην υγεία και οι θέσεις του ΚΚΕ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα "Οι εξελίξεις στην υγεία και οι θέσεις του ΚΚΕ". Την εισήγηση έκανε ο Βρύσαλης Δημήτρης μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Ορφανός Στέλιος μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος και η Κοκοσάλη Μαρία μέλος της ΕΠ Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου.

Στην εισήγηση ο Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε:

«Με αφορμή τη πολιτική επικαιρότητα, θα θέλαμε ως Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ να καλέσουμε το λαό να γρηγορεί, να πει όχι στο νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), το οποίο φέρνει μέτρα-λαιμητόμο για εργαζόμενους, συνταξιούχους, για τη λαϊκή οικογένεια, που προστίθενται σ' αυτά που επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους μνημονιακούς νόμους, και που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρεί. Να μπλοκάρει τα νέα μέτρα, να μη χαθεί λεπτό περιμένοντας πότε θα καθαρογραφεί και θα ψηφιστεί στη βουλή. Να μην εγκαταλείψει ο λαός τα αιτήματα που είχε στα χρόνια της κρίσης, όπως την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση των απωλειών.

Η κατάσταση στο κλάδο της Υγείας πλήττεται βαριά από τη νέα συμφωνία-μνημόνιο, γίνεται ακόμα χειρότερη για τη λαϊκή οικογένεια. Αυτό επιβεβαιώνει το πλατύ άνοιγμα που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ στο κλάδο της Υγείας.

Πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στα νοσοκομεία, σε Kέντρα Υγείας, έγιναν συναντήσεις με συνδικαλιστικούς κι επιστημονικούς φορείς, εργαζόμενους με ιδιαίτερα προβλήματα, παρεμβάσεις από τις οποίες προέκυψαν μια σειρά ερωτήσεις που κατέθεσε στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος μας και οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με την Λαϊκή Συσπείρωση σε Περιφέρεια και του Δήμους. Ενδεικτικά, τα γενικά προβλήματα που αποτυπώνονται στο νομό, στα πλαίσια της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, είναι τα εξής:

• Τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των δυο νοσοκομείων (Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ), της τάξης του 11,8% από το 2014 στο 2015, με αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνικό εξοπλισμό. Σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο μαζί λείπουν 1000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Συνολικά 8000 μέρες ρεπό χρωστούνται στους εργαζόμενους του Βενιζελείου, ενώ κάθε 1η του μήνα στοιβάζεται κόσμος από τα ξημερώματα στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ για ένα ραντεβού, με ορισμένες ειδικότητες να εξυπηρετούνται από μόλις ένα γιατρό. Ολόκληρος ο νομός εξυπηρετείται από μόλις 1200 κρεβάτια, όταν παλιότερα προβλέπονταν 1350, κι αυτά δίχως να επαρκούν, ενώ υπάρχουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κλειστά. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης πεπαλαιωμένων μηχανημάτων.

• Ελαστικές εργασιακές σχέσεις του προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, που έχουν διαμορφωθεί πριν την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Αποσπασμένοι γιατροί από τα κέντρα υγείας, κλινικές που προσλαμβάνουν προσωπικό με μπλοκάκι, σπουδαστές νοσηλευτές να μαθητεύουν με ανύπαρκτα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανοίγουν το δρόμο για γενίκευση του εργασιακού μεσαίωνα.

• Προώθηση της λειτουργίας κλινικών με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, πχ χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα για του χρόνου, και ήδη σε καθεστώς στάσης πληρωμών καθώς τους χρωστούνται δεδουλευμένα μηνών. Ακόμα, η ρευματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, λειτουργεί με προσωρινά προγράμματα χρηματοδότησης.

• Ανύπαρκτες υποδομές στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας, απουσία πρόληψης. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Ανύπαρκτα είναι τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, οι κινητές μονάδες σε περιοχές ψηλής συγκέντρωσης εργαζομένων, μαθητών, σπουδαστών. Στα Κέντρα Υγείας του νομού η κατάσταση είναι τραγική, με ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

• Το αβάσταχτο κόστος να «βρει η λαϊκή οικογένεια την υγειά της». Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν περίθαλψη, χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα, την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι υγείας έχουν τεράστια κέρδη.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι τυχαία ή ασύνδετα μεταξύ τους. Πηγάζουν από την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ. Ο κλάδος της Υγείας ανέκαθεν κατείχε πρωτεύουσα θέση στη στρατηγική της ΕΕ, συνολικά στη καπιταλιστική οικονομία, και για το ξεχωριστό ρόλο του στην αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Κυρίως από αυτή τη σκοπιά, τις προηγούμενες δεκαετίες επιλέχτηκε ως κρατική πολιτική η σχετική διεύρυνση των δωρεάν κρατικών παροχών και ανάπτυξη κρατικών υποδομών. Βέβαια, η παροχή υπηρεσιών Υγείας στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποτελεί κόστος, που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, γι' αυτό και το αστικό κράτος διαχρονικά εφαρμόζει μέτρα για τη μείωσή του.

Στο Τρίτο Κοινοτικό Πρόγραμμα δράσης της ΕΕ «Υγεία για την Ανάπτυξη», που αποτελεί τμήμα της στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020», αποτυπώνονται οι κύριες κατευθύνσεις της ΕΕ, και γίνεται ρητή αναφορά στο βασικό ρόλο της Υγείας ως «μοχλού της οικονομίας και της αγοράς». Στη βάση της στρατηγικής αυτής προωθείται η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών, καθώς και η ανάπτυξη «ανταγωνιστικών και οικονομικά βιώσιμων συστημάτων υγείας», δηλαδή η ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης και η εμβάθυνση κι επέκταση του επιχειρηματικού χαρακτήρα της λειτουργίας κρατικών μονάδων υγείας, η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

Η πολιτική αυτή υλοποιείται ενιαία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που πηγάζει ακριβώς από τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ. Γι' αυτό και καμία κυβέρνηση που κινείται εντός του πλαισίου της ΕΕ και της οικονομίας του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στην Ελλάδα η στρατηγική αυτή εξειδικεύτηκε κι υλοποιείται ήδη από τα χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση, με αποτέλεσμα την απόλυτη και σχετική επιδείνωση των όρων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, με το πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ 2014-2020». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει σε αυτή τη κατεύθυνση, με τις μέχρι τώρα γενικές προτάσεις της να περιορίζονται σε μέτρα για την πιο ακραία φτώχεια και ορισμένες επί μέρους ελαφρύνσεις, όπως οι προσλήψεις 4500 υγειονομικών, και η κατάργηση του 5ευρου, κλπ, σταγόνα στον ωκεανό των απωλειών του λαού τα χρόνια της κρίσης και προηγούμενα. Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα, όμως, εξανεμίζονται μπρος στις αυξήσεις εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις και καθιέρωση εισφοράς στις επικουρικές, τις γενικότερες αυξήσεις εισφορών σε μισθούς που προβλέπει το νέο μνημόνιο. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν υπάρχει η κατάργηση των μέτρων της περιόδου της κρίσης, δεν αναφέρεται η ανάγκη να ανοίξουν άμεσα κλινικές και κρεβάτια, να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση δημοσίων μονάδων υγείας, δέσμευση για μαζικές προσλήψεις.

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις των υπουργού και υφυπουργού υγείας σε πρόσφατη επίσκεψη στο Ηράκλειο, σχετικά με τη σύνδεση του ΕΣΥ με ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες, την «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος» μέσω του ιατρικού τουρισμού, και την αξιοποίηση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στην «ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ένα συνοθύλευμα από Κέντρα Υγείας, εξωτερικά νοσοκομειακά ιατρεία, πολυιατρεία του ΙΚΑ, διαγνωστικά κέντρα, κοινωνικά ιατρεία, ΜΚΟ, ιδιωτικές μονάδες υγείας κλπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι πλειοψηφίες στο περιφερειακό και σε αρκετά δημοτικά συμβούλια της ΠΕ Ηρακλείου, όπου, είτε με την αποφυγή είτε την υποβάθμιση του ζητήματος που με επιμονή επί ένα μήνα έβαζαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι, αρκέστηκαν σε κροκοδείλια δάκρυα για την τραγική κατάσταση και εν τέλει την αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών στον τομέα της υγείας.

Η όξυνση των προβλημάτων εργαζομένων-ασθενών έχει οδηγήσει εδώ και δύο μήνες τους εργαζόμενους του κλάδου σε κινητοποιήσεις, αλλά και εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, επαγγελματικούς συλλόγους να απαιτούν πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας, κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μονότονη απάντηση στα σωματεία από την συγκυβέρνηση μέσω της διοίκησης της ΥΠΕ, είναι η «αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων των εργαζομένων», αλλά ταυτόχρονα η παραίνεση να μην τίθενται επιτακτικά, ώστε μην να αμβλύνεται η διαπραγματευτική ικανότητα της συγκυβέρνησης στο κλείσιμο της νέας συμφωνίας-μνημονίου.

Ακόμα και η νέα συμφωνία-μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς», την ακριβή ανακοίνωση της οποίας δε πρέπει να περιμένει ο λαός για να κινητοποιηθεί, εξυπηρετεί τα παραπάνω: κάτω από τους στόχους χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής του χρέους, να περικόπτονται κρατικές δαπάνες για την Υγεία και να μετακυλίεται το κόστος στα εργατικά-λαϊκά στρώματα, ώστε να εξοικονομούνται κρατικοί πόροι για νέο κύκλο επιδότησης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, να δείξει ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις. Να βάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές, για κατάργηση όλων, παλιών και νέων, μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων. Να παλέψει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, ξεκινώντας με την ανάκτηση των απωλειών του τα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στο μέτωπο της Υγείας. Συγκεκριμένα, να παλέψει τώρα για:

• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

• Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες, υγειονομικό υλικό με ευθύνη του κράτους για όλους τους ασθενείς και πιο ειδικά χωρίς καμία προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, άνεργους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία με ευθύνη του κράτους για όλους τους ασθενείς, χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους ανασφάλιστους, άνεργους και τα μέλη των οικογενειών τους.

• Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών.

• Πλήρης ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το νομό, ενταγμένης στο ΕΣΥ, με ανάπτυξη Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Ανάπτυξη δημοσίων Κέντρων Υγείας στις δυτικές, ανατολικές, νότιες συνοικίες του Δ.Ηρακλείου, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα στην ύπαιθρο με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Κινητές μονάδες στην ΒΙΠΕΗ, τις βιομηχανικές ζώνες Μαλάδων, Τυλίσσου, και περιφερειακής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΤΕ, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον βόρειο οδικό άξονα από Αλικαρνασσό ως Μάλλια, όπου δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κέντρο υγείας.

• Να καλυφθούν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κλινικών. Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Να λειτουργήσουν τώρα τα 4 κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πλήρης ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής κλινικής και άμεσο άνοιγμα της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ με μόνιμο προσωπικό.

• Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της ΕΕ που οδηγεί σε κλείσιμο δημοσίων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Ο λαός, μέσα από την οργανωμένη πάλη του για την ανάκτηση του στοιχειωδέστερου δικαιώματος σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα έρθει αντιμέτωπος με το σύνολο μιας καλά χαραγμένης πολιτικής, θα έρθει αναγκαστικά αντιμέτωπος με την ΕΕ, το κεφάλαιο, θα έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα ότι ενώ υπάρχουν όλα τα υγειονομικά, τεχνικά και επιστημονικά μέσα, δεν μπορεί σε αυτό το πλαίσιο να τα αξιοποιήσει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του σε υγεία-πρόνοια-φάρμακο.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, ανάκτησης των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να δοθεί οριστική λύση υπερ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία. Προϋπόθεση για μια πορεία πραγματικής αλλαγής συσχετισμού προς όφελος της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας είναι η συσπείρωση με το ΚΚΕ, η ισχυροποίησή του παντού.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να δώσουν άμεση απάντηση στο νέο μνημόνιο, να μπλοκάρουν τα νέα μέτρα, δίχως να χάνουν καιρό για το πότε θα καθαρογραφεί η συμφωνία και θα ψηφιστεί από τη βουλή.

Η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να συμμετέχουν στην πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει τη Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στη πλατεία Αγίου Τίτου με τίτλο: «Όχι στη νέα συμφωνία - αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων - δανειστών - ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους!», με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Σε αυτά τα πλαίσια αύριο Πέμπτη 25/6 στις 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν πικετοφορίες με σημεία συγκέντρωσης:

• το Μεϊντάνι στο κέντρο

• την πλατεία Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό

• την πλατεία Σινάνη στο Ατσαλένιο

• τη πιάτσα των ταξί στην 62 Μαρτύρων στα Καμίνια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News