default-image

"Ξεμποστανίσματα" 2015 στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας

Κρήτη
"Ξεμποστανίσματα" 2015 στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδέα της διοργάνωσης μιας πραγματικής γιορτής για τον αγρότη, στο τέλος κάθε καλλιεργητικής περιόδου, έπεσε πέρυσι από τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γρα Λυγιάς κ. Γιώργο Χαραλαμπάκη και η πρώτη αυτή γιορτή το καλοκαίρι του 2014, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πέρυσι στη βραδιά της πρώτης εκδήλωσης, 1200 άτομα, κατέκλυσαν το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, γεύτηκαν τα μαγειρέματα με ντόπια λαχανικά, που είχαν ετοιμάσει οι νοικοκυρές της Γρα Λυγιάς και χόρεψαν μέχρι το πρωί με το συγκρότημα του Νίκου Ζωϊδάκη, ακούγοντας τον παλιό γεωπόνο και πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μανόλη Παπαδάκη και τον πρώτο πρόεδρο του ίδιου Οργανισμού Νίκο Χαραλαμπάκη να μιλούν στους αγρότες για την αγροτική ανάπτυξη της Ιεράπετρας, που έχει γίνει η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας, στηριζόμενη στις δυναμικές καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών, οι οποίες έχουν ανεβάσει σε σημαντικό βαθμό το βιοτικό επίπεδο της Γεραπετρίτικης κοινωνίας.

«Από την αρχή τέθηκε σαν στόχος, να γίνουν τα "Ξεμποστανίσματα" θεσμός, και να μετεξελιχθούν σε ένα μεγάλο και χρήσιμο αγροτικό συνέδριο, που θα έχει επιφανείς ομιλητές από τον αγροτικό χώρο, όπου θα παρουσιάζονται όλες οι νέες μέθοδοι και οι σύγχρονες τεχνικές στην ανάπτυξη των καλλιεργειών υπό κάλυψη. Φυσικά αυτό το αγροτικό συνέδριο θα κατέληγε σε ένα τρικούβερτο γλέντι όπως αυτό που έγινε πέρυσι και θα επαναληφθεί το ερχόμενο Σάββατο με το κρητικό συγκρότημα των Δημήτρη και Μιχάλη Κουνάλη», μας είπε το μέλος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γρα Λυγιάς, υπεύθυνος επικοινωνίας, κ. Νικήτας Χρυσός.

Τα "Ξεμποστανίσματα" θα οργανωθούν υπό μορφή αγροτικού συνεδρίου το καλοκαίρι του 2016 αν όλα πάνε καλά.

Η επιμόρφωση των αγροτών, ο προβληματισμός τους σε πάρα πολλά θέματα που τους βασανίζουν κάθε χρόνο και παραμένουν άλυτα, η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών και των καταναλωτών, οι σύγχρονες τεχνικές των πιστοποιημένων καλλιεργειών, είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες των οργανωτών.

Το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιουνίου, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο γεωπόνος Γιώργος Γενειατάκης και θέμα του «Κηπευτικά και Περιβάλλον».

Η εκδήλωση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες της Γρα Λυγιάς και της ευρύτερης Ιεράπετρας, εκεί  όπου χτυπά η καρδιά των καλλιεργητών, 15000 περίπου στρεμμάτων κηπευτικών υπό κάλυψη, να βρεθούν πιο κοντά, να κάνουν τον πρώτο απολογισμό της περιόδου που τελείωσε μόλις, να ανταλλάξουν απόψεις, να μιλήσουν για τα σχέδια που ξεκίνησαν ήδη να κάνουν για την επόμενη σεζόν, που αρχίζει στις αρχές Αυγούστου, να χαλαρώσουν από την πίεση των υποχρεώσεων που τους έχουν αποξενώσει, και να το "ρίξουν έξω" για λίγες ώρες, ξεχνώντας τη φοροκαταιγίδα που τους περιμένει και την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η παραμονή μας στην ευρωζώνη και στην άκρως ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή αγορά.

Σε γενικές γραμμές η καλλιεργητική περίοδος 2014-2015 για τον κλάδο των αγροτικών προϊόντων εκτός εποχής, κατατάσσεται στις πιο δύσκολες. Άφησε πάρα πολλούς παραγωγούς ντομάτας με μια γλυκιά επίγευση, σε ότι αφορά τα κέρδη που αποκόμισαν από τη φετινή καλλιέργεια μαζεύοντας μέρος των ζημιών της προηγούμενης καταστροφικής χρονιάς.

Στα υπόλοιπα προϊόντα οι παραγωγοί πιπεριάς και αγγουριού στην πλειονότητα τους απλά κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδα τους, ενώ δε λείπουν και εκείνοι που για διάφορους λόγους, προσέθεσαν και νέα χρέη στην επένδυση τους, αποτυγχάνοντας να καλύψουν ακόμη και το κόστος παραγωγής.

Μέσα σε όλους τους αγρότες υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών που ακολούθησαν σωστή τακτική και με την τύχη σύμμαχο είχαν την δυνατότητα, και το κόστος παραγωγής να καλύψουν,  και το λογικό κέρδος της καλλιέργειας τους να αποκομίσουν.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News