default-image

Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα τείχη

Κρήτη
Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες της πόλης που περνούν από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των ενετικών τειχών του Ηρακλείου. Ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο μέσα από αρχειακές φωτογραφίες από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "Αθέατη πόλη", που πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά με την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου και με συνδιοργανωτές το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ τοποθέτησε μια σειρά από καλαίσθητες ενημερωτικές ξύλινες πινακίδες στις οποίες παρουσιάζεται το σκαρίφημα των τειχών πάνω στον πολεοδομικό χάρτη του Ηρακλείου, με την επισήμανση του σημείου όπου βρίσκεται ο επισκέπτης, καθώς και ιστορικές φωτογραφίες της ίδιας περιοχής.

Η μικρή πλατεία Ελευθερίας τη δεκαετία του '70 μέσα από την πινακίδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται η μορφή που είχε το κάθε σημείο του τείχους στο παρελθόν, με το χρονοταξιδιώτη να μπορεί να συγκρίνει το τότε με το τώρα με μια απλή ματιά. Με τον τρόπο αυτό όχι απλά γνωρίζει την άλλη όψη του μνημείου, αλλά παίρνει το έναυσμα να διεισδύσει στην ιστορία του χώρου, τόσο την αρχαία όσο και τη νεότερη.

Η Καινούρια Πόρτα από το τώρα στο τότε.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιάννης Χαρωνίτης, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί στην Πύλη Παντοκράτορα, γνωστή για τους περισσότερους ως Χανιώπορτα, τη λεγόμενη Καινούρια Πόρτα ή Πύλη Ιησού των ενετικών τειχών, το Κομμένο Μπεντένι, το ρήγμα του τείχους στο ευθύγραμμο τμήμα της σημερινής λεωφόρου Πλαστήρια και τη μικρή πλατεία Ελευθερίας, κοντά στο παλιό ηρώο.

Η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην Πύλη Παντοκράτορα ή Χανιώπορτα.
Η πινακίδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Κομμένο Μπεντένι.

Πρόθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι οι πινακίδες αυτές να δωρηθούν στο Δήμο Ηρακλείου και να παραμείνουν σε μόνιμη έκθεση σε αυτά τα σημεία, αφού βεβαίως πρώτα αδιαβροχοποιηθούν με τη χρήση ειδικών υλικών. Για το λόγο αυτό έχει υπάρξει μάλιστα σχετική πρόταση προς τη δημοτική Αρχή.

Η Χανιώπορτα της δεκαετίας του '70 όπως παρουσιάζεται μέσα από την πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στους χρονοταξιδιώτες.

Ο κ. Χαρωνίτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους συναδέλφους του αρχιτέκτονες που εργάστηκαν εθελοντικά για αυτή τη δουλειά και πιο συγκεκριμένα την κ. Τζένη Γοραντωνάκη, την κ. Ελευθερία Λίβα, τον κ. Μιχάλη Μαραγκάκη και τον κ. Γιάννη Μοσχόβη. Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν την ψυχή τους για τη δημιουργία αυτού του πραγματικού έργου τέχνης για την ιστορία του Ηρακλείου, όπως χαρακτήρισε τη φετινή συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην «Αθέατη πόλη», την οποία και επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News