default-image

Ούτε σπιθαμή πεζοδρομίου ελεύθερη στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ούτε σπιθαμή πεζοδρομίου ελεύθερη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρφίτσα δεν πέφτει στα πεζοδρόμια στην "καρδιά" του Ηρακλείου εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πάρκινγκ.

Δίκυκλα και αυτοκίνητα έχουν στην κυριολεξία κάνει κατάληψη απ' άκρη σ' άκρη όλων των πεζοδρομίων των δρόμων γύρω από την 25ης Αυγούστου. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό.

Καθημερινή εικόνα στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, που δυσχεραίνουν τη διέλευση των πεζών.

Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, μητέρες με καρότσια, τουρίστες με βαλίτσες στο χέρι, αλλά και άλλοι πεζοί που κουβαλούν τα ψώνια τους αναγκάζονται να προχωρούν καταμεσής των κάθετων, αλλά και παράλληλων οδών του γνωστού σε όλους μας πεζόδρομου. Με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους, τη στιγμή που διέρχονται τα οχήματα.

Στα πεζοδρόμια με τίποτα δεν μπορούν να τα περπατήσουν. Κι αν κάποιες φορές τυχαίνει να μην είναι σε κάποια σημεία τους κατειλημμένα, κάνουν στην κυριολεξία "σλάλομ".

Όπου υπάρχει φαρδύ πεζοδρόμιο, όπως αυτό επί της Κορωναίου, τα δίκυκλα σταθμεύουν και στις δύο άκρες του!

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη», τόνισαν χθες όλοι όσοι ρωτήσαμε. Μάλιστα τώρα που μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι και ο περισσότερος κόσμος επιχειρεί να περπατήσει, τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά.

«Δεν μπορούμε να περάσουμε καν από τα πεζοδρόμια. Σκίζονται μέχρι και τα ρούχα μας στα τιμόνια των σταθμευμένων δικύκλων. Αναγκαζόμαστε να κυκλοφορούμε... μαζί με τα αυτοκίνητα και κινδυνεύουμε».

Κάποιοι από αυτούς είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ. Εξάλλου, σχολιάζοντας τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα πεζοδρόμια, προτίμησαν, όπως είπαν, να πληρώσουν τα 5 ευρώ στο πάρκινγκ. Σε κάθε περίπτωση, ζητούν να μπει επιτέλους μια τάξη.

Τραγική η κατάσταση και στα στενά δρομάκια του Ηρακλείου. Για να χωρέσουν οι οδηγοί, παρκάρουν τα Ι.Χ. τους κολλητά με τους τοίχους των σπιτιών και των καταστημάτων.

Πάντως, όπου δε σταθμεύει δίκυκλο, σταθμεύουν αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, επί της Παπαγιαμαλή το φαινόμενο αυτό είναι καθημερινό. Όμως και επί της Πατρός Αντωνίου, όπου τα αυτοκίνητα έχουν κάνει κατάληψη των στενών πεζοδρομίων και σταθμεύουν κολλητά στους τοίχους σπιτιών και γραφείων, κλείνοντας ακόμη και πόρτες. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η οδός Κορωναίου. Δρόμος μιας κατεύθυνσης και πολυσύχναστος.

Στην οδό Παπαγιαμαλή η κατάσταση είναι ασφυκτική. Τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα, εκτός από τα δίκυκλα, και από αυτοκίνητα.

Κι όμως τα τμήματα αριστερά και δεξιά της 25ης Αυγούστου είναι γεμάτα με μηχανάκια, τα οποία είναι παρκαρισμένα και στις δύο άκρες του δρόμου, ακόμη και σε διπλές σειρές όταν το πεζοδρόμιο τυχαίνει να είναι λίγο πιο φαρδύ.

Οι μητέρες με τα καρότσια, αλλά και όσοι πεζοί τύχει να περάσουν από την Πατρός Αντωνίου, διέρχονται αναγκαστικά από τη μέση του δρόμου.

25ης Αυγούστου: Διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες

Όσον αφορά στο παράνομο παρκάρισμα, τραγική εικόνα παρουσιάζει ο ίδιος ο πεζόδρομος της 25ης Αυγούστου. Δυστυχώς, εξακολουθούν να σταθμεύουν, απ' άκρη σ' άκρη του και ειδικά στα κομβικά σημεία του, ένα σωρό αυτοκίνητα, εμποδίζοντας την πεζή κυκλοφορία και φυσικά τους καταστηματάρχες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να δουλέψουν.

Η Κορωναίου είναι μονόδρομος και πολυσύχναστος δρόμος. Οι πεζοί σε καθημερινή βάση κινδυνεύουν, καθώς περπατούν... μαζί με τα διερχόμενα αυτοκίνητα, μιας και τα δίκυκλα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News