Ειδήσεις

Περιφερειακό: Ηχηρές απαντήσεις στη… λάσπη!

Άστραψε και βρόντηξε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου για τη λάσπη πάνω στη λάσπη που, όπως είπε, ρίχνεται συστηματικά εδώ και καιρό με φόντο το έργο της βελτίωσης της κυκλοφοριακής σύνδεσης στο ΠΑΓΝΗ...

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος και τη συζήτηση για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης έδωσε ηχηρή απάντηση στους λασπολόγους που μέσα από πολιτικά κουτσομπολιά και καφενειακούς ψιθύρους επιχειρούν, όπως είπε οργισμένος, να δώσουν διάσταση σκανδάλου σε ένα έργο ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία.

Πριν και μετά...

Αφορμή για το ξέσπασμα του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου στάθηκε η αναφορά του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμη Φραγκιαδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την κατασκευή του έργου, με στόχο, όπως υποστήριξε, να εξυπηρετηθεί ιδιώτης. Στο άκουσμα της καταγγελίας ο κ. Κουκιαδάκης ξέσπασε, δίνοντας καθαρές απαντήσεις για το πώς σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε το έργο της κυκλοφοριακής σύνδεσης.

Ένα έργο, όπως υπογράμμισε, που αποκατέστησε το κυκλοφοριακό χάος που επικρατούσε επί χρόνια μπροστά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και που ταυτόχρονα έχει μια σημαντική ωφέλιμη ιδιαιτερότητα. Το κύριο κόστος του έργου για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών το επωμίστηκε ιδιώτης, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στήριξης στα έργα υποδομής που υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αναλυτικότερα, το έναυσμα για τη χειμαρρώδη τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου έδωσε η αναφορά του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμη Φραγκιαδάκη περί σκανδάλου...

«Υπάρχει το σκάνδαλο μπροστά από το ΠΑΓΝΗ. Φέρνετε ακέραια την ευθύνη. Δίνετε δημόσιους δρόμους σε ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, πυροδοτώντας την έκρηξη του Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

 

Με στοιχεία και ντοκουμέντα ανά χείρας, τα οποία παρέθεσε δημόσια στη συνεδρίαση, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η απόφαση για το έργο ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα και δεν υποκρύπτει κανένα συμφέρον ή σκάνδαλο. Μάλιστα πέρασε και στην πολιτική αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας με νόημα σε όσους αρέσκονται σε καταγγελίες ότι δεν καταψήφισαν την απόφαση για την υλοποίηση του έργου.

«Τολμήσατε να μιλήσετε για σκάνδαλο. Ο ιδιώτης που κατασκεύασε το έργο δεν έκανε την επιχείρησή του τώρα. Την έκανε στο παρελθόν, όταν εμείς δεν υπήρχαμε εδώ. Εκκρεμούσε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παλιότερα αίτημα του ιδιώτη να πάρει κυκλοφοριακή σύνδεση. Σημειωτέον, ούτε το ΠΑΓΝΗ είχε κυκλοφοριακή σύνδεση, ούτε έχει και τώρα. Ούτε η μονάδα του ΟΚΑΝΑ είχε επίσης κυκλοφοριακή σύνδεση. Αλλά, ας πάμε παρακάτω. Όταν είδα το αίτημα του ιδιώτη για κυκλοφοριακή σύνδεση, απευθύνθηκα στις υπηρεσίες για να μη μένει ο άνθρωπος ''όμηρος'' και είπα το απλό. Αν ο ιδιώτης δε δικαιούται να πάρει κυκλοφοριακή σύνδεση να μην την πάρει. Αν όμως δικαιούται να πάρει, να δούμε πώς μπορεί να την πάρει. Τόσο απλά και ξεκάθαρα», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και συνέχισε:

«Έφεραν λοιπόν την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία και εφαρμόστηκε. Μελέτη που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, πλην 3 λευκών μονάχα, των κ.κ. Ορφανού, Βρύσαλη και Νταγκουνάκη.

Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις ενέκριναν τη μελέτη! Πριν τη μελέτη είχε προηγηθεί αίτημα της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ να δούμε το θέμα γιατί ο ιδιώτης που υβρίζεται και αναθεματίζεται έδωσε 400 θέσεις, ναι 400 θέσεις, στάθμευσης στο δικό του ιδιωτικό χώρο για να εξυπηρετείται το προσωπικό του νοσοκομείου που δεν έχει χώρο στάθμευσης».

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης δεν περιορίστηκε μονάχα στις καθαρές κουβέντες και στα στοιχεία. Ο ίδιος απάντησε και με φωτογραφικά ντοκουμέντα. Για του λόγου το αληθές, μοίρασε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου φωτογραφίες με το πριν και το μετά του έργου της κυκλοφοριακής σύνδεσης. Φωτογραφίες-ντοκουμέντα, στις οποίες αποτυπώνεται καρέ-καρέ το πώς ήταν η κατάσταση που επικρατούσε έξω από το ΠΑΓΝΗ πριν την κατασκευή του έργου και πώς είναι μετά από την παρέμβαση που έγινε.

Πριν και μετά...

Καλώντας τους περιφερειακούς συμβούλους να δουν τις φωτογραφίες και το εμφανές, όπως τόνισε, χάος που επικρατούσε πριν το έργο, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε:

«Το αποκλεισμένο δήθεν... ΠΑΓΝΗ. Έτσι δεν ψιθυρίζεται τόσο καιρό τώρα σε πηγαδάκια, από εδώ και από εκεί. Για δείτε, σας παρακαλώ, τις φωτογραφίες όλοι. Για δείτε την κατάσταση που επικρατούσε πριν και μετά το έργο. Δείτε εκεί τη χαρακτηριστική φωτογραφία με το μπλοκαρισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Λοιπόν, μην τρελαθούμε τελείως. Ήταν τόσο καλή η κατάσταση η κυκλοφοριακή πριν, αυτό θέλουν να μας πουν και να μας πείσουν και ότι τώρα, μετά το έργο, αποκόπηκε η κυκλοφοριακή πρόσβαση;».

"Πυρά" κατά Στέλιου Ορφανού - «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Τα βέλη του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου δέχτηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Ορφανός, τον οποίο ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης κατηγόρησε ανοιχτά ότι υποκινεί και καθοδηγεί τις αντιδράσεις κατά του έργου. Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Ορφανό, ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου εγκρίθηκε το έργο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ψήφισε ποτέ κατά!

«Ο καθένας, κύριε Ορφανέ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όταν κάποιος θέλει να μιλά για σκάνδαλο στο ΠΑΓΝΗ να το λέει ο ίδιος. Να έχει το θάρρος να το πει ο ίδιος. Να δούμε όμως και τι ψήφισε! Εγώ είμαι πιο καθαρός από σας. Τελεία και παύλα. Τα καλαμπούρια να τελειώνουν. Εσύ, κ. Ορφανέ, τα λες περί σκανδάλου, δεν ψήφισες ποτέ όμως ''όχι'' να μας προστατεύσεις ως Περιφέρεια, αφού θεωρείς πως πρόκειται για σκάνδαλο!».

Ειδική συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου επανέλαβε πολλές φορές πως πρόκειται για ένα έργο ωφέλιμο, εξυπηρετικό, το κόστος του οποίου επωμίστηκε ο ιδιώτης, με τις διαδικασίες όπως ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, να είναι απόλυτα διαφανείς.

Μάλιστα, απαυδημένος, όπως δήλωσε από τις λάσπες, τους ψιθύρους και τα κουτσομπολιά, και προκειμένου να σβηστεί κάθε σκιά, ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε, με όλα τα στοιχεία που διαθέτει, σύγκληση ανοικτής δημόσιας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το έργο έξω από το ΠΑΓΝΗ.

Μια ειδική συνεδρίαση, όπως τόνισε με νόημα, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αναίτια λασπολογία. Μια συνεδρίαση στην οποία ο ίδιος κάλεσε, για την ακρίβεια προκάλεσε... ανοιχτά όποιον έχει αντίθετη άποψη και οποιοδήποτε στοιχείο να εμφανιστεί να τα παρουσιάσει...

Νικολέτα Σφακιανάκη, Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια