Ειδήσεις

Αντιδράσεις για το Gay Pride Κρήτης

Όλα είναι έτοιμα για το πρώτο Gay Pride στην Κρήτη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.

Ήδη υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες αντιδράσεις, αλλά αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τη διεξαγωνή της εκδήλωσης, ότι «η διαφορετικότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και δεν μπορεί κανείς να του το αφαιρέσει ή να του το απαγορεύσει»!

Στέλνουν το μήνυμα ότι υπάρχουν, ενώ θα εκφραστούν ανοιχτά ενάντια στην ομοφοβία και τον κοινωνικό στιγματισμό, σε οποιασδήποτε μορφή καταπίεσης σε βάρος του ανθρώπου και των επιθυμιών του. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «κορυφαία στιγμή θα θέλαμε να αποτελέσει μία μεγάλη πολύχρωμη πορεία. Να βαδίσουμε στους δρόμους, υπενθυμίζοντας πως δε θα πάψουμε να υπάρχουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και την ελευθερία έκφρασης στο δημόσιο και μη χώρο. Είμαστε μέρος της ίδιας κοινωνίας και γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα».

Συγκεκριμένα, ενόψει της διεξαγωγής της εκδήλωσης, ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας: «Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι ομοφοβικός και σέβεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας» ζήτησε προ μηνών την άδεια για τη χρήση ενός δημοτικού χώρου και πριν του παρασχεθεί αυτή ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του.

Ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει ανάμειξη στις επικείμενες εκδηλώσεις».

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης εξέδωσε χθες τη δική του ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίδρασή του για τη διεξαγωγή του Gay Pride. «Από το Δήμο Ηρακλείου θα περίμενε κανείς να κάνει εκδηλώσεις ανάλογες με το ιστορικό βάρος της πόλης. Αντί αυτού, συζητά προτάσεις για εκδηλώσεις όπως το Gay Pride, που μόνο στο άκουσμα τους φθείρουν με επιδημικό τρόπο την ορθόδοξη παράδοση, που συντροφεύει τον Ελληνισμό εδώ και 2.000 χρόνια. Θα το... διαφημίσει άραγε με περηφάνια στα... φυλλάδια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων; Να πάρουμε όλοι τα παιδιά μας να πάμε», καταλήγει με ειρωνικό τρόπο ο κ. Δαμαβολίτης.

«Τους ευχαριστούμε»

Ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται η ανακοίνωση της Νεολαίας Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει δημόσια και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, ενώ ασκεί κριτική στο Δήμο Ηρακλείου για την ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου χαιρετίζει με χαρά και υπερηφάνεια το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης στο Ηράκλειο.

Λιγότερο από μια βδομάδα απομένει για να βιώσουμε την ελευθερία και την ομορφιά της διαφορετικότητας στους δρόμους και στο πάρκο της πόλης μας. Για να υπερασπιστούμε τις αξίες της κοινωνικής απελευθέρωσης κι ένα πρότυπο ζωής μακριά απ' την υποκρισία, τις κοινωνικές προκαταλήψεις και την καταπίεση που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν αυτή την κοινωνία και την οδηγούν σε αδιέξοδα.

Ευχαριστούμε ειλικρινά το Pride Κρήτης για το γόνιμο διάλογο που ανοίγει στην πόλη.

Απορούμε, ταυτόχρονα, με τη στάση του Δήμου Ηρακλείου και τη φοβικότητα που επιδεικνύει. Αλήθεια, ποια ανάγκη τον κινεί να δηλώσει ότι "δεν έχει ανάμειξη στις επικείμενες εκδηλώσεις"; Για ποιο λόγο καθυστερεί υπερβολικά (σε αντίθεση με άλλες εκδηλώσεις) να εγκρίνει την άδεια του χώρου; Με ποιο τρόπο υπηρετεί τελικά τα "κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα" (όπως επικαλείται);

Κατά τη γνώμη μας, μια δημοτική Αρχή οφείλει να λειτουργεί προωθητικά για την κοινωνία της και να μη φοβάται να συγκρούεται όπου η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας το επιτάσσει. Θα πρέπει να επιλέξουμε αν θα ανοίξουμε τα μάτια μας προς τον 21ο αιώνα ή αν θα ποτίζουμε τον υποβόσκοντα Μεσαίωνα. Όλα τ' άλλα (ισορροπίες & ευθυνοφοβίες) είναι για τους αδύναμους.

Το Pride Κρήτης έχει την "άδεια διεξαγωγής" από τον κόσμο που θα τ' αγκαλιάσει».

Το Δίκτυο

Εξάλλου, ανακοίνωση εξέδωσε και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου αναφέροντας: «Η αλληλεγγύη προς τις ομάδες των ατόμων που περιθωριοποιούνται είναι για μας αυτονόητη και επιβεβλημένη, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον μίσους και φόβου απέναντι στη διαφορετικότητα».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ οι δύο μέρες θα κλείσουν με μουσικές βραδιές οι οποίες θα περιλαμβάνουν συναυλίες και πάρτι.

Το μήνυμα των διοργανωτών είναι ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου δεν πρέπει να μένει κρυμμένη πίσω από τις πόρτες ενός σπιτιού. Στόχος τους είναι η επίτευξη της ισότιμης συνύπαρξής τους σε χωριά, πόλεις και νησιά.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη

Σχόλια