Ειδήσεις

ΤτΕ: Το Μάιο έφυγαν από τις τράπεζες 43,3 δισ. ευρώ

Στα επίπεδα του Ιουνίου 2012 έχει επιστρέψει η κυκλοφορία τραπεζογραμματίων, μετά τις αθρόες αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος από τις εκροές των καταθέσεων αφορά σε μετρητά, τα οποία οι (πρώην) καταθέτες κρατούν, με τους όποιους κινδύνους τούτο συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά έφθασε τα 45,20 δισ. ευρώ, όση περίπου ήταν και τον Ιούνιο του 2012 (43,3 δισ. ευρώ), όταν κατέφθαναν οι περιβόητες αερομεταφερόμενες αποστολές τραπεζογραμματίων από τη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία, ωστόσο, έχουν ξεπεραστεί, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,4 δισ. ευρώ από 112,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου, γράφει το in.gr.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) ανήλθε στα 77,6 δισ. ευρώ το Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 38,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά από τις αλλεπάλληλες "ενέσεις" ρευστότητας, μέσω του ELA, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό αυτό έχει προσεγγίσει πλέον τα 89 δισ. ευρώ.

Σχόλια