Ειδήσεις

Αθώος στο Τριμελές Εφετείο ο Πανεπιστημιακός Γ. Χαλκιαδάκης

Ομόφωνα αθώος, κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Γενικής Χειρουργικής και της Μονάδας Χειρουργικής Θώρακος της Κλινικής Θώρακος - Αγγείων -Καρδίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Ο πανεπιστημιακός γιατρός, κάθισε στο εδώλιο για να δικαστεί - σε δεύτερο βαθμό -, καθώς κατηγορούνταν ότι έθεσε εν γνώσει του σε κίνδυνο τις ζωές τριών ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο, από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2009.

Ειδικότερα, ο κ. Χαλκιαδάκης διωκόταν ποινικά για δύο πράξεις: Της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή.

Αξίζει να αναφέρουμε, σε αυτό το σημείο, ότι στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, τον Απρίλιο του 2013, το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τον καθηγητή για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ωστόσο τον είχε κρίνει ένοχο για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου του είχε επιβάλλει συνολική ποινή φυλάκισης 1 έτους και 4 μηνών.

Ωστόσο, η ποινή του ανεστάλη, τότε, επί τριετία, καθώς ο κ. Χαλκιαδάκης είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, ο εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση στο τμήμα της απόφασης που τον αθώωνε, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να δικαστεί στο Εφετείο και για τις δύο πράξεις.

Το πρωί, ενώπιον της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου, κατέθεσαν μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Ιατρικής Σχολής αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Ι.Σ.Η. και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης.

Οι συνάδελφοι του κ. Χαλκιαδάκη, υπερασπίστηκαν αφενός το δικαίωμά του, που όπως είπαν απορρέει από την πανεπιστημιακή του ιδιότητα,  να μπορεί να ασκεί όσες ειδικότητες θέλει, αφετέρου υποστήριξαν ότι η άποψη του σε τρία συμβάντα της χειρουργικής θώρακος, δεν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την αθώωση του κ. Χαλκιαδάκη και για τις δύο κατηγορίες. Τελικά το τριμελές Εφετείο απήλλαξε ομόφωνα τον καθηγητή τόσο για την παράβαση καθήκοντος, όσο και για την "έκθεση σε κίνδυνο", καθώς δεν προέκυψε ότι υπήρχε δόλος από τον κ. Χαλκιαδάκη για τις αναβολές στα χειρουργεία των τριών ασθενών, σύμφωνα δε με την ίδια απόφαση ο πανεπιστημιακός γιατρός μπορεί να ασκεί ταυτόχρονα πέραν της μίας ειδικότητας, όσες άλλες επιθυμεί.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια