Ειδήσεις

Άνοιξε ως μουσείο το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά

Τις πύλες του για το κοινό ως μουσείο άνοιξε πλέον το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, καθώς όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του. Τα επίσημα εγκαίνια ωστόσο θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο.

«Η ανακαίνιση του σπιτιού διήρκεσε τρία χρόνια και πλέον ανοίγει τις πύλες του ως χώρος ιστορικής μνήμης», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος "Ελ. Βενιζέλος" κ. Νίκος Παπαδάκης λέγοντας ότι «η οικία Βενιζέλου αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο που δίνει την πολιτική και την ανθρώπινη διάσταση του μεγαλύτερου πολιτικού της νεότερης Ελλάδας».

Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελείται από τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων και η μουσειακή του διαδρομή έχει 18 επισκέψιμα δωμάτια με αυθεντικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Σε κάθε ένα από τους ορόφους ο επισκέπτης "συναντά" τον άνθρωπο, τον πολιτικό, το διπλωμάτη Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στους χώρους της οικίας-μουσείου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών (1820) και της Λωζάννης (1923) και τα αυθεντικά κείμενά τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard (μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933 που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, ένα πανομοιότυπο όχημα προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα για την κατάσταση του οχήματος πριν την απόπειρα, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη, καθώς και δύο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του.

Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν 280 σκαλιστοί λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ανάθεμα εναντίον του το 1916.

Φωτογραφία από εφημερίδα εποχής.

Η σοφίτα της οικίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω νέων διαδραστικών τεχνολογιών με δωρεά του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Στη σπουδαιότητα που έχει για τα Χανιά και την Κρήτη ο νέος μουσειακός χώρος αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", καθώς και επιστήμονες που ανέλαβαν το βάρος του έργου ανακαίνισης του σπιτιού και ανάδειξής του ως μουσείου.

Αντώνης Νομικός

Σχόλια