Ειδήσεις

Φάιμαν: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αναπνεύσει

Εξαιρετικά συγκρατημένος στην εκτίμησή του για το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Κι αυτό διότι, όπως άφησε να εννοηθεί, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να "αναπνεύσει"!

Μάλιστα ο Αυστριακός καγκελάριος, που τηρεί την μακράν πλέον φιλελληνική στάση απ' όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά δεν μπορώ να υποκρίνομαι μία αισιοδοξία», συμπληρώνοντας ότι «δεν πετύχαμε τέτοια λύση που να μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι είναι πλέον μόνον τυπικό θέμα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη».

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, εκείνο που ακούστηκε συχνότερα στη διάρκεια της Συνόδου ήταν η ρήση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι εκεί που υπάρχει βούληση υπάρχει και ένας δρόμος, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί ακόμη να κατονομάσει το δρόμο.

Όπως σημείωσε, στη Σύνοδο όλοι υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία μία λύση και κανένας δεν ανέφερε ότι υπολογίζει ή, ακόμη περισσότερο, ότι θα ήθελε ένα Grexit.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να παραμεριστούν τα πρώτα εμπόδια και να δοθεί και πάλι στους Έλληνες η δυνατότητα να αναπνεύσουν και προς τούτο απαιτείται να εργαστούν όλοι μαζί, διότι αυτή η Ευρωζώνη είναι μόνο τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο μέλος της», επισήμανε.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα επιλέγει η ίδια την κυβέρνησή της και ότι πρέπει να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ο Αυστριακός καγκελάριος έκανε παραλληλισμό με τις απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για να επισημάνει χαρακτηριστικά πως «όταν βλέπω πώς ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά συνεχώς να κινηθούμε προς την πλευρά του, τότε επιθυμώ να αντιμετωπίζεται και η Ελλάδα με τον ίδιο σεβασμό».

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι δεν είναι η «σκληρή γραμμή» που υπηρετεί την Ευρωπαϊκή Ιδέα αλλά αντίστροφα, η Ευρωπαϊκή Ιδέα ζει από την προσέγγιση του ενός με τον άλλο και από τον αλληλοσεβασμό.

Σχόλια