default-image

Χαριστική βολή στους Δήμους της Κρήτης

Κρήτη
Χαριστική βολή στους Δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις, οργή, αγανάκτηση και προσεχώς... μηνύσεις κατά του Δημοσίου από τους τουριστικούς δήμους της Κρήτης, που σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στον απόλυτο, όπως λένε, κρατικό παραλογισμό! Παραλογισμός που αφορά στην υπερ-φορολόγηση των δήμων, την ώρα που δεν έχουν χρήματα ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων!

Τη στιγμή αυτή οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 26% για δημοτικά ακίνητα που ενοικιάζουν σε τρίτους και για παραλίες που ενοικιάζουν σε ιδιώτες. Στις παραλίες το συνολικό χαράτσι μάλιστα ξεπερνά το 50%, αφού, πέραν του φόρου 26%, οι τουριστικοί ΟΤΑ καταβάλλουν το 30% των συμβάσεων προς το Δημόσιο. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν επιπρόσθετο, πρωτότυπο... βραχνά! Καλούνται να προκαταβάλουν φόρο κερδών για την τρέχουσα φορολογική χρήση και η προκαταβολή ανέρχεται στο 55% επί του φόρου κερδών της προηγούμενης φορολογικής χρήσης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης προχώρησε ήδη σε σχετική παρέμβαση-διαμαρτυρία προς την ΚΕΔΕ, ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος Χερσονήσου προαναγγέλλει μηνύσεις για το θέμα της χρήσης αιγιαλού κατά του Δημοσίου!

Η επιστολή του δημάρχου Ρεθύμνου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ Αλέξη Καστρινό και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη είναι πραγματικά καταπέλτης...

«Όπως γνωρίζετε, με την εφαρμογή της ανωτέρω νομοθεσίας επικρατεί ο παραλογισμός, ενώ οι Δήμοι λειτουργούν στα όρια της κατάρρευσης τόσο σε επίπεδο κρατικών επιχορηγήσεων όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, με ΚΑΠ που υπολείπεται κατά πολύ της μισθοδοσίας του προσωπικού που απασχολούν (π.χ. για το Δήμο Ρεθύμνης το ποσό της ΚΑΠ υπολείπεται κατά 2.000.000,00 ετησίως του ποσού της μισθοδοσίας του προσωπικού του), στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους με μισθώσεις ακινήτων, προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους και κυρίως την ασφαλή μισθοδοσία των υπαλλήλων τoυς. Από τις διατάξεις των αρ. 44, 45 & 46 του Ν. 4172/2013 που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη φορολογική χρήση έτους 2014, απορρέει ότι οι Δήμοι:

1. φορολογούνται αυτοτελώς στα εισοδήματά τους από μισθώσεις της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 26% και

2. οφείλουν να προκαταβάλουν φόρο κερδών για την τρέχουσα φορολογική χρήση σε ποσοστό 55% επί του φόρου της προηγούμενης φορολογικής χρήσης.

Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι για το έτος 2015 να προϋπολογίσουμε και να αφαιρέσουμε από τα έσοδά μας τον αναλογούντα φόρο και την προκαταβολή του επόμενου έτους», αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου και συνεχίζει:  

«Επίσης, επισημαίνουμε το άτοπο, ότι ενώ το κεντρικό κράτος παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού στους δήμους εξασφαλίζοντας έτσι χωρίς κόπο και έξοδα τα εισοδήματά του (σε ποσοστό 30% για συμβάσεις έως 30/5 και σε ποσοστό 50% για συμβάσεις μετά την 30/5) και ταυτόχρονα οι δήμοι έχουν κάθε αστική και ποινική ευθύνη από την όλη διαδικασία της εκμετάλλευσης του αιγιαλού, συγκαταλέγει και αυτές τις μισθώσεις στα έσοδα των δήμων και τα υποβάλλει στο παραπάνω καθεστώς φορολόγησης. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των πενιχρών εσόδων των δήμων, σε τέτοιο βαθμό που να εκλείπει πλέον κάθε ενδιαφέρον για την διαδικασία παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού με τρομακτικές συνέπειες για την ασφάλεια των λουομένων και την εικόνα των παραλιών», συμπληρώνει ο κ. Μαρινάκης.

Κλίμα οργής στους τουριστικούς ΟΤΑ

Για «χειρουργική»... εκτέλεση των τουριστικών δήμων έκανε λόγο στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, εκφράζοντας κλίμα οργής μεταξύ των τουριστικών ΟΤΑ του νησιού.

«Με τη φορολόγηση αυτή του 26% επί των εσόδων από τις μισθώσεις ακινήτων και παραλιών, το κράτος έρχεται να ολοκληρώσει, να δώσει τη χαριστική βολή σε αυτό που έχει χειρουργικά μεθοδευθεί. Να μη μείνει δηλαδή ούτε 1 ευρώ από τη χρήση αιγιαλού στους δήμους! Η τακτική αυτή είναι αδιανόητη, απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ένα έσοδο είχαμε και εμείς, ένα έσοδο μας είχε απομείνει για να μπορέσουμε να καλύψουμε οικονομικά ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και όχι μας το στερούν αλλά μας το γυρίζουν και μπούμερανγκ... Αντί δηλαδή για έσοδα, να έχουμε και ζημιά!

Ένα μόνο θα αναφέρω. Από το μέτωπο της χρήσης αιγιαλού για τη φετινή σεζόν ως τώρα έχουμε έσοδα μόλις 20.000 ευρώ και έξοδα 90.000 ευρώ! Ίδια είναι η κατάσταση και στους άλλους τουριστικούς δήμους», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου για να προσθέσει:

«Με αυτά τα δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαστε και να εμπλεκόμαστε πλέον στη χρήση των παραλιών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε την οριστική πια εικόνα για τα έσοδα-έξοδα από τη χρήση αιγιαλού. Αν έχουμε οικονομική ζημιά, τότε από κοινού κάποιοι τουριστικοί δήμοι της Κρήτης θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις κατά του Δημοσίου»...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News