Ειδήσεις

"Τα πλοία μας ήδη ταξιδεύουν προς τη Γάζα"

«Τα πλοία μας είναι ήδη στη θάλασσα. Προς το τέλος της εβδομάδας ευελπιστούμε ότι θα βρεθούμε στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που η διεθνής υποκριτική πολιτική έχει φέρει σε αυτό το σημείο».

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο καθηγητής-ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας που βρέθηκε στο Ηράκλειο στα πλαίσια της εκδήλωσης "Ένα καράβι για τη Γάζα", την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Ηρακλείου.

«Ξανασαλπάρουμε για τους 2.310 νεκρούς και τους πάνω από 500.000 ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους με τη σφαγή από τις ισραηλινές δυνάμεις το καλοκαίρι του 2014», επισήμανε ο καθηγητής. Για τους χιλιάδες νεκρούς όλων των - σχεδόν κάθε χρόνο - στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας μια άδεια εξόδου από τη Γάζα για να νοσηλευτούν. Για να πάρει τέλος η ισραηλινή κατοχή και να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη. Για να υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι κι εκεί κι εδώ και παντού».

Εντωμεταξύ πιθανές ευθύνες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, το περσινό καλοκαίρι, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Ειδικότερα, στην έκθεση που παρουσίασε τη Δευτέρα επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και η οποία συγκεντρώνει τις έρευνες ενός έτους, αναφέρεται ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να είναι ένοχες για εγκλήματα πολέμου όσον αφορά τις επιθέσεις, αδιακρίτως, σε κατοικημένα κτίρια στη Γάζα, καθώς επίσης σε κτίρια όπου στεγάζονταν ιατρικές υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει η επιτροπή του ΟΗΕ «υποδηλώνουν σαφώς» ότι «πρωταρχικός στόχος» των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες ήταν να «σπείρουν τον τρόμο» στον άμαχο πληθυσμό, γεγονός το οποίο αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». 

Σχόλια