default-image

Ερώτηση Δανέλλη για τις ελλείψεις σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Κρήτη
Ερώτηση Δανέλλη για τις ελλείψεις σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον προβληματισμό τους σε σχέση με την υπολειτουργία των δύο Νοσοκομείων του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου), λόγω ελλείψεων σε στοιχειώδες υγειονομικό υλικό, αλλά και σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, εκφράζουν με κοινή ερώτησή τους προς τους συναρμοδίους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, οι βουλευτές Ηρακλείου και Λάρισας με το "Ποτάμι", Σπύρος Δανέλλης και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Οι δύο βουλευτές θεωρούν ότι ούτε το «λουκέτο», ούτε η συγχώνευση τμημάτων και κλινικών αποτελούν την ενδεδειγμένη και ορθολογική απάντηση στα υπαρκτά προβλήματα των δύο μεγάλων νοσοκομείων του πέμπτου κατά σειρά μεγέθους αστικού κέντρου της Ελλάδας και αναρωτιούνται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές επί δύο συνεχόμενα χρόνια, χωρίς να έχει επί της ουσίας επεξεργασμένες λύσεις για τα προβλήματα αυτά, τα οποία είναι ομοειδή για όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Προς τους κ.κ. υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών, και Υγείας

Θέμα: "Προβλήματα ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου".

Σκηνικό κατάρρευσης επικρατεί πλέον στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, με τους ίδιους τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για κατάσταση άκρως επικίνδυνη, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε σχέση με τη την ολοκληρωμένη παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και  τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, αναλώσιμα υλικά των χειρουργείων και των κλινικών, όπως γάντια, λευκοπλάστ, οροί και άλλα υλικά καθημερινής χρήσης αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, λόγω της μη αποπληρωμής των προμηθευτών, με αποτέλεσμα η επικρατούσα κατάσταση να φέρει έντονες ομοιότητες με νοσοκομεία τριτοκοσμικών χωρών.

Πέραν από τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, τα τμήματα των κλινικών και τα χειρουργεία  αντιμετωπίζουν, επιπροσθέτως, εκτεταμένες ελλείψεις σε προσωπικό, των οποίων η κάλυψη ακόμη και μέσω κοινωφελούς εργασίας γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική, ενόψει των καλοκαιρινών αδειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Παιδοχειρουργική, Παιδοψυχιατρική, Νεφρολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, καθώς και οι Κλινικές του Παθολογικού και του Χειρουργικού Τομέα του ΠΑΓΝΗ.

Σε ό,τι αφορά το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, στα όρια του λουκέτου, λόγω ανάλογων ελλείψεων υλικού και εξειδικευμένου προσωπικού με του ΠΑΓΝΗ, βρίσκονται το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα, η Πνευμονολογική και η Παιδιατρική Κλινική, καθώς και το Α' και Β' Παθολογικό.

Δεδομένου ότι ούτε το "λουκέτο", ούτε η συγχώνευση τμημάτων και κλινικών αποτελούν την ενδεδειγμένη και ορθολογική απάντηση στα ανωτέρω προβλήματα των δύο μεγάλων νοσοκομείων του πέμπτου κατά σειρά μεγέθους αστικού κέντρου της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι η οικονομική αστάθεια δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία τόσο του Ηρακλείου, όσο και της υπόλοιπης χώρας.

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές επί δύο συνεχόμενα χρόνια και όλα αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε, αναμενόμενα, να έχουν τύχει επεξεργασίας και ειδικού σχεδιασμού από τους αντίστοιχους υπευθύνους του κυβερνώντος κόμματος.

Δεδομένου ότι οι προαναγγελθείσες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας φαίνεται να αποτελούν ακόμη άσκηση επί χάρτου.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια και πιστώσεις, τόσο για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, όσο και για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου;

2. Πότε αναμένεται να εξοφληθούν οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού για τις παλαιότερες παραγγελίες τους που παραμένουν ανεξόφλητες, προκειμένου να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, αλλά και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

3. Σε ποια φάση βρίσκονται οι προσλήψεις που αναγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν. Παρακαλούμε για τον ορισμό της ακριβούς ημερομηνίας περάτωσης των σχετικών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού από το ΑΣΕΠ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News