Ειδήσεις

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών, χαιρέτισαν τις ελληνικές προτάσεις τόνισαν ωστόσο ότι δε θα γίνει καμία εισήγηση προς την αποτευματινή σύνοδο, ενώ το χρέος θα συζητηθεί «μετά την εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματος». Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί και νέο Eurogroup αυτή την εβδομάδα ενώ χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.

Στους θεσμούς παρέδωσε το Eurogroup τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να εξεταστούν διεξοδικά μαζί με τις ελληνικές Αρχές και με στόχο να αποτελέσουν έναν οδικό χάρτη και βάση του διαλόγου για να βρεθεί μια «πολιτική συμφωνία» την ερχόμενη Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν υπήρξε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για μια «σύντομη συνάντηση» -διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα- καθώς, όπως είπε, οι ελληνικές προτάσεις στάλθηκαν νωρίς το πρωί και «δεν υπήρχε η δυνατότητα για την πλήρη εξέταση τους από τους θεσμούς, παρά μόνο μια πρώτη εκτίμηση».

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το Eurogroup ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων, «ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας».

Ειδικότερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης είναι «συνολικές και ευρείες», όμως, υποστήριξε πως χρειάζονται ακόμα δουλειά ως προς τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως τα δημοσιονομικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι.

«Οι θεσμοί εκτιμούν ότι οι νέες προτάσεις είναι ευρείες και κατανοητές, αλλά χρειάζεται να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε αν όλα βγάζουν νόημα», υπογράμμισε.

«Νέες προτάσεις έφτασαν από την ελληνική πλευρά τις οποίες υποδεχθήκαμε. Ήταν ένα θετικό βήμα. Αλλά δεδομένου του σύντομου χρόνου που είχαν οι θεσμοί να τις εξετάσουν δε μπορούσαμε να τις αξιολογήσουμε πλήρως. Αν όλα πάνε καλά θα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ακόμα Eurogroup μέσα στην εβδομάδα. Η τεχνική δουλειά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αυτό το απόγευμα με την προοπτική να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία αργότερα την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά τις επόμενες δύο μέρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας».

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά  με το γιατί θα γίνει Σύνοδος Κορυφής απόψε, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως οι πολιτικοί ηγέτες δικαιούνται, ενδεχομένως, να έχουν διαφορετική άποψη.

Τέλος, όσον αφορά στη σύγχυση που επικράτησε με τις ελληνικές προτάσεις, είπε πως έφτασαν στις Βρυξέλλες δύο εκδοχές, η μία χθες το βράδυ και η άλλη σήμερα το πρωί, αλλά σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα αν και όπως είπε, «καλό θα ήταν να έφταναν νωρίτερα».

Μέρκελ: "Δεν υπάρχει βάση για συμφωνία"

Την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα δε δείχνει να συμμερίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η κ. Μέρκελ είπε ότι η σημερινή σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα είναι μόνο συμβουλευτική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για να πάρουν οι πιστωτές της Ελλάδας μια απόφαση σήμερα.

«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Φ. Ολάντ: "Συμφωνία σε μερικές ημέρες"

Αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «δε θα υπάρξει επίσημη απόφαση απόψε», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και τώρα πρέπει να δούμε τη νέα πρόταση», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. Μάλιστα, επισήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες και ώρες.

Βέβαια, πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θέλει μία διαρκή και σφαρική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία», είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Π. Μοσκοβισι: "Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν καλή βάση εργασίας"

Από την πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως οι ελληνικές προτάσεις «άργησαν», ωστόσο, όπως σημείωσε, έπειτα από μια πρώτη εξέταση, φαίνονται να αποτελούν μια βάση εργασίας για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν καλή βάση εργασίας και όπως τόνισε, οι θεσμοί θα αρχίσουν αμέσως την εργασία, ώστε να επιτευχθεί λύση σε πολιτική βάση

«Στόχος να επιτευχθεί μια λύση επί πολιτικής βάσης», είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει πολύ δουλειά.

«Οι θεσμοί θα ξεκινήσουν αμέσως εργασία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ώστε να υπάρξει λύση επί πολιτικής βάσης και να συζητηθεί σήμερα το βράδυ από τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.  

Ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup ευρέως υποδέχεται μία νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού πλάνου που υποβλήθηκε από τις ελληνικές Αρχές σήμερα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη διαδικασία.

Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν να αναλύουν την νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια λίστα από προαπαιτούμενα με την προοπτική να φτάσουν σε μία τελική συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πλάνο αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup μπορεί να πραγματοποιήσει μία ακόμα συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα.

Σχόλια