default-image

Οι Ευρωπαίοι παίζουν... τις καθυστερήσεις

Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι παίζουν... τις καθυστερήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιχνίδι... καθυστερήσεων παίζεται στις Βρυξέλλες, καθώς οι "θεσμοί" θεώρησαν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης "έφτασαν αργά" και δεν πρόλαβαν να τις μελετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν και παρά τις πρωινές ιδιαίτερα ενθαρρυντικές δηλώσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, φαίνεται ότι η αποψινή Σύνοδος Κορυφής δε θα δώσει "την λύση", κάτι που όμως εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή, αναμένεται να γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Οι πληροφορίες μετά το πέρας της ιδιαίτερα σύντομης συνεδρίασης του Eurogroup λένε ότι η συμφωνία "μετατίθεται" για την ερχόμενη Πέμπτη, αφού τακτοποιηθούν τα "διαδικαστικά" και "τεχνικά" ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση έκανε το "επιπλέον βήμα" που χρειαζόταν και τώρα χρειάζονται μερικές "επιπλέον ρυθμίσεις" και κάποιες σωστές κοστολογήσεις, ενδεχομένως προσθαφαίρεση κάποιων μέτρων, προκειμένου να βγει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας.

Βεβαίως εφόσον οι δανειστές έχουν αποφασίσει (όπως επιμένουν κάποιες πηγές του εξωτερικού) να προσφέρουν στην ελληνική πλευρά μια "προσωρινή" (με ορίζοντα εξαμήνου) συμφωνία, ενδέχεται το σημερινό "παιχνίδι καθυστερήσεων" να έχει ως στόχο να δημιουργηθεί το κλίμα που θα αναγκάσει την ελληνική πλευρά να δεχτεί την προσωρινή συμφωνία και παράλληλα να μην "κλοτσήσουν" και οι δυνάμεις από το εσωτερικό των χωρών της Ευρωζώνης που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παροχή περαιτέρω "βοήθειας" στη χώρα μας. Ωστόσο μπορεί να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων.

Με άλλα λόγια, το "μαρτύριο" συνεχίζεται, αλλά πλέον για πρώτη φορά υπάρχει ορατός ορίζοντας τερματισμού ή μάλλον... μετάθεσής του στο μέλλον. Διότι η νέα συμφωνία, γεμάτη με υφεσιακά μέτρα, μπορεί να λύνει βραχυπρόθεσμα το θέμα, αλλά οι μεγάλες προκλήσεις της ανάπτυξης, της ανάσχεσης της ανεργίας και της επαναφοράς στην ευμάρεια δε λύνονται, τουναντίον.

Η ελληνική κυβέρνηση

«Έγινε ένας πρώτος γύρος, τώρα χρειάζεται χρόνος για να διαβουλευθούν μεταξύ τους. Δεν εξαρτάται από εμάς αν θα έχουμε συμφωνία σήμερα. Όλη την ημέρα θα υπάρχουν διαβουλεύσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι για απόφαση», έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή σε διαδικτυακά μέσα.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

  • Όριο για τη συμφωνία είναι μια έντιμη λύση
  • Για τις τράπεζες δε χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα, είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την ΕΚΤ και την ΤτΕ
  • Είναι εξασφαλισμένο το τραπεζικό σύστημα
  • Στην ελληνική πρόταση δεν αλλάζει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν υπάρχει αλλαγή στον ΦΠΑ εστίασης, δεν αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης
  • Παρουσίασε στους επικεφαλής τις προτάσεις της η ελληνική πλευρά
  • Δεν αποσκοπούν απλά σε συμφωνία αλλά σε μια βιώσιμη ουσιαστική λύση
  • Σταθερή στις θέσεις της η ελληνική κυβέρνηση ότι μια βιώσιμη λύση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει επιβάρυνση φτωχών κ μεσαίων εισοδημάτων
  • Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στη γραμμή για υπεράσπιση σε συντήξεις, μισθούς, συλλογικές διαπραγμάτευσης
  • Ο ΦΠΑ παραμένει στο 6 %, 13%, 23%
  • Καμία αλλαγή στην εστίαση
  • Κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά
  • Έκτακτη εισφορά για κέρδη επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ.
  • Επειδή θέλουμε ουσιαστική λύση προβλήματος σημαντικό να υπάρξει διευθέτηση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης
  • Να λήξει η αβεβαιότητα σημαντικό ζήτημα για εμάς...
  • Έγινε ένας πρώτος γύρος, χρειάζεται χρόνος να διαβουλευτούν μεταξύ τους...
  • Η ελληνική πρόταση είναι βάση συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία
  • Επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Ζήτησαν χρόνο να τα πουν μεταξύ τους.
  • Το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί από τη δική τους την πλευρά...

Απαισιοδοξία στο Εurogroup

Αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φάνηκαν απαισιόδοξοι για συμφωνία σήμερα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έστειλε λάθος έγγραφα στους θεσμούς, αρχικά, και αναγκάστηκε να τα ξαναστείλει αργότερα σήμερα το πρωί!

Σε κλίμα απαισιοδοξίας ένας-ένας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσήλθαν στο Eurogroup και δεν άφησαν πολλές προσδοκίες.

Οι εκτιμήσεις τους είναι πως δε θα υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Σόιμπλε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει κάτι νέο. Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τη διάσκεψη κορυφής. Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Χωρίς μια προετοιμασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα».

Ντάισελμπλουμ: «Αδύνατο να έχουμε τελική εκτίμηση για τις νέες ελληνικές προτάσεις. Ήρθαν πολύ αργά. Οι θεσμοί θα αποφανθούν για τις προτάσεις. Θα δούμε αν οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν βάση για συζήτηση».

Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Στουμπ: «Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα».

Αυστριακός Σέλινγκ: «Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι καλά κοστολογημένες. Δεν είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να φτάσουμε σε συμφωνία. Τα πράγματα έπρεπε να λειτουργήσουν πιο επαγγελματικά. Δε γίνεται να στέλνεις τα έγγραφα στις 2 τα ξημερώματα και να ζητάς συμφωνία το πρωί. Είναι δεδομένο ότι στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας», ενώ στο τέλος των δηλώσεών του είπε με μια δόση χιούμορ: «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει τα έξοδα για να επαναληφθεί η συνάντησή μας».

Ιρλανδός Νούναν: «Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια προετοιμασία και βλέπω νέα συνάντηση την Πέμπτη».

Σλοβάκος Καζίμιρ: O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ τόνισε στις δηλώσεις του ότι ακόμα δεν έχει δει τη νέα ελληνική πρόταση για τη συμφωνία, ενώ διατύπωσε την άποψη πως μια απλή παράταση θα ήταν μια πλαστική χειρουργική επέμβαση και όχι η λύση. «Ίσως χρειαστεί να βρεθούμε ξανά σύντομα», κατέληξε στις δηλώσεις του, ενώ λίγο αργότερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ανέφερε: «Ας κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να συμφωνήσουμε».

Ισπανός ΥΠΟΙΚ Ντε Γκίντος: «Υπήρξαν διαφορετικές εκδόσεις της νέας ελληνικής πρότασης, απαιτείται τεχνική εργασία για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία δεν έχει γίνει. Οι προσδοκίες του για σήμερα είναι μικρές. Υπάρχει όλο και λιγότερο χρόνος για να έρθουμε σε συμφωνία, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος».

Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ευρώπη. Η συμφωνία είναι δυνατή και επιθυμητή. Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένει ακόμη δουλειά να γίνει».

Έβαλντ Νοβότνι: Με δηλώσεις του το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, τόνισε θα επανεξεταστεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις σημερινές (22/6) συνομιλίες.

Χορστ Σεεχόφερ (επικεφαλής του CSU, αδελφού κόμματος της Μέρκελ): «Έφτασε η ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βάζει κάτι ουσιαστικό στο τραπέζι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News