default-image

Μέρκελ: συμφωνία αν όχι σήμερα... σύντομα

Ελλάδα
Μέρκελ: συμφωνία αν όχι σήμερα... σύντομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Σπεύδε βραδέως" είναι το ...νέο σύνθημα από Μέρκελ και Ολάντ ενόψει της κρίσιμης αποψινής συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

"Υπάρχουν ακόμα πολλές μέρες μέσα σε αυτή την εβδομάδα στις οποίες μπορεί να ληφθoύν αποφάσεις", δήλωσε η Angela Merkel, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη του Μαγδεμβούργου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι κοντά αλλά... αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθούν τα περιθώρια για να βρεθεί το "βέλτιστο" (για τους δανειστές) πλαίσιο.

H Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από μια "Σύνοδος Διαβουλεύσεων".

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη Σύνοδο Κορυφής από την Παρασκευή, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια "Σύνοδος Διαβουλεύσεων" και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της προχωρούν και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, τότε οι διαπραγματεύσεις πρέπει να θέσουν τη βάση για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα που θα της επιτρέπει να παραμείνει στο ευρώ και να ανταποκριθεί στα χρέη της πρέπει να βρεθεί είτε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είτε τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

"Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και έχουν γίνει νέες προτάσεις. Πρέπει να επιτύχουμε μια συμφωνία. Η Γαλλία θα κάνει οτιδήποτε για αυτό".

"Εάν έχουμε μια συμφωνία απόψε θα είναι καλύτερο, αλλά αν όχι, θα πρέπει σήμερα να θέσουμε τη βάση, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες", τόνισε ο F. Hollande.

"Καλή συμφωνία θα είναι εκείνη που ταξινομεί τα θέματα προϋπολογισμού στην Ελλάδα, αλλά παρέχει στην Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση και ανοίγει μια συζήτηση για το χρέος της χώρας τους επόμενους μήνες", πρόσθεσε.

Ηδη ο μαραθώνιος των συναντήσεων και των διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει με τον επικεφαλής της Κομισιόν να δέχεται στο γραφείο του τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αμέσως μετά το τετ α τετ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε συνάντηση με τους Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,     - Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός πριν την έναρξη του τετ α τετ με τον κ. Γιούνκερ σε σύντομη δήλωσή τους σε δημοσιογράφους είπε τα εξής:

«Είναι ώρα για ουσιαστική λύση, οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Στόχος μας να αφήσουμε πίσω υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να αποφύγουμε υπερβολικές αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, να προωθήσουμε αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από δίκαιη διανομή βαρών και πάταξη φοροδιαφυγής. Αυτά είναι τα κλειδιά για τη συμφωνία».

Πριν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Γιούνκερ τον καλωσόρισε λέγοντας του πως «σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών , αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε κάπως ανήσυχος για όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα».Ο Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε στον Γιούνκερ «Μην ανησυχείτε. Οσα δήλωσα είναι αυτά που εκφράζουν τις θέσεις σας για την επίλυση κρίσης». Σ'εκείνο το σημείο ο Γιούνκερ χαμογέλασε και έδωσε ένα φιλικό «χαστουκάκι» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Θα κλείσει συμφωνία

Ολα δείχνουν ότι αυτή τη φορά με κάποιον τρόπο η συμφωνία θα κλείσει, αν όχι σήμερα, σίγουρα τις επόμενες ημέρες και η χώρα θα επανέλθει σε "κατάσταση ομαλότητας", δίχως την εξαιρετικά προβληματική για την οικονομική πορεία του τόπου, αβεβαιότητα.

Βεβαίως δεν θα πρόκειται για κανενός είδους "οριστική συμφωνία", άλλωστε το τρέχον πρόγραμμα βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής πάνω από ένα χρόνο, αφού και η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε σταματήσει να λαμβάνει μέτρα από το Μάη του 2014.

Οπότε το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου να επιμένουν ότι οι δανειστές θα προσφέρουν στη χώρα μας μια εξάμην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, με πλήρη κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών για αυτό το διάστημα με 18 δις ευρώ (τα 7.2 δις του τρέχοντος προγράμματος και τα 10.9 δις του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης). Παράλληλα στη συμφωνία που θα υπογραφεί θα γίνεται και σαφής αναφορά στην απομείωση του χρέους μέσω αναδιάρθρωσης (και όχι κουρέματος) που θα συζητηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Ολα αυτά βεβαίως δεν είναι... τσάμπα: οι δανειστές θα απαιτήσουν μέτρα-φωτιά, για τα οποία ωστόσο υπάρχει ήδη η "ρεαλιστική" προσέγγιση από την Αθήνα: δεν είναι τυχαίο που όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν δει τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς, θεωρούν ότι είναι μια "εξαιρετική βάση για συζήτηση", προαναγγέλοντας με τον τρόπο αυτό μια συμφωνία που δύσκολα θα χαλάσει στις "μικρολεπτομέρειες" που μένουν πλέον να γεφυρωθούν.

Σχετικό ρεπορτάζ είχε η βρετανική εφημερίδα Guardian, που αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες σήμερα, Δευτέρα. Πρόκειται για τη συνεδρίαση του Euro Working Group, του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, τονίζεται ότι αυτές οι τρεις προτάσεις τους για συμφωνία εξαρτώνται από μια θετική απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μελλοντικά θα υπάρξει υπόσχεση για μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους, όμως θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα αποτελεί μέρος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Επίσης, κυβερνητική πηγή, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συναινέσει μόνο σε μείωση των υψηλότερων συντάξεων, που δεν θα επηρέαζε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους. Στις υποχωρήσεις λέγεται ότι περιλαμβάνονται και νέοι φόροι, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ των Βρετανών δημοσιογράφων γίνεται εκτενής αναφορά για τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου, που επικρατούσαν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.  

Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης που προωθείται, η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, καθώς και 10,9 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στη χώρα, αλλά τα οποία «βρίσκονταν στην άκρη» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τελευταίο αυτό ποσό θα μεταφέρονταν γρήγορα στην κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρεών.

Τα μέτρα του συμβιβασμού

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να... ρίξει μπόλικο νερό στο κρασί της, προκειμένου να δημιουργήσει μια δέσμη μέτρων που θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους Ευρωπαίους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ατα μέτρα της πρότασης περιλαμβάνονται:

  • Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13%, 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της εστίασης στον συντελεστή 23%.
  • Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • Η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 εκατ. από τις επικουρικές).
  • Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 €.
  • Η κατάργηση της έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €.
  • Η περικοπή των αμυντικών δαπανών (εξοικονόμηση 150-180 εκατ. €).
  • αγνωστο παραμένει τι σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.

Υπάρχουν βεβαίως και μια σειρά άλλα μέτρα, τα οποία ωστόσο έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θεωρούνται δεδομένα (οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, την επιβολή ποσοστού φορολόγησης στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, την αγορά των τηλεοπτικών αδειών, επιστροφές από τη φαρμακευτική δαπάνη, πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και πολλά ακόμη).

Ενθουσιώδεις δηλώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι «ποιοτική» και ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό «καλές συνθήκες».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις που παρουσιάσθηκαν λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: «Γνωρίζω την κίνηση, βλέπω τη δουλειά που έχει γίνει. Η δουλειά είναι ποιοτική. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες».

Οι Θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αυτό ανέφερε περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η τύχη της Ελλάδας και του ευρώ "παίζεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι απόψε θα υπάρξει συμφωνία, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.

Η κρίση αυτή ήταν αντικείμενο πολλών συνεδριάσεων που παρουσιάσθηκαν ως πολύ σημαντικές, αλλά "αυτή η φορά είναι αποφασιστικής σημασίας", είπε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι απόψε θα υπάρξει συμφωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News