Ειδήσεις

Σιντριβάνια-σκουπιδότοποι στην "καρδιά" του Ηρακλείου

Ένα από τα ελάχιστα σιντριβάνια σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες της πόλης του Ηρακλείου έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να λειτουργεί. Η παρακμιακή εικόνα που παρουσιάζει το σιντριβάνι στο Βαλιδέ Τζαμί ή αλλιώς στην πλατεία Κορνάρου αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη πως το υγρό στοιχείο, δηλαδή το τρεχούμενο νερό, απουσιάζει παντελώς.

Μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι, που οι πίδακες του νερού θα έπρεπε να σηκώνονται ψηλά και να δημιουργείται μια εικόνα δροσιάς, διώχνοντας έστω... οπτικά τη σκόνη αυτής της πόλης, το σιντριβάνι βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από ποτέ. Μηχανολογικά είναι διαλυμένο.

Το μαύρο του το χάλι έχει το σιντριβάνι στην πλατεία Κορνάρου.

Η βλάβη που έχει υποστεί είναι ανεπανόρθωτη. Και σαν να μη φτάνει αυτό, συνεχίζει να αποτελεί σκουπιδότοπο. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται στον Τύπο κάτι τέτοιο. Για καιρούς έχει αποτελέσει αντικείμενο τέτοιου σχολιασμού. Ακόμη και πριν χρόνια προκάλεσε την έκπληξη διερχόμενων και φυσικά περίοικων, όταν κάποιοι - ίσως μικρά παιδιά - το γέμισαν με σαπουνόφουσκες. Τα γκράφιτι κυριαρχούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα βουρκιασμένα τοιχώματά του. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αξιοποιούνται τα ολόξερα πλέον από το νερό τοιχώματά του από πάσης φύσεως συνθηματολογίες.

Την ίδια ώρα, ένα σωρό σπασμένα γυαλιά και σκουπίδια, ακόμη και... ολόκληρα βιβλία, "γεμίζουν" κάθε τόσο τις υδατοδεξαμενές του, προκαλώντας έκπληξη σε κάθε περαστικό, αλλά ειδικά στους ξένους επισκέπτες, γιατί πλέον οι περίοικοι έχουν συνηθίσει την κατάσταση αυτή.

Πάντως, αν εξαιρέσουμε το σιντριβάνι του ΟΛΗ, επί της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου, το οποίο όμως πάρα πολλές φορές δεν εκτοξεύει νερό, η πόλη του Ηρακλείου αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα σιντριβάνι.

Το σιντριβάνι του ΟΛΗ στο λιμάνι.

Κι αυτό γιατί και στο μνημείο των Λιονταριών, από τότε που έγινε η συντήρησή του, εδώ και πλέον δύο χρόνια, έχει πάψει να είναι το νερό τρεχούμενο. Κι αυτό γιατί το τρεχούμενο νερό από τα στόματα των τεσσάρων Λιονταριών "τραυματίζει" το μνημείο, σύμφωνα με την Αρχαιολογία.

«Θα... επαναλειτουργήσουν»

Όπως ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, τα υδάτινα στοιχεία της πόλης, όπου μάλιστα περιλαμβάνονται και οι κρήνες, στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στην περιοχή Τάλως από την πλευρά του Καράβολα προς το Παγκρήτιο, που αποτελεί και το μοναδικό τμήμα όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, αναμένεται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου σιντριβανιού στο νησί μας.

«Ήδη έχουν κατασκευαστεί 7 μικρές υδατοδεξαμενές και εκκρεμεί η τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού - συμβατική υποχρέωση του εργολάβου μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Μαμουλάκης, ολοκληρώνοντας έτσι και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Όσον αφορά στο σιντριβάνι της πλατείας Κορνάρου, όπως είπε, έχουν οξειδωθεί τα μηχανήματά του και περνά στον προϋπολογισμό του 2016.

«Κωδικός που αφορά στη συντήρηση των υδάτινων στοιχείων της πόλης, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν», όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η επαναλειτουργία του σιντριβανιού θα είναι εφικτή μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Δήμος: «Στόχος να ξαναμπεί νερό στην κρήνη Μοροζίνι»

Για το σιντριβάνι των Λιονταριών, ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως «σε συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΗ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα, ώστε να επαναλειτουργήσει το σιντριβάνι και να δώσει ζωή στο μνημείο, δίχως το νερό, με την κατάλληλη πλέον σύσταση (ΠΕΧΑ), να "τραυματίζει" το μνημείο. Στόχος είναι να μπορέσει να ξαναμπεί νερό στην κρήνη Μοροζίνι».

Σταγόνα δεν τρέχει και από την κρήνη Μοροζίνι.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια