default-image

Η Κρήτη "έσπρωξε" την Ελλάδα στη Σούπερ Λίγκα

Κρήτη
Η Κρήτη "έσπρωξε" την Ελλάδα στη Σούπερ Λίγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλόξενη και γούρικη για την Εθνική Ελλάδας, η οποία πέτυχε το στόχο της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων Στίβου. Η "γαλανόλευκη" τερμάτισε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης και πανηγύρισε την άνοδο της στη Σούπερ Λίγκα, μαζί με την 1η Τσεχία και την 3η Ολλανδία.

Ο κόσμος στο Παγκρήτιο Στάδιο ήταν συγκλονιστικός και τις δύο μέρες, καθώς με τις φωνές και το χειροκρότημά του "έσπρωξε" το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προς τα πάνω. Όλα τα μέλη, εξάλλου, της ελληνικής αποστολής στάθηκαν στη "θερμή" συμπαράσταση που είχαν από την εξέδρα.

Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά εφτά πρωτιές, ενώ η διοργάνωση αποτέλεσε το... κύκνειο άσμα ενός τεράστιου αθλητή, του Περικλή Ιακωβάκη, ο οποίος αποσύρεται από την ενεργό δράση και γνώρισε την αποθέωση.

Οι αθλητές από το νησί τα πήγαν περίφημα με τις Μπελιμπασάκη, Άννα Βασιλείου, Ειρήνη Βασιλείου και τον Μιχάλη Αναστασάκη να βάζουν το... λιθαράκι τους στην επιτυχία της "γαλανόλευκης".

Τρελό πανηγύρι με γύρο του θριάμβου και χορούς στήθηκε στο Παγκρήτιο από τους Έλληνες αθλητές στην τελετή λήξης.

Μεγάλες στιγμές

Το Παγκρήτιο Στάδιο απέδειξε ότι είναι "χτισμένο" για μεγάλες ελληνικές στιγμές, για επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού! Και ο κόσμος του Ηρακλείου και της Κρήτης είναι πάντα εκεί, απογειώνοντας όσους αγωνίζονται. Όσοι έζησαν το περασμένο σαββατοκύριακο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων Α' Κατηγορίας σίγουρα θα ένιωσαν απόλυτα δικαιωμένοι για την παρουσία τους. Πάνω απ' όλα δικαιωμένοι είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες, που έδωσαν και την ψυχή τους μπροστά στο κρητικό κοινό και επανέφεραν την εθνική ομάδα στίβου στα σαλόνια της Ευρώπης, στη μεγάλη κατηγορία της Σούπερ Λίγκας!

Μια μοναδική διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο είχε απόλυτη επιτυχία και αξίζουν τα εύσημα στους διοργανωτές, Δήμο, Περιφέρεια, ΣΕΓΑΣ, στους εθελοντές, στους κριτές και σε όλους όσοι βοήθησαν για να απογειωθούν τα ελληνικά χρώματα. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έμειναν αποστομωμένοι από την συγκλονιστική συμπαράσταση του κόσμου, με τον Λούη Τσάτουμα να κάνει λόγο ότι τόσο κόσμο σε αγώνες στίβου είχε να δει στην Ελλάδα από την Ολυμπιάδα του 2004!

Όλοι τους πρόσφεραν ένα τρομερό διήμερο σε συγκινήσεις και επιτυχίες και το ξέσπασμα ήρθε το βράδυ της Κυριακής, όταν οι αγώνες τελείωσαν, με την Εθνική ομάδα να κατακτά τη 2η θέση ανόδου. Μια τεράστια ελληνική σημαία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και οι Έλληνες αθλητές έστησαν ένα τρελό πανηγύρι μαζί με τον κόσμο, χορεύοντας σούστα, πεντοζάλι και συρτάκι, μαζί με τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στην τελετή λήξης! Μάλιστα, οι αθλητές από τις υπόλοιπες χώρες... χάζευαν το ελληνικό πανηγύρι και τραβούσαν φωτογραφίες με τα κινητά τους, ενώ επίκεντρο ήταν ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ευαγγελόπουλος, τον οποίο οι αθλητές... πέταξαν στην πισίνα του στιπλ.

Οι Έλληνες δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και των φορέων.

Οι οιωνοί για την άνοδο της εθνικής ομάδας ήταν απόλυτα θετικοί από το Σάββατο, όταν με οδηγό τις πρωτιές του Τσάκωνα στα 100 μέτρα, της Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, της Παπαχρήστου στο τριπλούν και του Τσάτουμα στο μήκος, αλλά και με την κατάθεση ελληνικής ψυχής σε όλα τα αθλήματα, η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει 174 πόντους και ήταν δεύτερη πίσω από την πρωτοπόρο Τσεχία που είχε 192 βαθμούς, ενώ τρίτη με 153 ήταν η Πορτογαλία.

Στη δεύτερη ημέρα των αγώνων η Τσεχία και η Ελλάδα κράτησαν τις δύο πρώτες θέσεις ανόδου, με πρωτιές από τα ελληνικά χρώματα των Δουβαλίδη στα 110 μ. εμπόδια, Φιλιππίδη στο επί κοντώ και Τσάκωνα στα 200 μ.

Η Ολλανδία ήταν αυτή που έκανε το ντεμαράζ μετά την άσχημη πρώτη μέρα. Έτσι, από την 6η θέση εκτοξεύτηκε στην 3η με 299,5 βαθμούς και πήρε και αυτή την άνοδο, αφήνοντας πιο πίσω Βέλγιο και Πορτογαλία.

Η τελική κατάταξη

1. Τσεχία 351

2. Ελλάδα 327

3. Ολλανδία 299.5

4. Βέλγιο 276.5

5. Πορτογαλία 270.5

6. Ιρλανδία 261.5

7. Τουρκία 260

8. Ελβετία 239.5

9. Ρουμανία 226.5

10. Εσθονία 216

11. Λιθουανία 214.5

12. Λετονία 169.5

Στη Σούπερ Λίγκα σε δύο χρόνια (σ.σ. το 2016 γίνεται η Ολυμπιάδα στο Ρίο), η Εθνική μας ομάδα, μαζί με Τσεχία και Ολλανδία που πήραν την άνοδο, θα αντιμετωπίσει Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βρετανία, Ιταλία, Ουκρανία, Ισπανία, Λευκορωσία. Η Ρωσία ήταν η πρωταθλήτρια στους αγώνες που έγιναν το σαββατοκύριακο στο Τσεμποξάρι, μπροστά στο ρώσικο κοινό. Στο ντέρμπι με τη Γερμανία, η Ρωσία επικράτησε τελικά συγκεντρώνοντας συνολικά 368,5 βαθμούς. Στην Α' κατηγορία υποβιβάστηκαν οι Σουηδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

"Μαγική" τριάδα: Οι Φιλιππίδης, Δουβαλίδης και Τσάκωνας έδωσαν χθες 12άρια στην Ελλάδα

Και η δεύτερη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Στίβου ήταν ιδιαίτερα "παραγωγική" για την Ελλάδα. Η "γαλανόλευκη" εμφανίστηκε και πάλι... συνεπής στο ραντεβού της με τις επιτυχίες και έκανε το τελικό "βήμα" για να κερδίσει την άνοδο. Ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ, ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110 μ. εμπόδια και ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μ. κατέκτησαν πρωτιές και έδωσαν 12άρια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Φιλιππίδης ήταν... φοβερός και τρομερός, σε μία μονομαχία με τον Τσέχο Γιαν Κούντλιτσα, και αναδείχθηκε νικητής με άλμα στα 5.80 μ. Ο Έλληνας πρωταθλητής προσπάθησε και στα 5.90 τρεις φορές για το πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά δεν τα κατάφερε...

«Ήθελα να κάνω ένα πανελλήνιο ρεκόρ για να ανταποδώσω την αγάπη του κόσμου που ήταν σήμερα (σ.σ. χθες) στο γήπεδο και με χειροκροτούσε. Ο στόχος βέβαια ήταν οι βαθμοί που έδωσα στην ομάδα. Οι προσπάθειές μου ξεκίνησαν από «χαμηλά» και έτσι αναγκάστηκα να μείνω στον αγώνα για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να με κουράσουν οι πολλές προσπάθειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από 'κει και πέρα, ο Δουβαλίδης με 13.59 τερμάτισε πρώτος στη σειρά του στα 110 μέτρα εμπόδια, αλλά έχοντας και συνολικά τον καλύτερο χρόνο, χάρισε 12 βαθμούς στην Ελλάδα. «Ήταν μια καλή κούρσα και τη χάρηκα εδώ στη χώρα μου, με αυτόν τον υπέροχο κόσμο, που μας στήριξε και πάλι και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στήριξη σε μένα και την ομάδα. Είναι συγκινητική η ατμόσφαιρα στο Παγκρήτιο και μου έδωσε δυνάμεις. Βέβαια, δεν ανταπέδωσα έτσι όπως θα ήθελα, θα ήθελα μια καλύτερη επίδοση, αλλά σε αυτούς τους αγώνες αυτό που προέχει είναι οι βαθμοί για την ομάδα», τόνισε μετά την επικράτησή του.

Στο μεταξύ, ο Τσάκωνας συνέχισε τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Παγκρήτιο Στάδιο και αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Μετά, έτσι, τα 100 μ. κέρδισε την πρώτη θέση και στα 200 μ. με 20.44 και χάρισε στη "γαλανόλευκη" άλλους 12 βαθμούς. Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν είχε αντίπαλο και έκοψε άνετα πρώτος το νήμα.

«Είμαι σε καλή κατάσταση αλλά σήμερα στον αγώνα με ταλαιπώρησε ο άνεμος. Μετά τα 100 μ., μπαίνοντας στην ευθεία, τον ένιωθα στο πρόσωπό μου, πράγμα που με δυσκόλεψε στην προσπάθειά μου. Σημασία όμως έχει η συμβολή μου στη συγκέντρωση των βαθμών για την άνοδο της ομάδας», είπε μετά το τέλος της κούρσας.

Ξεσήκωσε το κοινό της η Μπελημπασάκη

Η Μαρία Μπελημπασάκη έπαιζε... εντός έδρας και έπρεπε να "αποζημιώσει" τον κόσμο της. Η Κρητικιά αθλήτρια ξεσήκωσε το κοινό με την εμφάνισή της στα 200 μ., τερματίζοντας με 23.44, πίσω από τη σπουδαία Ντάφνι Σίπερς, που τερμάτισε σε 22.45, χαρίζοντας έτσι 10 βαθμούς στην Ελλάδα.

«Με βάση τις επιδόσεις, ήμουν στη 2η θέση και στον αγώνα επίσης κατόρθωσα να πάρω τη 2η θέση. Έτσι έδωσα πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα. Στην κούρσα συμμετείχε μια μεγάλη αθλήτρια, η Δάφνη Σίπερς, και το γεγονός ότι ήμουν κοντά της στην κούρσα με βοήθησε να κυνηγήσω μια καλή θέση. Όταν μπήκα στην ευθεία, έβλεπα συνέχεια μπροστά μου τη Δάφνη και την κυνηγούσα γιατί πίστευα ότι όσο πιο κοντά της βρισκόμουν τόσο καλύτερη επίδοση θα έβγαζα. Ευχαριστώ και πάλι τους φιλάθλους εδώ στην πατρίδα μου που για άλλη μια φορά με στήριξαν», είπε φανερά ικανοποιημένη μετά το τέλος της κούρσας.

Αγώνας με Άννα και Ειρήνη Βασιλείου

Η σκυταλοδρομία 4x400 γυναικών είχε φυσικά έντονο το κρητικό "χρώμα", αφού συμμετείχαν η Άννα και η Ειρήνη Βασιλείου. Οι δύο δίδυμες αδελφές είχαν, μάλιστα, πολύ καλή παρουσία και βοήθησαν από την πλευρά τους τη "γαλανόλευκη" να φτάσει στην 7η θέση. Η τετράδα Α. Βασιλείου, Ζυγόρη, Πιντή και Ε. Βασιλείου είχαν χρόνο 3.37.26.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ και που ανεβήκαμε κατηγορία. Ευχαριστούμε τον κόσμο, μας συγκίνησε με την παρουσία του», είπε η Άννα Βασιλείου, ενώ η Ειρήνη Βασιλείου πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος ήταν δίπλα μας και μας στήριζε. Ήταν απίστευτο συναίσθημα. Πήγαμε πολύ καλά. Θέλαμε να το διασκεδάσουμε. Είμαστε χαρούμενες».

Η ομάδα των ανδρών, τώρα, στα 4x400 τερμάτισε στην όγδοη θέση, σε μια ξεχωριστή κούρσα, καθώς ήταν η τελευταία του Περικλή Ιακωβάκη, ο οποίος με το τέλος της "πνίγηκε" στις αγκαλιές Ελλήνων και ξένων αθλητών. Η τετράδα Γράβαλος, Δαρδανελιώτης, Κυριακίδης και Ιακωβάκης είχαν χρόνο 3.10.99.

Καλές επιδόσεις

Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έκαναν το... χρέος τους και τη 2η μέρα των αγώνων και με τις επιδόσεις τους "σφράγισαν" την άνοδο. Πέρα από τις τρεις πρωτιές, καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Ηλιάνα Κοροσίδου, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση της σφυροβολίας στην 4η προσπάθειά της με βολή στα 62,37 μ.

Νικήτρια του αγώνα ήταν η Τσέχα Τερέζα Κράλοβα με 64,52 μ. στην τέταρτη προσπάθειά της, ενώ δεύτερη με νέο ατομικό ρεκόρ ήταν η Μπιάνκα Λαζάρ με 64,48 μέτρα.

Στο τριπλούν ανδρών δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Τσιάμης, που μπορεί να μην κατάφερε να σημειώσει σπουδαία επίδοση, όμως αυτό που έχει σημασία είναι η θέση. Έτσι ο αθλητής του Δημήτρη Σιούντρη με άλμα στα 16,14 μ. πρόσθεσε 10 βαθμούς στο «σακούλι» της Εθνικής, πίσω από τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Πεκίνου, Νέλσον Εβόρα (16,34 μ.).

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου δεν έκανε καλή εκκίνηση στην κούρσα των 100 μ. εμπ., κατάφερε ωστόσο να καλύψει το χαμένο έδαφος και να καταλάβει τελικά την τέταρτη θέση με 13.46 (-0,8). Η Ελληνίδα, που την Παρασκευή είχε μια ενόχληση στο δικέφαλο, κατάφερε να δώσει σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα. Νικήτρια ήταν η Άνα Ζαγκρέ (Βέλγιο) με 13.03 και ακολούθησαν οι Σμπάρεν (Ελβετία) και Βίσερ (Ολλανδία) με 13.09 και 13.16, αντίστοιχα.

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέλαβε την τρίτη θέση στο άλμα εις ύψος, ξεπερνώντας τα 1,85 μ., έχοντας τρεις άκυρες προσπάθειες στα 1,88 μ.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Βαγγελιώ Σοφάνη στη σφαιροβολία, που με βολή στα 15,20 μ. έδειξε σταθερότητα και κατέλαβε την πέμπτη θέση. Την έβδομη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Τρέμος στη δισκοβολία με καλύτερη προσπάθεια στα 57,81 μ., από την τρίτη του προσπάθεια. Ο αθλητής μας είχε ακόμη βολές στα 57,49 μ. και 56,86 μέτρα. Νικητής με 62,02 μ. ήταν ο Βέλγος Φίλιπ Μιλάνοβ.

5.000 μ. ανδρών: Ένα λάθος που πέρασε…

Καμία μεγάλη διοργάνωση δε μπορεί να γίνει τέλεια. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε κάτι που λίγοι ίσως το κατάλαβαν αλλά σίγουρα δεν επηρέασε την εξέλιξη των αγώνων. Τι; Οι αθλητές στα 5.000 μέτρα έτρεξαν ένα γύρο (400 μ.) παραπάνω. Δεν άλλαξε κάτι όμως στην κατάταξη και στο τέλος μέτρησαν οι θέσεις χωρίς να υπολογιστούν οι τελικοί χρόνοι...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News