default-image

Νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών

Ελλάδα
Νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 11:30 το πρωί συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Θα πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε ημερών, αφότου την Τετάρτη και την Παρασκευή η Ευρωτράπεζα ενέκρινε συνολικά παροχή επιπλέον έκτακτης ρευστότητας (ELA) 2,9 δισ. ευρώ στα ελληνικά ιδρύματα.

Όμως ακόμα και αυτό το ποσό ήταν ανεπαρκές για να καλύψει τις μαζικές εκροές καταθέσεων που έχουν καταγραφεί από τις αρχές της εβδομάδας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη Κυριακή, όπως σημειώνει το skai.gr.

Η ανησυχία των καταθετών εντάθηκε την Πέμπτη, μετά το άκαρπο Eurogroup, όπου οι δανειστές παραδέχτηκαν για πρώτη φορά πως είναι απαραίτητη νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς ακόμα και με τα καλύτερα σενάρια δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για επικύρωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια.

Έως τώρα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το μέγεθος της φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως όλοι όμως οι διαθέσιμοι υπολογισμοί συγκλίνουν οι εκροές υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ημερών.

Η διάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ θα αρχίσει δυο ώρες πριν το Eurogroup (13:30) όπου θα αξιολογηθούν τεχνικά οι νέες ελληνικές προτάσεις. Θα ακολουθήσει η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης, στις 20:00.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News