Ειδήσεις

ΔΕΗ: Χωρίς εναερίτες η Κρήτη (video)

Απειλή για τον τουρισμό και μάλιστα με δραματικές συνέπειες αποτελεί πλέον η αδυναμία κάλυψης της Κρήτης και άλλων νησιών σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή ρεύματος, κυρίως όμως με το μηχανισμό συντήρησης και αντιμετώπισης προβλημάτων.

Μόνο στο τμήμα των εναεριτών έχουν απομείνει τρεις μόνιμοι υπάλληλοι που καλύπτουν Κρήτη και Ρόδο, με τα τοπικά στελέχη της Επιχείρησης να μιλούν ευθέως για κίνδυνο εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, ζητώντας άμεσα πρόσληψη προσωπικού.

Η "ΚΡΗΤΗ TV" συνάντησε τους εναερίτες που κάνουν αυτή την περίοδο αντικατάσταση μονωτήρων στους πυλώνες του νησιού. Από τις τραγικές δε προεκτάσεις που αφορούν στην επικίνδυνη εργασία τους είναι το γεγονός ότι στους εποχικούς εργαζόμενους, που επί 10 και πλέον χρόνια εργάζονται στα 25 και 30 μέτρα ύψος, η Πολιτεία απαντάει ότι δεν μπορούν καν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προσλήψεων, καθώς θεωρούνται πλέον στα 35 τους χρόνια μεγάλοι, άρα εκ των προτέρων αδύναμοι έστω και να διεκδικήσουν μια μόνιμη εργασία.

Κίνδυνος διακοπών

Ο κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών ρεύματος στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται στην καρδιά της τουριστικής τους κίνησης, είναι πάντως άμεσος. Το θέμα ήδη αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τη ΔΕΗ και τα τοπικά στελέχη, που με μια σειρά από έγγραφα προς τη Διοίκηση ζητούν άμεσα πρόσληψη προσωπικού, εξηγώντας ότι η απειλή να μένουν επί ώρες στο σκοτάδι τουριστικές περιοχές δεν είναι πλέον απλά απειλή, αλλά το σενάριο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα.

«Δυστυχώς το καλοκαίρι θα είναι περίεργο και όταν μια ξενοδοχειακή μονάδα σβήσει δε θα είναι εφικτό μέσα σε 30, 40, 50 λεπτά ή 1 ώρα το πολύ να αποκαταστήσουν μια βλάβη. Άρα θα είναι πολύωρες οι διακοπές γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό και το προσωπικό δεν ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση είναι εκείνη τη στιγμή και πού θα δημιουργηθεί μια βλάβη», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.

Μεγάλα τα κενά

Μόνο στους εναερίτες, τους εργαζόμενους που κάνουν συντήρηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα στους πυλώνες, έχουν απομείνει τρεις μόνιμοι υπάλληλοι για να καλύπτουν Κρήτη και Ρόδο.

«Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό. Τα τρία άτομα που είμαστε μόνιμοι δε φτάνουν. Έχουμε να συντηρήσουμε Κρήτη και Ρόδο. Μπορεί σήμερα το πρωί να φύγω να πάω στην Ιεράπετρα στον Αθερινόλακκο για μια βλάβη και την ίδια στιγμή να συμβεί μια βλάβη στο Καστέλι, στην Κίσσαμο στα Χανιά, να χρειαστεί να πάμε στη Ρόδο την ίδια μέρα και να χρειαστεί να γίνουμε λάστιχο κάποιες στιγμές», αναφέρει ο εργοδηγός Γραμμών Μεταφοράς ΔΕΔΔΗΕ Γιάννης Μπαγιαρτάκης.

«Σε 24ωρη βάση δεν μπορούμε να δουλέψουμε για να αποκαταστήσουμε βλάβες. Αναγκάστηκε η επιχείρηση να κόψει συνεργεία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε για όλο το νομό Ηρακλείου δουλεύουν τέσσερα άτομα. Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλές βλάβες και θα πω κι ένα παράδειγμα: Η Χερσόνησος που είναι η μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της Κρήτης. Για το κομμάτι Χερσονήσου, Σταλίδας, Μαλίων και τα γύρω χωριά είναι μόνο δύο άτομα», σημείωσε ο κ. Βρέντζος.

Το θέμα αποτελεί κομβικής φύσης πρόβλημα, όπως εξηγούν, θέτοντας ταυτόχρονα έναν ακόμη προβληματισμό που σχετίζεται άμεσα με τους εναερίτες. Εποχικοί εργαζόμενοι για 8 και 10 χρόνια που έχουν αποκτήσει εμπειρία, πετιούνται στην κυριολεξία στον κάλαθο των αχρήστων, αφού η Πολιτεία εκτιμά ότι έχοντας περάσει και το 35ο έτος της ηλικίας τους είναι μεγάλοι για να μπορέσουν να αποτελούν μόνιμο προσωπικό. Δεν είναι μεγάλοι όμως όταν χρησιμοποιούνται με εποχικές συμβάσεις, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

«Ό,τι έχουν μάθει, ότι έχουν προσφέρει πάει στραφεί. Δυστυχώς», υπογραμμίζει ο κ. Βρέντζος. «Είναι μια επικίνδυνη εργασία. Η ζωή μας είναι σε μεγάλο κίνδυνο», προσθέτει ο κ. Μπαγιαρτάκης.

Αντικατάσταση μονωτήρων με σύγχρονους που δε θα χρειάζονται καθαρισμό λόγω σκόνης και αέρα τοποθετούν αυτή την περίοδο στην Κρήτη οι εναερίτες της ΔΕΗ.

Αδυναμία κάλυψης αναγκών - Το αποκαλυπτικό έγγραφο για το προσωπικό

Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση εγγράφου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο όσον αφορά στο αίτημα για απόφαση κατανομής προσλαμβανόμενων στο ΔΕΔΔΗΕ.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών του, καθώς δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε προσλήψεις είτε τακτικού είτε έκτακτου προσωπικού. Η αδυναμία αυτή ενόψει της θερινής περιόδου δημιουργεί εξαιρετικά δυσεπίλυτα προβλήματα στη διαχείριση του δικτύου, που στα νησιά λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις, ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία για την εξυπηρέτηση των χρηστών με εξάντληση των περιθωρίων τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας.

Εξαιρετικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νησιά Μύκονος, Σύρος, Ίος, Κως, Νίσυρος, Λέσβος, Χίος Σάμος, Μήλος, Ρόδος και τα γύρω νησιά, καθώς και ολόκληρη η Κρήτη, όπου το απασχολούμενο τακτικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη της αδιάλειπτης λειτουργίας (24ωρη βάρδια). Λόγω της σοβαρότητας και του κατεπείγοντος της κατάστασης επιθυμούμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που δίδεται στο κεφάλαιο Ε' της Προκήρυξης της Εταιρείας 3Κ/2014 και να προσλάβουμε 42 άτομα από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων Ηλεκτροτεχνικών Δικτύων ΔΕ για υπηρεσιακές μονάδες σε νησιά», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια