Ειδήσεις

Βομβαρδισμένο τοπίο η Ανάληψη

Σαν να διασχίζουν καθημερινά ένα φαράγγι. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν τους τελευταίους μήνες, όπως λένε, οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανάληψης στο Ηράκλειο, παίρνοντας το δρόμο για το σπίτι τους.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησαν έργα ανάπλασης ενάμιση σχεδόν χρόνο πριν, τα οποία όμως έχουν παραμείνει στάσιμα δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Οι κατοίκους αντικρίζουν καθημερινά μια εικόνα εγκατάλειψης, αφού για να φτάσουν στην πόρτα του σπιτιού τους διασχίζουν με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας χωμάτινο δρόμο, προσπερνάνε μπάζα και ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει ούτε καν φωτισμός στην περιοχή. Με την κατάσταση αυτή έρχονται αντιμέτωποι επίσης οι μαθητές και οι καθηγητές του Καπετανάκειου Σχολείου, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Οι κάτοικοι αισθάνονται λες και διασχίζουν φαράγγι επιχειρώντας καθημερινά να φτάσουν στα σπίτια τους.

Ένα πλέγμα, μπάζα και ξύλα είναι η κατάσταση μπροστά ακριβώς από τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αναλήψεως.

Σαν να έχει πέσει βόμβα

Τραγικότερη είναι η κατάσταση στις οδούς Σταύρου Μπουρλώτου και Σοφοκλέους. Αν και πρόκειται για γειτονιές στο κέντρο της πόλης, μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Ελευθερίας, μοιάζουν λες και έχει πέσει βόμβα.

Ο εργολάβος έχει εγκαταλείψει το έργο από τον Ιανουάριο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, καθώς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν πληρωνόταν. Γι' αυτό και από τότε στην περιοχή δεν έχει εμφανιστεί κανένα συνεργείο και καμία τεχνική υπηρεσία.

Έτσι, παραμένει έξι μήνες τώρα πνιγμένη στη σκόνη και στα μπάζα, την ώρα που ημιτελή πεζοδρόμια και τρύπες που έχουν ανοιχτεί στο οδόστρωμα, περιφραγμένες όπως-όπως με πλέγματα και σιδερόβεργες, αποτελούν παγίδες θανάτου για τα μικρά παιδιά της γειτονιάς που παίζουν στους δρόμους. Ταυτόχρονα μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, δημιουργώντας ένα τριτοκοσμικό σκηνικό στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου.

Οι κάτοικοι κάνουν επίσης λόγο και για κακοτεχνίες, αφού όποτε βρέχει τα νερά, όπως λένε, λιμνάζουν, οι αποχετεύσεις μυρίζουν, δημιουργώντας μια αποπνικτική κατάσταση, με τους ίδιους να μην μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια και φυσικά να μην σκέφτονται καν να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους.

Τρύπες-παγίδες για μικρούς και μεγάλους σε όλο το οδόστρωμα άφησαν πίσω τους τα ημιτελή έργα.

Κάδοι σκουπιδιών γεμάτοι σκουπίδια φιγουράρουν δίπλα ακριβώς από την εκκλησία, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου.

Πλήρωσαν από την τσέπη τους

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι κάποιοι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν, όπως είπαν, να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από την υγρασία, όταν λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν φάνηκαν τα θεμέλια των σπιτιών. Και αυτό γιατί, όσες φορές κι αν απευθύνθηκαν στις αρμόδιες Αρχές φως, όπως λένε, δεν είδαν.

Αποτέλεσμα, λοιπόν, σήμερα είναι η περιοχή να έχει υποβαθμιστεί. Τα σπίτια δε νοικιάζονται, ενώ οι κάτοικοι φοβούνται ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή, αφού με το να έχει η περιοχή βυθιστεί στο σκοτάδι και με τις περιπολίες της Αστυνομίας να έχουν κοπεί, καθώς οι δρόμοι είναι πλέον απροσπέλαστοι, γίνεται εύκολος στόχος για πάσης φύσεως δράσεις εγκληματικότητας.

Εκφράζοντας έντονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση των έργων αλλά και για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, οι κάτοικοι καλούν τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση, ενώ, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τα έργα στην Ιερωνυμάκη, που αν και ξεκίνησαν πιο αργά κοντεύουν να ολοκληρωθούν, αναρωτιούνται γιατί στη δική τους περιοχή σημειώνεται τόση κωλυσιεργία.

Σχόλια