default-image

Το ξύπνημα του Philae

Επιστήμη
Το ξύπνημα του Philae

Μετά από μήνες σιωπής που είχαν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ESA, να θεωρήσει ότι το πρώτο ρομπότ που κατάφερε να προσεδαφιστεί σε κομήτη ήταν νεκρό, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν.

Το Philae, το οποίο είχε μείνει από μπαταρίες, καθώς οι ηλιακοί συλλέκτες του δεν είχαν αρκετό φως, αφού το ρομπότ είχε "κουρνιάσει" στη βάση κάποιου σκοτεινού γκρεμού στον κομήτη, όπου δεν έφτανε αρκετό φως, ξύπνησε από το κώμα του και επικοινώνησε με τη Γη για 85 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την ESA, το Philae έδωσε σημεία ζωής με το μήνυμα «Γεια σου Γη! Με ακούς;». Έτσι, πλέον, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν νέα φτερά στην αποστολή, συνεχίζοντας τα πειράματα που θα ρίξουν φως στη γεωλογική ιστορία του κομήτη 67Ρ. Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής αποστολής πανηγύρισαν μια ιστορική επιτυχία στις 15 Νοεμβρίου, όταν το Philae αποδεσμεύτηκε από τη μητρικό σκάφος Ροζέτα και άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη 67Ρ.

Δεν κατάφερε όμως να αγκιστρωθεί και αναπήδησε δύο φορές πριν καταλήξει στην τωρινή, άγνωστη θέση του. Πρόλαβε πάντως να μεταδώσει εικόνες και δεδομένα για περίπου 60 ώρες πριν εξαντληθεί η επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Σημειώνεται ότι τo Philae επικοινωνεί με τη Γη χρησιμοποιώντας ως αναμεταδότη το Ροζέτα, το οποίο παραμένει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News