Ειδήσεις

Αναζητεί λύση για να κλείσει επιτέλους η συμφωνία

To σκηνικό έχει στηθεί και όλα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα και η Ευρώπη διασταυρώνουν για μία ακόμη φορά τα ξίφη τους, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν μετατραπεί σε μία σειρά "υπόγειων διαβουλεύσεων", προκειμένου να βρεθεί... κάποιου είδους "λύση" στο γόρδιο δεσμό που μας ταλανίζει εδώ και κάμποσους μήνες.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε και νέο κείμενο προτάσεων, το οποίο αναθεωρείται ώρα με την ώρα και καθώς η συμφωνία συνεχίζει να είναι δύσκολη, αφού οι δανειστές απαιτούν πλήρη υποταγή.

Τα μηνύματα θέλουν μια συμφωνία να βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο ρεαλιστικά μιλώντας, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής της φάσης του προγράμματος, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κι είναι δύσκολη διότι οι δανειστές έχουν υιοθετήσει μια άτεγκτη, σκληρή στάση, στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί δίχως να ηττηθεί κατά κράτος και σε όλο το εύρος του ζητήματος.

Βεβαίως είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση ή "λύση" εδώ και τώρα, οπότε φαίνεται ότι η πιο πρόσφορη διέξοδος είναι η παράταση του προγράμματος για 6-8 μήνες ακόμη, συνοδευόμενη από:

- μια δέσμη μέτρων που θα είναι αρκετά "σκληρή" αλλά όχι τόσο όσο η "πρόταση Γιούνκερ" που πραγματικά είναι... χειρότερη και από το Μνημόνιο 2.

- Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2015.

- Μία υπόσχεση για αναδιάρθρωση του χρέους ΟΤΑΝ θα κλείσει η αξιολόγηση, δηλαδή μετά τους πρώτους μήνες του 2016.

Λογικά και ρεαλιστικά μιλώντας, αυτή είναι μια λύση που ...παρότι δεν λύνει κάτι σε έναν μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δίνει τουλάχιστον στην Ελλάδα την πολυπόθητη ανάσα που θα επιτρέψει να γίνουν κάποιες κινήσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η επάνοδος στην "κανονικότητα", αφού αυτή τη στιγμή ένεκα διαπραγμάτευσης έχουν παγώσει τα πάντα, από επενδύσεις έως εσωτερικές πληρωμές.

Οποιαδήποτε συμφωνία, όσο κι αν έχει πήλινια πόδια, θα επιτρέψει την προσωρινή άρση της αβεβαιότητας, θα δώσει μια σιγουριά στην αγορά και στον κόσμο και μπορεί να οδηγήσει στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, την επιστροφή των καταθέσεων (ή μέρους αυτών, έστω) στις τράπεζες και την δημιουργία ενός κλίματος που θα επιτρέψει να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ...λίγο πιο βιώσιμη.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης

Την ώρα που στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οργανώνουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης... στην τρόικα, σε ολόκληρη την Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας!

Στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, το Μόναχο, το Δουβλίνο και πολλές ακόμη πόλεις της Ευρώπης, πολλές χιλιάδες διαδηλωτών ένωσαν τη φωνή τους με τους Έλληνες που υποφέρουν και ζήτησαν να δωθεί μια λύση στην Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει λιτότητα και "ανθρωποβόρα" μέτρα.

Βεβαίως σε όλη την Ευρώπη η Δημοκρατία βρίσκεται... σε άτακτη υποχώρηση και αντιμετωπίζεται ως μια ανεπιθύμητη ενόχληση για τους τεχνοκράτες και τα προγράμματα τους, οπότε η πραγματική επίδραση αυτών των διαδηλώσεων είναι μικρή. Άλλωστε η κάλυψη τους από τα μήντια ήταν αναιμική και στην Ελλάδα δεν έπαιξαν καθόλου στα συστημικά μήντια, τα οποία αφιέρωσαν... 20λεπτα ρεπορτάζ στην συγκέντρωση των 4.000 ανθρώπων που διαδήλωσαν στο σύνταγμα υπέρ των... μνημονίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, η διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας ήταν... πολύ μεγαλύτερη απ' ότι η "αντιδιαδήλωση" του Συντάγματος!

Οι νέες προτάσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις επί αντιπροτάσεων προκειμένου να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο και το νέο πεδίο όπου προσπαθεί να βρει σημείο επαφής με τους δανειστές είναι η δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης έως και τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, αύριο Κυριακή, στις 11:00 το πρωί, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα μέλη του για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη από το Σάββατο στις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση συνοψίζονται στα εξής:

- Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από... αύριο κιόλας.

- Η μάχη της Αθήνας δίνεται και στο μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.

- Επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους

Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες

- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

- Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ

- Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Τα τέσσερα τελευταία παραπάνω μέτρα είναι μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά την κυβέρνηση, κομβικό σημείο για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.

Οσον αφορά το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, οι εταίροι τηρούν στάση αναμονής για τις νέες προτάσεις της Αθήνας, ενώ το πρώτο που θα κοιτάξουν στο νέο κείμενο που θα υποβληθεί είναι αν εξοικονομούνται 300 εκατ. ευρώ. Αν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα από αυτό, τότε τη Δευτέρα στο Euro Workinbg Group θα δοθεί το πράσινο φως για να λάβει τις αποφάσεις του αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η συμφωνία θα επικυρωθεί και στο επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων. Ολα αυτά αν επικρατήσει το καλό σενάριο. Αν δεν υπάρξει καλό σενάριο, τότε όλα μετατίθενται για μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σχόλια