Ειδήσεις

Νέα αντιπρόταση ετοιμάζει η Αθήνα ενόψει της Συνόδου

Νέα πρόταση ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη σύνοδο κορυφής που ακολουθεί επιδιώκοντας συμβιβασμό με τους δανειστές στο παρά ένα, υπό την απειλή του τελεσιγράφου ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μεταξύ άλλων στην ελληνική πρόταση, που σχεδιάζεται και ενδεχομένως να αλλάξει τις επόμενες ώρες καθώς αναμένονται συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνονται επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.

Ένα σημείο στο οποίο ενδέχεται η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει είναι οι πρόωρες συντάξεις, με την Αθήνα να προτείνει την κατάργησή τους από 1η/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει και μια φορολόγηση στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, αλλά και η επιπλέον μείωση των αμυντικών δαπανών.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα τεθούν σε γνώση του κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα είναι πιθανό να μεταβεί την Κυριακή το απόγευμα και ο πρωθυπουργός.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να περικόψει συντάξεις, ενώ δηλώνει πως θα προτιμούσε συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. «Το πλαίσιο που προτάθηκε προσφάτως εκ μέρους της άλλης πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα ελληνικό κόμμα», αναφέρει.

Σχόλια