Ειδήσεις

Διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία υπέρ της Ελλάδας

Κινητοποιήσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας αλληλεγγύης στη χώρα μας.

Σε Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, στέλνοντας μηνύματα στήριξης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και "προειδοποίησης" στους θεσμούς της Ε.Ε. που αποφασίζουν την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Στο Βερολίνο, περίπου 1.800 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα. Οι διαδηλωτές συμμετέχουν στην κινητοποίηση "Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη" ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen.

Η πορεία, που ήταν απόλυτα ειρηνική, ξεκίνησε από πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και κατέληξε στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. «Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη», έγραφε ένα πανό, όπως μεταδίδει το ethnos.gr.

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρέθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχε στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία σε χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε: «Διαδηλώνουμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Για μια Ευρώπη των λαών, όχι των τραπεζών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα προς τους πρόσφυγες».

Και στο Παρίσι

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Στοπ στη λιτότητα», «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο», «Οι λαοί ορθώνονται», «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, ενάντια στη δικτατορία του χρέους και της λιτότητας», ήταν μερικά από τα συνθήματα γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας ήταν προσωπικότητες από τα γαλλικά κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ιδιαίτερα στην κ. Λαγκάρντ: «Εύχομαι τη Δεύτερα να ηρεμήσουμε λίγο και ιδιαίτερα η κυρία Λαγκάρντ» δήλωσε ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στα λόγια της διευθύντριας του ΔΝΤ που ζήτησε να γίνονται οι συζητήσεις «με ενήλικες». Έκφραση «απαράδεκτη, προερχόμενη μάλιστα από άτομο σαν την κ. Λαγκάρντ», υπογράμμισε ο Ζ. Λ. Μελανσόν αναφερόμενος στις ευθύνες της σε δύο υποθέσεις (επί υπουργίας της στη Γαλλία) για τις οποίες επανειλημμένα κλήθηκε να απολογηθεί: υπόθεση Ταπί και Societe Generale. «Θα προτιμούσαμε ένα άτομο πιο λογικό από αυτήν», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα άτομα, έχουν επιθετική συμπεριφορά. Όμως δεν οδηγεί πουθενά το να παριστάνουν τους μπρατσαράδες, γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα, έχουν φτάσει στα όριά τους. Τώρα ανήκει στους άλλους να κάνουν το σημαντικό βήμα, και αυτό είναι για το χρέος, όπως έχει γίνει για το χρέος των Γερμανών που ουδέποτε αποπλήρωσαν», τόνισε ο κ. Μελανσόν.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 16:30 ώρα Ελλάδας από την περιοχή του μετρό "Στάλινγκραντ" στο βόρειο Παρίσι και κατευθύνθηκε ειρηνικά στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου η σύναξη συνεχίστηκε μέχρι αργά με συζητήσεις και μουσικές.

Οι εντυπωσιακές σε αριθμό αστυνομικές δυνάμεις περιστοίχιζαν τους διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πορευόμενες παράλληλα.

Στην πορεία συμμετείχε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ, που ήταν ένας από τους εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για την τρόικα και ο οποίος εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με την ονομασία "Νέα σοσιαλιστική αριστερά".

Συγκέντρωση στην Ιταλία

Στην Ιταλία, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, στη Ρώμη, αψηφώντας τη βροχή και ζήτησαν «να σταματήσει τώρα η σφαγή» των μεταναστών στη Μεσόγειο. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα. «Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες», δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

Στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του, στο Twitter, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κινήματα κοινωνικά, ευρ. συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στηρίζουν την Ελλάδα».

Πορεία στο Λονδίνο κατά Κάμερον

Πορεία κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες και στους δρόμους του Λονδίνου.

Σχόλια