Ειδήσεις

Νέα παρασκευάσματα κατά της χοληστερίνης

Νέα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη μέχρι και 60% αλλά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της έρευνας. Ωστόσο, οι ελπίδες για τους καρδιοπαθείς έχουν αναπτερωθεί.

Οι στατίνες παρεμποδίζουν τη σύνθεση της χοληστερίνης στο ήπαρ. Δεν την αντέχουν όμως όλοι οι οργανισμοί. Μάλιστα σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση ίσως και να μην έχουν αποτέλεσμα. Ελπίδα πάντως υπάρχει από ένα νέο παρασκεύασμα (Alirocumab) που σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle μπλοκάρει τη δημιουργία του ενζύμου PCSK9, που εντοπίστηκε πριν από μόλις 10 χρόνια. Με το μπλοκάρισμα απελευθερώνονται περισσότεροι υποδοχείς στο συκώτι που καταπολεμούν τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη LDL.

«Οι έρευνές μας με χιλιάδες ασθενείς έδειξαν ότι οι υποδοχείς του PCSK9 μπορούν να κατεβάσουν την χοληστερίνη ακόμη και μέχρι το 60%», υποστηρίζει ο Τζέι ΄Εντελμπεργκ, επικεφαλής ανάπτυξης φαρμακευτικής εταιρείας που παρασκευάζει το νέο φάρμακο.

«Για όσους έχουν γενετική προδιάθεση, όσους είναι ευαίσθητοι στις στατίνες, έχουν υποστεί έμφραγμα αποτελεί καλή εναλλακτική», συμπληρώνει. Δίνεται υπό ενέσιμη μορφή κάθε δύο με τρεις εβδομάδες.

Τα παρασκευάσματα δεν έχουν πάρει ακόμη το "πράσινο φως" από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία FDA, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να διατεθεί στην αγορά. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2017 και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν και ποιες επιπλοκές μπορεί να έχουν. Μέχρι στιγμής δεν προκαλούν μυϊκούς πόνους όπως οι στατίνες, υπάρχουν όμως ασθενείς στους παρουσιάστηκαν νευρογνωστικές διαταραχές χωρίς να σημαίνει ότι προχέονται οπωσδήποτε από τα νέα παρασκευάσματα καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν συμπεριλάβει πειράματα και σε αυτό το πεδίο.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν τα παρασκευάσματα προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ή άλλες καρδιακές ασθένειες. «Δε διαθέτουμε στοιχεία», παραδέχεται ο Πρέντιμαν Κ. Σαχ, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Κολεγίου. Ούτε και το κόστος της θεραπείας είναι γνωστό, υπολογίζεται ανάμεσα στα 5 και 12 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη για τέτοια παρασκευάσματα μεγαλώνει. Μόνο στις ΗΠΑ το 1/3 των ενήλικων πάσχει από αυξημένη χοληστερίνη. Πρόκειται για 73 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σχόλια