default-image

Συνεδριάζει την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Ελλάδα
Συνεδριάζει την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Υπό την ασφυκτική πίεση των αυστηρών μηνυμάτων από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και του τελεσιγράφου για εδώ και τώρα λύση του δράματος, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη, στο γραφείο του. Εκεί είχε την πρώτη σύσκεψη με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι τελικές προτάσεις της Αθήνας προς την πλευρά των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χωρίς να αποκλείονται οι επαφές τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ. Οι πληροφορίες, που φέρνουν τον κ. Τσίπρα να μεταβαίνει ακόμα και από την Κυριακή στις Βρυξέλλες πληθαίνουν ώρα με την ώρα. Παράλληλα, ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών και πως οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών κρέμονται από μία κλωστή είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ακύρωσε την παρουσία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το capital.gr, δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ώρες στην πρωτεύουσα του Βελγίου, για να έχουν σειρά επαφών με αξιωματούχους.

Η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έγινε το Σάββατο διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Στο Μέγαρο Μαξίμου πρώτος έφτασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ακολούθησαν οι κ. Βαρουφάκης και Σταθάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους στενούς συνεργάτες του για τις τελευταίες εξελίξεις και, στη συνέχεια, η συζήτηση επεκτάθηκε στον οδικό χάρτη της Ελλάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, από το στρατηγείο της κυβέρνησης αναχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία, απάντησε λακωνικά «το επιδιώκουμε».

«Ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στη λιτότητα είναι αγώνας όλης της Ευρώπης», ανέφερε σε δήλωσή του νωρίς το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας πως οι σημερινές κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Δουβλίνο και Ρώμη έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό δρόμο, στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής. Έναν δρόμο σαν αυτόν για τον οποίο παλεύει η ελληνική κυβέρνηση. Για αυτό άλλωστε οι διαδηλωτές σήμερα εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας. Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του στη "Frankfurter Allgemeine", απευθύνεται προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, καλώντας τη να δώσει σήμα για έντιμη συμφωνία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας. «Η καγκελάριος βρίσκεται μπροστά σε μία καθοριστική επιλογή. Είτε να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με μία κυβέρνηση που έχει απορρίψει τα "πακέτα διάσωσης" και παλεύει για μία διαπραγματευτική λύση, είτε να ακολουθήσει τις σειρήνες στην κυβέρνησή της και να κάνει στην άκρη τη μοναδική ελληνική κυβέρνηση που είναι πιστή σε αρχές και μπορεί να βάλει τον ελληνικό λαό στην πορεία των μεταρρυθμίσεων», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης, επιχειρώντας να πετάξει το μπαλάκι στο τερέν των εταίρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News