default-image

"Ρημαγμένη" πολιτεία οι Γούβες - 40% η πτώση στον τουρισμό

Κρήτη
"Ρημαγμένη" πολιτεία οι Γούβες - 40% η πτώση στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ρημαδιό"! Αυτή και μόνο η λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την εικόνα που παρουσιάζει άλλο ένα τουριστικό θέρετρο του δήμου Χερσονήσου και συγκεκριμένα οι Κάτω Γούβες. Τα προβλήματα λόγω έλλειψης στοιχειωδών υποδομών γίνονται αντιληπτά από την ώρα που ο επισκέπτης θα αντικρύσει την πρώτη πινακίδα με την ένδειξη ότι πλησιάζει στην περιοχή.

Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση των χρηματοδοτήσεων στους Δήμους, δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό έργο εντός της περιοχής, παρά μόνο μικροεπεμβάσεις, που όμως δεν αρκούν για να αλλάξουν το σκηνικό και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, μένουν μόνιμα ή προσωρινά ως τουρίστες εκεί.

Έλλειψη φωτισμού και σήμανσης

Ξεκινώντας λοιπόν να αναλύουμε τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία μας υπέδειξαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, αν και δεν ήταν δύσκολο να τα διαπιστώσουμε και μόνοι μας, θα αναφερθούμε αρχικά στα όσα αφορούν το οδικό δίκτυο.

Από την πρώτη λοιπόν ματιά γίνεται αισθητή η παντελής έλλειψη φωτισμού, πεζοδρομίων αλλά και σήμανσης σε δύο άκρως κομβικά σημεία.

Εδώ και καιρό οι λάμπες φωτισμού στην παραλιακή των Γουβών έχουν καεί και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να τις αλλάξει.

Το ένα είναι ο κόμβος επί της εθνικής, ο οποίος αποτελεί την κύρια είσοδο για Κάτω Γούβες, όπου, ενώ κανονικά επειδή ενώνονται τέσσερα περάσματα (άνοδος-κάθοδος για Ηράκλειο-Μάλια, πορεία για Άνω και πορεία για Κάτω Γούβες), θα έπρεπε να υπάρχουν φανάρια, εντούτοις εδώ και δεκαετίες η κίνηση των οχημάτων γίνεται βάσει προτεραιότητας και ακολουθώντας τις μισοσβησμένες διαγραμμίσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ειδικά τις βραδινές ώρες, λόγω και της απουσίας φωτισμού, τα τροχαία ατυχήματα να είναι συχνό φαινόμενο.

Σημείο-καρμανιόλα το στενό που παρουσιάζεται στη φωτογραφία, στο οποίο, λόγω έλλειψης φωτισμού, αλλά και σήμανσης έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα τροχαία.

Ωστόσο, το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στο στενό πριν από το πρατήριο της ΕΚΟ, όπου σημειωτέον υπάρχει και στάση του ΚΤΕΛ, το οποίο, ενώ επίσης λειτουργεί σαν είσοδος-έξοδος για Κάτω Γούβες, ο ανύπαρκτος φωτισμός και η έλλειψη σήμανσης έχουν γίνει αφορμή να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί εκεί κατά καιρούς.

Πτώση του τουρισμού κατά 40% και λουκέτα

Βαδίζοντας προς το εσωτερικό των Κάτω Γουβών, εύκολα εντοπίζει κανείς τα δεκάδες καταστήματα αλλά και καταλύματα που δεν άνοιξαν ούτε αυτή την τουριστική σεζόν. Με την τουριστική κίνηση στην περιοχή να βρίσκεται σε πτώση που ξεπερνά το 40%, οι ιδιοκτήτες τους έκριναν πως δεν έχουν λόγω να τα ανοίξουν, και έτσι έβαλαν λουκέτο. Επίσης συναντήσαμε τα άδεια τραπέζια των καφετεριών και των εστιατορίων, τους καταστηματάρχες των εμπορικών καταστημάτων να περιμένουν μάταια να δουν κόσμο να μπαίνει στα μαγαζιά τους, καθώς το all inclusive, που κρατά τους τουρίστες μέσα στα μεγάλα ξενοδοχεία προσφέροντάς τους τα πάντα, έχει διαλύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις Γούβες.

Οι δρόμοι που παλιά έσφυζαν από κίνηση, δίνοντας ζωντάνια στην περιοχή, τώρα ερημώνουν, μιας και οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί, οι Σκανδιναβοί και οι ελάχιστοι Ρώσοι που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως λένε οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετοί για να τονώσουν την αγορά της περιοχής, αφού το μόνο που χαίρονται είναι τον ήλιο και τη θάλασσα, τζάμπα φυσικά, επιλέγοντας να δαπανήσουν χρήματα, πέραν του πακέτου που έχουν κλείσει, στη χάση και στη φέξη...

Ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά 40%, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν βάλει λουκέτα.

«Ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή κρατάμε ανοιχτά τα καταστήματά μας με το ζόρι», είπε ο υπάλληλος καταστήματος στην περιοχή Κώστας Σαμαριτάκης, δίνοντας τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός στις Γούβες.

«Οι ξένοι δε βγαίνουν από τα ξενοδοχεία, παρά μόνο για να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα. Από τα καταστήματά μας δεν ψωνίζουν σχεδόν τίποτα. Αλλά γιατί να κυκλοφορήσουν στην περιοχή; Να δουν τι; Το χάλι που επικρατεί; Δε βλέπετε ότι όλα είναι γκρεμισμένα; Όλα παρατημένα; Είναι παραλιακή αυτή χωρίς φωτισμό και με το δρόμο γεμάτο λακκούβες;», λέει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης, μεταφέροντάς μας έτσι στην πραγματικά άθλια κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή των Γουβών.

Άθλια εικόνα παραλιακής

Αν μια βόλτα στην παραλιακή των Γουβών θα έδινε την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαρεί το γαλάζιο της θάλασσας και την ομορφιά του τοπίου, οι τραγικές ελλείψεις και οι φθορές που καταγράφονται σε διάφορα σημεία κάθε άλλο παρά τη μαγεία αυτή προσφέρουν. Και πώς να την προσφέρουν άλλωστε, όταν καταρχήν σηκώνοντας το βλέμμα του κανείς βλέπει τα σαπισμένα, σπασμένα και με τις λάμπες τους να απουσιάζουν φωτιστικά. Αυτό σημαίνει ότι με το να λείπουν οι λάμπες το βράδυ επικρατεί συσκότιση, με την παραλιακή να γίνεται απροσπέλαστη, γεγονός για το οποίο κάτοικοι και καταστηματάρχες έχουν διαμαρτυρηθεί, όμως το θέμα δεν έχει ακόμα λυθεί.

«Εδώ και καιρό φωτισμός στην παραλιακή δε υπάρχει με το να έχουν καεί οι λάμπες και να μην έχουν αντικατασταθεί. Επίσης πολλά φώτα έχουν σπάσει και κανείς από τις αρμόδιες Αρχές δεν ενδιαφέρεται», τόνισε μιλώντας για το σοβαρό αυτό πρόβλημα ο κάτοικος της περιοχής Γιώργος Ζαχαράκης.

Στενοί δρόμοι και λακκούβες

Την ίδια στιγμή όμως, εμπόδιο στο να απολαύσουν τη βόλτα τους στην παραλιακή τόσοι οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες των Γουβών στέκονται και τα φθαρμένα πεζοδρόμια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τους τουρίστες αλλά και όσους κυκλοφορούν πεζοί. Το σκηνικό της εγκατάλειψης συμπληρώνουν οι τεράστιες λακκούβες στο οδόστρωμα, η στενότητα των δρόμων εντός του οικισμού, από τους οποίους σημειωτέον διέρχονται και τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία, όποτε τύχει να συναντηθούν με όχημα που διέρχεται από το αντίθετο ρεύμα, φρακάρουν και δεν μπορούν να περάσουν.

Η στενότητα των δρόμων από τους οποίους περνούν και τουριστικά λεωφορεία και η έλλειψη πεζοδρομίων θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των τουριστών.

Οι κάδοι εμφανίζονται τίγκα στο σκουπίδι, ενώ άλλοτε κείτονται στο έδαφος, αλλά και οι ξύλινες στάσεις του ΚΤΕΛ είναι σαν παράγκες, αποτελώντας άσχημο θέαμα.

Βομβαρδισμένο τοπίο: Ξαναστήνουν τις επιχειρήσεις τους από την αρχή

Το μεγαλύτερο ζήτημα που "καίει" κυρίως τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι το ότι κάθε αρχή της σεζόν αναγκάζονται να ξαναστήσουν ουσιαστικά από την αρχή και από την τσέπη τους τις επιχειρήσεις τους, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία. Κάθε χειμώνα το παραλιακό μέτωπο των Γουβών πλήττεται σφόδρα από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα την αρχή κάθε τουριστικής σεζόν να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Για το πρόβλημα αυτό, όπως βέβαια και για όλα τα παραπάνω, κάτοικοι και καταστηματάρχες ζητούν από τη δημοτική Αρχή να δώσει άμεσα λύσεις, προτού όπως λένε χαθεί και αυτό το καλοκαίρι.

«Κάθε άνοιξη αναγκαζόμαστε να χτίσουμε τις επιχειρήσεις μας από την αρχή. Αν έρθετε αρχές της άνοιξης θα δείτε να επικρατεί το απόλυτο χάος στην παραλιακή. Εμείς οι ίδιοι θυσιάζουμε πάρα πολλά χρήματα προκειμένου να ξεθάψουμε τις επιχειρήσεις μας από τη λάσπη, τη σκόνη και τις πέτρες της θάλασσας», τόνισε ο επαγγελματίας Χάρης Πετράκης.

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό τη μεγάλη πίκρα που έχει αφήσει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης κυρίως η απομάκρυνση των ξύλινων κατασκευών που είχαν στήσει πάνω στην ακτή. Κίνηση που για εκείνους μεταφράζεται σε μείωση της πελατείας τους κατά τουλάχιστον 50%, όπως λένε, αφού πια, μη παρέχοντας τη θέα της θάλασσας, ο κόσμος δεν τα επιλέγει για τον καφέ ή το φαγητό τους, γι' αυτό και κινδυνεύουν και αυτά με λουκέτο.

Τι δηλώνουν πολίτες - επιχειρηματίες

«Ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή κρατάμε ανοιχτά τα καταστήματά μας με το ζόρι».

Κώστας Σαμαριτάκης

«Όλα είναι γκρεμισμένα. Όλα παρατημένα; Είναι παραλιακή αυτή χωρίς φωτισμό και με το δρόμο γεμάτο λακκούβες;».

Γιώργος Βαρδάκης

«Εδώ και καιρό φωτισμός στην παραλιακή δεν υπάρχει με το να έχουν καεί οι λάμπες και να μην έχουν αντικατασταθεί».

Γιώργος Ζαχαράκης

«Κάθε αρχή της σεζόν πληρώνουμε από την τσέπη μας για να ξεθάψουμε τις επιχειρήσεις μας από τη λάσπη».

Χάρης Πετράκης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News