default-image

20ή Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κρήτη
20ή Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια αφορμή για την ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων αλλά και των πολιτών στα σοβαρά ζητήματα των προσφύγων που αν σήμερα είναι οξυμμένα στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να γιγαντωθούν .

Θετικό βήμα αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση της λειτουργίας περιφερειακού γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου στο Ηράκλειο, το οποίο σύντομα πρέπει να αποκτήσει στέγη και να ολοκληρωθεί η στελέχωσή του με προσωπικό.

Η "Φροντίδα στο Σπίτι", κοινωφελής μη κερδοσκοπική εταιρεία του νομού Ηρακλείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες και στα πλαίσια των καλοκαιρινών της δραστηριοτήτων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, κυκλοφόρησε αφίσα και ενημερωτικό υλικό.

Επίσης παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συνηγορίας, διαμεσολάβησης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν πρόσφυγες-δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

«Είμαστε στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα και ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, για συνεργασία σε κοινές δράσεις για τους πρόσφυγες», αναφέρει η υπεύθυνη ενημέρωσης και επικοινωνίας της κοινωφελούς επιχείρησης "Φροντίδα στο Σπίτι" Μάγδα Δρακωνάκη.

«Ο τόπος μας έχει μια πλούσια εμπειρία και ζωντανές ακόμα μνήμες προσφυγικών διωγμών. Ζήσαμε  την προσφυγιά των παππούδων μας το '22, την προσφυγιά που προήλθε τα μετακατοχικά χρόνια ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου, την προσφυγιά του '74 με την κυπριακή τραγωδία ως αποτέλεσμα της τουρκικής επέμβασης και κατοχής.

Με σεβασμό παρακολουθούμε σήμερα», συνεχίζει η κ. Δρακωνάκη, «τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων στο δρόμο της αναζήτησης σωτηρίας από τους πιο βάρβαρους πολέμους που έχει ζήσει η ανθρωπότητα.

Η χώρα μας αποτελεί σήμερα όχι χώρα προορισμού αλλά ένα ενδιάμεσο σταθμό, ως χώρα εισόδου στην Ε.Ε., κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η οποία την καθιστά φυσικό σταυροδρόμι μεταξύ των χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και των χωρών της Μέσης ανατολής της Ασίας και της Αφρικής.

Η εξέλιξη των πολέμων θα οδηγήσει ένα νέο μεγάλο κύμα χιλιάδων προσφύγων στα νησιά μας και στην Κρήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια αφορμή για την ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων αλλά και των απλών συμπολιτών μας στα σοβαρά ζητήματα των προσφύγων που, αν σήμερα είναι οξυμμένα, στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να γιγαντωθούν».

Και η κ. Δρακωνάκη καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα «μέχρι το φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου και στο Ηράκλειο».

Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο μπορούν να επικοινωνούν με τη "Φροντίδα στο Σπίτι" καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 μ.μ. στο τηλέφωνο 2810 -390414 (email: [email protected]) για δωρεάν υπηρεσίες συνηγορίας, διαμεσολάβησης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Η 20ή Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της "Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων". Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δε θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Εξαιτίας της δίωξης που μπορεί να αντιμετωπίσει, ένας πρόσφυγας δικαιούται να προστατευτεί από μια εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής του (αρχή της μη επαναπροώθησης).

Εκτός από τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, ο πρόσφυγας δικαιούται αυτήν την προστασία, όπως επίσης και προστασία από δίωξη για παράνομη είσοδο, έγγραφα ταυτότητας και ταξιδιωτικά έγγραφα και πρόσβαση σε μια μακροπρόθεσμη λύση. Αυτή μπορεί να είναι η ενσωμάτωση στη χώρα που του παρέχει άσυλο, η επανεγκατάσταση σε μια άλλη χώρα ή ο εθελούσιος επαναπατρισμός στη χώρα καταγωγής του, εφόσον αυτή γίνεται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Οι πρόσφυγες, ενώ αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή κατηγορία από τους μετανάστες, συχνά ταξιδεύουν μαζί, χρησιμοποιούν τους ίδιους μεταναστευτικούς δρόμους ή πέφτουν θύματα των ίδιων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και πολλές φορές αντιμετωπίζουν τις ίδιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες μετάβασης ή στις χώρες προορισμού.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 11,4 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο. Μεταξύ αυτών και παιδιά, που είναι και τα πιο ευάλωτα - όχι μόνο επειδή είναι ξεριζωμένα από τις εστίες τους, αλλά πολλά από αυτά συχνά αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν με ελάχιστα ή και καθόλου υπάρχοντα και επιπλέον διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τις ασθένειες, τη βία, την εκμετάλλευση και την παραμέληση.

Η Ελλάδα αποτέλεσε χώρα προέλευσης προσφύγων για πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε έναν ενδιάμεσο σταθμό, ως  χώρα εισόδου στην Ε.Ε., κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η οποία την καθιστά φυσικό σταυροδρόμι μεταξύ των χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και των χωρών της Μέσης Ανατολής της Ασίας και της Αφρικής.

Η ύπαρξη μιας αξιόπιστης διαδικασίας ασύλου ως μέρους ενός συνολικού συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που να εξασφαλίζει τόσο τον πρόσφυγα από τους κινδύνους στη χώρα καταγωγής του, όσο και τη χώρα μας από τυχόν κατάχρηση της διαδικασίας αυτής από πρόσωπα που δε δικαιούνται προστασία, είναι σημαντική.

Η χώρα μας, ενώ δέχεται μικρό αριθμό αιτήσεων για άσυλο, είναι μια χώρα με χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο διαμένουν για μεγάλο χρονικό στη χώρα μας, αφού η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι του προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος είναι μακροχρόνια.

Στη χώρα μας, η πρώτη αυτόνομη δομή που ασχολείται με την εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας και υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η Υπηρεσία Ασύλου, που ιδρύθηκε με το νόμο 3907/2011και η λειτουργία της ξεκίνησε στις 07/06/2013.

Η Υπηρεσία Ασύλου, στο πλαίσιο της αποστολής της, είναι αρμόδια για:

• την υποστήριξη του σχεδιασμού και της χάραξης της πολιτικής της χώρας όσον αφορά στη χορήγηση ασύλου ή άλλων μορφών διεθνούς προστασίας, καθώς κα την παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης αυτής,

• την παραλαβή, εξέταση και απόφαση επί αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε πρώτο βαθμό,

• την ενημέρωση των αιτούντων διεθνή προστασία για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο αυτής,

• τη συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών και τη διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων στις χώρες αυτές, σε συνεργασία με αρμόδιες για το σκοπό αυτό άλλες ελληνικές ή ξένες Αρχές, ιδίως στο πλαίσιο σχετικών διεθνών συμφωνιών,

• τον εφοδιασμό των αιτούντων διεθνή προστασία αλλοδαπών, καθώς και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα,

• τη διεκπεραίωση των αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης προσφύγων,

• τη διευκόλυνση των αιτούντων σε ό,τι αφορά στις υλικές συνθήκες υποδοχής σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς,

• την προετοιμασία νομοθετικών κειμένων και διοικητικών πράξεων σε θέματα αρμοδιότητάς της και

• τη συνεργασία με κρατικούς φορείς, ανεξάρτητες Αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News