default-image

Σε κολέγιο σχεδίαζε να επιτεθεί ο Ρουφ - Οδύνη της οικογένειάς του

Κόσμος
Σε κολέγιο σχεδίαζε να επιτεθεί ο Ρουφ - Οδύνη της οικογένειάς του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, που αιματοκύλησε μια εκκλησία Μεθοδιστών στη Νότια Καρολίνα, ετοιμαζόταν να κάνει επίθεση σε κολέγιο. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι Αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Τα σχέδια του μακελάρη αποκαλύπτουν η εφημερίδα Washington Post και το NBC News. Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και σε μαρτυρία ενός Αφροαμερικανού γείτονα του Ρουφ, ο οποίος κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι κατά τη διάρκεια οινοποσίας ο 21χρονος του είπε πως ετοιμαζόταν να επιτεθεί στο κολέγιο του Τσάρλεστον.

Ο ίδιος μάρτυρας μιλώντας στο NBC εκτίμησε ότι ο Ρουφ, ο οποίος ήδη έχει προφυλακιστεί, μπορεί να άλλαξε σχέδια επειδή θεώρησε δυσκολότερο στόχο το κολέγιο.

Οικογένεια του Ντίλαν Ρουφ: «Έχουμε καταρρεύσει και συντριβεί»

Εντωμεταξύ, την οδύνη της εξέφρασε χθες σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του 21χρονου Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος ομολόγησε στις αμερικανικές Αρχές ότι σκότωσε 9 ανθρώπους με ένα αυτόματο όπλο.

Η ανακοίνωση αυτή είναι το πρώτο κείμενο που δίνουν στην δημοσιότητα οι συγγενείς του Ρουφ από την Τετάρτη, που ο 21χρονος λευκός κατηγορείται ότι σκότωσε 9 μαύρους μέσα στην εκκλησία των Μεθοδιστών της κοινότητας των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

«Είναι αδύνατο να εκφράσουμε σε ποιο βαθμό έχουμε συγκλονιστεί, θλιβεί και δεν πιστεύουμε αυτό που συνέβη», αναφέρουν οι συγγενείς του Ντίλαν Ρουφ. «Έχουμε καταρρεύσει και συντριβεί από αυτό που συνέβη», προσθέτουν.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι δύσκολο να βρούμε λόγια», επισημαίνουν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εννέα θυμάτων. Οι ίδιοι απευθύνουν τέλος έκκληση για σεβασμό στα μέσα ενημέρωσης.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, λευκοί και μαύροι, μετείχαν χθες σε αγρυπνία που έγινε στη μνήμη των εννέα θυμάτων. Η αγρυπνία αυτή, η οποία διοργανώθηκε από τις Αρχές του Τσάρλεστον, πραγματοποιήθηκε σε ένα κλειστό στάδιο του Κολεγίου του Τσάρλεστον.

Περίπου πενήντα συγγενείς των θυμάτων καθόντουσαν στην πρώτη σειρά στο κλειστό στάδιο, ενώ σε αυτούς που εισέρχονταν στην αίθουσα για να μετάσχουν στην αγρυπνία μοιράζονταν τριαντάφυλλα που είχε προσφέρει ένας ανώνυμος δωρητής.

Ο Ρουφ, νοσταλγός του απαρτχάιντ και με την πρόθεση, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να πυροδοτήσει έναν «φυλετικό πόλεμο», κατηγορείται για το φόνο 9 μαύρων στην εκκλησία αυτή του Τσάρλεστον, η οποία έχει ιστορική σημασία για τον αγώνα κατά της σκλαβιάς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει γύρω από το αν η ομαδική αυτή δολοφονία ήταν όχι μόνον ένα «έγκλημα μίσους», όπως το χαρακτήρισε, αλλά και «μια πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας».

Η εκκλησία όπου έγινε η επίθεση ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από μαύρους πιστούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας στις εκκλησίες των λευκών. Πυρπολήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1820, όταν ένας από τους ιδρυτές της σχεδίασε μια εξέγερση των σκλάβων, αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον, 45 ετών, και Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών, και πέντε μέλη του εκκλησιάσματος, ηλικίας από 26 έως 87 ετών.

Ο Ντίλαν Ρουφ παρέμεινε επί μία ώρα μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετούσαν τη Βίβλο, πριν σηκωθεί και τους πυροβολήσει. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του NBC ο νεαρός «δίστασε» να σκοτώσει τους εννέα ανθρώπους επειδή «όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί μαζί του».

Ομπάμα για μακελειό: «Μάστιγα ο ρατσισμός»

Για «μάστιγα» του ρατσισμού που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση και καταφέρθηκε εναντίον όσων τον κατηγορούν ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία για να μιλήσει για αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα όπλα.

Σε ομιλία του στην αμερικανική διάσκεψη δημάρχων δήλωσε πως η δολοφονία 9 ανθρώπων στην ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλετον δείχνει την ανάγκη εγρήγορσης ενάντια στο ρατσισμό.

«Τα προφανή κίνητρα του δράστη (21 ετών, λευκός, Ντίλαν Ρουφ) μας υπενθυμίζουν πως ο ρατσισμός παραμένει μια μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε γιατί ο ρατσισμός καλά κρατεί. Και όταν δηλητηριάζει το μυαλό των νέων ανθρώπων, προδίδει τα ιδανικά μας και διαλύει τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Επικαλέστηκε όμως και άλλες πρόσφατες μαζικές ένοπλες επιθέσεις σε ένα σχολείο στο Νιούτον, στο Κονέκτικατ και σε έναν κινηματογράφο στην Ορόρα, στο Κολοράντο, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων στους νόμους για τα όπλα, ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα σε μια χώρα που το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα ως πολίτες χωρίς να δαιμονοποιήσουμε όλους τους ιδιοκτήτες όπλων, που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νομοταγείς, αλλά επίσης χωρίς να υπονοούμε ότι όποια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό αποτελεί μια ολοφάνερη συνωμοσία να κατασχέσουμε τα όπλα όλων», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ασκήσει πίεση για αυστηρότερους ελέγχους σε όπλα, έπειτα από τους πυροβολισμούς σε σχολείο στο Νιούτον το 2012, αλλά τα σχέδιά του ματαιώθηκαν από το ισχυρό πολιτικά λόμπι όπλων και απέτυχε να πείσει το Κογκρέσο.

Σημειώνοντας πως περισσότεροι από 11.000 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν από ένοπλη βία το 2013, ο Ομπάμα αναγνώρισε πως οι αποτυχημένες προτάσεις του «δε θα είχαν αποτρέψει όλες τις πράξεις βίας», αλλά δήλωσε πως θα είχαν εμποδίσει κάποιες από αυτές.

«Δεν παρατηρείς φόνο σε αυτή την κλίμακα και με αυτή τη συχνότητα σε οποιοδήποτε άλλο προηγμένο έθνος στη γη», υπογράμμισε.

«Κάθε χώρα έχει βία, μίσος ή ψυχικά ασταθείς ανθρώπους. Αυτό που διαφέρει είναι πως δεν είναι κάθε χώρα γεμάτη από εύκολα προσβάσιμα όπλα», τόνισε.

Ο Ομπάμα σημείωσε πως είναι απίθανο το Κογκρέσο να δουλέψει πάνω σε νέους νόμους ασφάλειας για τα όπλα στο κοντινό μέλλον, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει πως η κοινή γνώμη τελικά θα αλλάξει γνώμη και θα υποχρεώσει τους βουλευτές να δράσουν.

«Αρνούμαι να συμπεριφέρομαι σαν ότι αυτό είναι η νέα κανονικότητα, ή να προσποιούμαι πως είναι αρκετό να θρηνήσω και πως οποιαδήποτε αναφορά στο να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε πολιτικοποιεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News