default-image

Το «Μπρούνο Ζάουλι» και το… ασανσέρ της Εθνικής

Σπορ
Το «Μπρούνο Ζάουλι» και το… ασανσέρ της Εθνικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουμε συνηθίσει να λέμε τους ευρωπαϊκούς αγώνες ομάδων στίβου «Μπρούνο Ζάουλι», αλλά έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια που η ονομασία αυτή δεν ισχύει.

 Όταν, δηλαδή, αποφασίσθηκε να γίνει το πρωτάθλημα κοινή διοργάνωση και να ισχύει κοινή βαθμολογία για άνδρες και γυναίκες, αφού μέχρι τότε ήταν ξεχωριστά και μπορούσε να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα το φύλο. Στο Παγκρήτιο ξεκινά η έκτη έκδοση της σειράς αγώνων, που ξεκίνησε το 2009 με τη Σούπερ Λίγκα να φιλοξενείται στην Λεϊρία της Πορτογαλίας, την ομάδα της Γερμανίας να κατακτά την πρώτη θέση και τους Έλληνες πρωταθλητές να πανηγυρίζουν στο τελευταίο αγώνισμα - στο οποίο κρίθηκαν όλα - την παραμονή στην κατηγορία των ισχυρών. Οι αγώνες του νέου θεσμού γίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, Σούπερ Λίγκα, Α' κατηγορία, Β' κατηγορία, Γ' κατηγορία με τη διαδικασία του υποβιβασμού και προβιβασμού.

Στις Σούπερ Λίγκα και στην Ά κατηγορία (που φιλοξενούμε στο Παγκρήτιο) μετέχουν 12 ομάδες, στη Β' κατηγορία οκτώ και στις Γ' οι υπόλοιπες. Η βαθμολογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι κοινή. Η διοργάνωση γίνεται κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη χρονιά των Oλυμπιακών Aγώνων.

Λεγόταν Ευρωπαϊκό Κύπελλο, όταν έγινε για πρώτη φορά το 1965 στη Στουτγάρδη για τους Άνδρες και το Κάσελ για τις Γυναίκες, ενώ η τελευταία φορά που διεξήχθη με εκείνη τη μορφή ήταν το 2008 στο Ανσί, εκεί όπου έγινε η Σούπερ Λίγκα με τη συμμετοχή των οκτώ καλύτερων ομάδων των ανδρών και των αντίστοιχων γυναικών. Μέχρι το 2008 οι εθνικές ομάδες ανδρών-γυναικών αγωνίζονταν χωριστά και μετείχαν στην κάθε κατηγορία ανάλογα με το δυναμικό τους. Εκτός από τη Σούπερ Λίγκα, υπήρχαν οι Α' και Β' κατηγορίες στις οποίες μετείχαν οι εθνικές ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας.

Η φετινή Σούπερ Λίγκα θα γίνει στο Τσεμποκσάρι της Ρωσίας, η Β'κατηγορία στη Στάρα Ζαγόρα και η Γ' στο Μπακού. Οι χώρες που μετέχουν στην Α' κατηγορία είναι: Ελλάδα, Βέλγιο, Τουρκία, Λιθουανία, Ολλανδία, Τσεχία, Ρουμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Λετονία.

Η θέση της εθνικής μας ομάδας από το 2009 έως σήμερα:

2009 Λεϊρία (Σούπερ Λίγκα): 9η 216,5, παρέμεινε

2010 Μπέργκεν (Σούπερ Λίγκα): 10η 188,5, υποβιβάσθηκε

2011 Σμύρνη (Α' Κατηγορία): 2η 300,3, ανέβηκε

2013 Γκέιτσχεντ (Σούπερ Λίγκα): 11η 155, υποβιβάσθηκε

2014 Ταλίν (Α' κατηγορία): 5η 27,5, παρέμεινε.

Πριν το Ηράκλειο οι διοργανώσεις της Α' κατηγορίας, φιλοξενήθηκαν στο Ταλίν (2014), το Δουβλίνο (2013), Σμύρνη (2011), Βουδαπέστη (2010) και Μπέργκεν (Νορβηγία).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News