Ειδήσεις

200 χρόνια από το Βατερλώ

Ήταν όλοι εκεί. Ο Ναπολέοντας, με τα στρατεύματά του, ο αρχηγός του βρετανικού στρατεύματος, Δούκας του Ουέλινγκτον, και ο επικεφαλής του πρωσικού στρατού, ο Γκέμπχαρτ φον Μπλίχερ. Μαζί βεβαίως με τους στρατιώτες, τα κανόνια και τις σημαίες τους.

Φυσικά στην αναπαράσταση της θρυλικής πια μάχης του Βατερλώ στην επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γιγαντομαχία που άλλαξε το χάρτη και την ιστορία της ίδιας της Ευρώπης. Η αναπαράσταση διαρκεί μια εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την... ήττα του Βοναπάρτη στο πεδίο της μάχης του Βατερλώ, κάτω από το τεράστιο λιοντάρι που αποτελεί το μνημείο για τους πεσόντες.

Ο Ναπολέοντας επέστρεψε στο Βατερλώ. Φυσικά με τη μορφή ηθοποιού...

Κόντρες

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελετής σημείωσε: «Βατερλώ, η παραφροσύνη και το μεγαλείο. Η φρίκη και η μεγαλοφυΐα. Η τραγωδία και κατόπιν η ελπίδα. Στην πραγματικότητα, αντί για τη μάχη σήμερα θέλω να γιορτάσω τη συμφιλίωση». Τη βασίλισσα Ελισάβετ εκπροσώπησε στην τελετή ο δούκας του Κεντ και εξάδελφός της Έντουαρντ, ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέστη ο επίτροπος Φρανς Τίμερμανς.

Η τελετή διεξήχθη στη βάση του περίφημου αγάλματος του λέοντα που έχει ανεγερθεί στο πεδίο της μάχης, την ώρα ακριβώς που πριν από 200 χρόνια ο Ναπολέοντας εξαπέλυσε την επίθεσή του εναντίον των αγγλοολλανδικών δυνάμεων υπό την ηγεσία του Δούκα του Ουέλινγκτον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκπροσωπήθηκαν από τους πρεσβευτές των χωρών τους. Τελετές διοργανώθηκαν και στο Λονδίνο, στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, Καρόλου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη σκιά των αντιδράσεων της Γαλλίας στην κοπή επετειακού νομίσματος από το Βέλγιο που δεν πέρασε απαρατήρητο από το διεθνή Τύπο.

Στο Βατερλώ παρουσιάστηκε ένα θέμα "Ήχου και Φωτός" εμπνευσμένο από το ποίημα "Εξιλέωση" του Βίκτωρος Ουγκώ.

Όπως άλλωστε και η ειρωνική απάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος απαντώντας στα σχόλια για την απουσία του δήλωσε: «Μας επικρίνουν, όπως άκουγα το πρωί, γιατί δε βρισκόμαστε εκεί, ο πρόεδρος και εγώ» για «να κλάψουμε γοερά για αυτό που έπαθε η χώρα μας. Ας αποφύγουμε λοιπόν το Βατερλώ!».

Στις αναπαραστάσεις της μάχης συμμετέχουν πάνω από 5.000 άνδρες με στολές εποχής, 360 άλογα και 100 κανόνια.

Η μάχη

Η μάχη του Βατερλώ διεξήχθη μετά την επιστροφή του Ναπολέοντα από την εξορία του στο νησί Έλβα, την άνοιξη του 1815. Στο άσημο τότε χωριό του Βελγίου Γάλλοι και σύμμαχοι, Βρετανοί, Γερμανοί και Ολλανδοβέλγοι, αναμετρούνταν για πάνω από δέκα ώρες με τους Βρετανούς να αποκρούουν επανειλημμένες επιθέσεις έως ότου εμφανίστηκε ως καταλύτης ο επικεφαλής του πρωσικού στρατού ο Γκέμπχαρτ φον Μπλίχερ.

Το τέλος της μάχης βρήκε το Βατερλώ ένα πραγματικό σφαγείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα βρίσκονταν τα κορμιά 47.000 νεκρών και τραυματιών. Ο απολογισμός της μάχης ήταν τραγικός. 22.000 νεκροί και τραυματίες των συμμάχων και 25.000 από την πλευρά των Γάλλων μαζί με 8.000 αιχμαλώτους. Ηττημένος ο Ναπολέοντας διέφυγε στο Παρίσι, παραιτήθηκε στις 22 Ιουνίου και πέθανε αιχμάλωτος των Άγγλων στις 5 Μαΐου 1821 στην Αγία Ελένη.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια