Ειδήσεις

Λύση για το παλιό κοιμητήριο

Το επόμενο βήμα για την εν μέρει επαναλειτουργία του παλιού νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου κάνει η Λότζια με την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων.

Η σχετική τροποποίηση που αφορά στη συνέχιση των ταφών στους οικογενειακούς μόνο τάφους του παλιού κοιμητηρίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν γνωμοδοτική απόφαση από την Επιτροπή και οριστική κατόπιν απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Η επαναλειτουργία του νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από περίοικους, που εξέφρασαν στη δημοτική Αρχή την αντίθεσή τους. Προ διμήνου είχε σταλεί μάλιστα και σχετική επιστολή με υπογραφές προς το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που ζητούσαν το πλήρες "λουκέτο" του κοιμητηρίου, όπως προέβλεπε η προ 7ετίας απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο, η δημοτική Αρχή δέχτηκε πιέσεις από άλλους δημότες και για το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή για τη συνέχιση της λειτουργίας του νεκροταφείου.

Εν μέσω αντίθετων πιέσεων και αιτημάτων, στη Λότζια επέλεξαν τελικά μια μέση, συμβιβαστική λύση. Δεν είναι άλλη από την τμηματική λειτουργία του νεκροταφείου, σε ένα περιορισμένο κομμάτι του χώρου, όπου υπάρχουν οι οικογενειακοί τάφοι. Στο υπόλοιπο, μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης, θα σταματήσει η χρήση των ταφών και θα γίνουν μελλοντικά αναπλάσεις.

Καθησυχαστικές διαπιστώσεις

Βεβαίως, επειδή η σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2008 προβλέπει συνολικό κλείσιμο του νεκροταφείου, στη δημοτική Αρχή προχώρησαν σε μια σχετική τεχνική-περιβαλλοντική έκθεση, βάσει της οποίας αντικρούονται οι παλιότερες διαπιστώσεις περί περιβαλλοντικών κινδύνων από τη λειτουργία του κοιμητηρίου...

Σύμφωνα με την έκθεση, στο γεωλογικό-μορφολογικό κομμάτι επισημαίνεται: Το κοιμητήριο είναι κατασκευασμένο στη βορειοανατολική πλευρά λόφου και η κλίση είναι τέτοια ώστε υποβοηθείται η αποστράγγιση των επιφανειακών όμβριων υδάτων.

Επιπροσθέτως η ΔΕΥΑ Ηρακλείου εκτέλεσε δοκιμαστική γεώτρηση το έτος 2009, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης υπόγειων υδάτων για να χρησιμοποιηθούν στο πότισμα του πρασίνου και για την καθαριότητα, από την οποία προέκυψε ότι το έδαφος είναι μετά το βάθος των 5 περίπου μέτρων και μέχρι τα 90 μέτρα αδιαπέρατο (μάργες του νεογενούς)».

Για την παράμετρο της ρύπανσης λόγω σήψης, η έκθεση αναφέρει:

«Οι οικογενειακοί τάφοι του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμηδενίζεται η απορροή προϊόντων σήψης προς το έδαφος. Αποτελούνται από σκεπασμένο υπόγειο διάδρομο, στο πλάι του οποίου υπάρχουν 2-3 θήκες εκατέρωθεν, κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα και επικαλυμμένες με τσιμεντοκονία για την εναπόθεση των φέρετρων, οι οποίες σφραγίζουν στο πλάι με τσιμεντένια πλάκα και εν συνεχεία μαρμάρινη επένδυση. Πρόσβαση από την επιφάνεια γίνεται μέσω κλίμακας με υπερυψωμένο γείσο για την αποφυγή εισόδου νερού.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η απορροή προϊόντων σήψης προς το έδαφος ελαχιστοποιείται από αυτόν τον τρόπο κατασκευής των τάφων, ο οποίος δε μοιάζει σε τίποτα με τον τρόπο κατασκευής των τάφων τριετούς χρήσης».

Για την προστασία της δημόσιας υγείας αναφέρεται καθησυχαστικά: «Ο αριθμός των 4-5 ταφών κατά μέσο όρο μηνιαίως δε δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως πράγματι δε μας αναφέρθηκε η δημιουργία προβλήματος από τη λειτουργία των οικογενειακών τάφων κατά τα τελευταία 11 χρόνια».

Μετακίνηση με λεωφορεία

Τέλος, για το κυκλοφοριακό διαπιστώνεται ότι «είναι δυνατή η μετακίνηση επισκεπτών από και προς το κοιμητήριο με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, χωρίς να δημιουργούν κυκλοφοριακή επιβάρυνση στη γύρω περιοχή».

Με βάση τα παραπάνω, η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρει πως μπορούν να συνεχιστούν άμεσα οι οικογενειακές ταφές στο παλιό κοιμητήριο.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια