default-image

Ιεράπετρα: Κορώνα-γράμματα η ζωή των ασθενών

Υγεία
Ιεράπετρα: Κορώνα-γράμματα η ζωή των ασθενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προετοιμασία για τη νέα κινητοποίηση των Ιεραπετριτών ξεκίνησε αμέσως μετά τη σύσκεψη της δημοτικής Αρχής με τους Συλλόγους και τους φορείς της περιοχής το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Η νέα μαζική κινητοποίηση για τη σωτηρία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αποφασίστηκε να γίνει το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας με μια νέα απόβαση του κόσμου στο Ηράκλειο, όπου θα γίνει αποκλεισμός των γραφείων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, μέχρι να βρεθεί το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό που απαιτείται για να επαναλειτουργήσει 30 μέρες το μήνα η Παθολογική Κλινική, καθώς και το Ακτινολογικό αλλά και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_m7mffnet/

Μία εκ των αποφάσεων που ελήφθησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να γίνει αναφορά από τη δημοτική Αρχή στον εισαγγελέα κατά πάντων όσων θέτουν σε κίνδυνο με τις ελλείψεις που επιτρέπουν να υπάρχουν τη ζωή των ασθενών της περιοχής από τη Βιάννο μέχρι το Γούδουρα Σητείας.

Τη στιγμή που οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έπαιρναν αυτή την απόφαση, από το τραπέζι των συζητήσεων απουσίαζε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, καρδιολόγος κ. Αντώνης Τσικαλουδάκης.

Λίγοι γνώριζαν ότι ο γιατρός εκείνη την ώρα είχε έναν ασθενή με βαρύ εγκεφαλικό και τον συνόδευε ως όφειλε με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο πλησιέστερο νοσοκομείο που διέθετε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στον Άγιο Νικόλαο δεν τον δέχτηκαν, στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο δεν είχε κρεβάτι, και το δρομολόγιο συνεχίστηκε με προορισμό τα Χανιά. Κατά τη διαδρομή και αφού οι φωνές του γιατρού προς τους διοικούντες της ΥΠΕ Κρήτης ακούγονταν μέχρι τον Ψηλορείτη, βρέθηκε κρεβάτι στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Στην επιστροφή του στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έφταναν τρία περιστατικά ασθενών με υψηλό σάκχαρο, αλλά μετά τα μεσάνυχτα το Μικροβιολογικό δε λειτουργούσε ελλείψει παρασκευαστριών.

Σε συνεννόηση με τους συγγενείς των ασθενών, οι γιατροί πήραν το ρίσκο να τους κρατήσουν στη Βραχεία μέχρι το πρωί. Θα μπορούσε όμως να συμβεί και κάποια επιπλοκή και κάποιος από τους ασθενείς η και οι τρεις να είχαν χάσει τη ζωή τους. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά κάποιος θα έπρεπε να κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Μάσα σε τέτοιες τριτοκοσμικές καταστάσεις οι γιατροί του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας προσπαθούν να προσφέρουν ηρωικά καθημερινά και εκτός ωραρίου τις υπηρεσίες τους. Για το λόγο αυτό ζητούν να καλυφθούν γρήγορα τα κενά γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Πρόσκληση στον Κ. Δερμιτζάκη

Μετά και την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουνίου παρουσία του δημάρχου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, της Επιτροπής Υγείας του Δήμου, του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Επιτροπής Αγώνα, ο κ. Καλαντζάκης με επιστολή του ενημερώνει το βουλευτή Κ. Δερμιτζάκη για τις ενέργειες που αποφασίστηκαν, ενώ παράλληλα του ζητά, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του για το θέμα του νοσοκομείου, να δώσει και ο ίδιος το "παρών" τη Δευτέρα στην 7η ΥΠΕ, να πάρει θέση καταθέτοντας τις θέσεις, τις προτάσεις και ενημερώνοντας για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει και τέλος να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού και κανονίσει άμεση συνάντηση μαζί του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Λασιθίου, η Μαρία Κοτσιφάκη, ο Γιώργος Πάγκαλος και η Σταυρούλα Καράμπελλα έκαναν σφοδρή επίθεση στο διοικητή της ΥΠΕ κ. Νίκο Ηγουμενίδη. Ανάλογη ήταν και η δήλωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ Λασιθίου.

«Το ίδιο έργο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας συνεχίζεται. Μετά τις επισκέψεις των στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που το μόνο που πρόσφεραν στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα του Λασιθίου ήταν αόριστες υποσχέσεις ήρθε η αντιδραστική επιστολή του κ. Ηγουμενίδη για να επιβεβαιώσει ότι συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία και με τη νέα συγκυβέρνηση. Μέχρι χθες κατακεραύνωναν τα μνημόνια και σήμερα τα εφαρμόζουν.

Πήραν θάρρος από τη μέχρι τώρα στάση-αναμονή-υποταγή των δημοτικών Αρχών και έχουν το θράσος να μας ζητούν να συναινέσουμε στην μετακίνηση των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και στην πρόσληψη με μπλοκάκι», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Η Επιτροπή Αγώνα

Τη μεγάλη απογοήτευση της για την επιστολή του κ. Ηγουμενίδη εξέφρασε με γραπτή δήλωσή της και η ανοικτή Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

«Με εξαιρετικά μεγάλη απογοήτευση και οργή διαβάσαμε την επιστολή του διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης προς τους δημάρχους του νομού Λασιθίου, ενώ περιμέναμε την υλοποίηση της δέσμευσης που έλαβε ο ίδιος μπροστά στο δήμαρχο, τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και των φορέων του Δήμου μας, καθώς και πλήθους κόσμου που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα για τη στελέχωση και χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.

Η Κίνηση Πολιτών

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας σε επιστολή που απέστειλε στον κ. Ηγουμενίδη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αθετήσατε το λόγο που μας δώσατε, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι, αν και αριστερός νέος πολιτικός, δεν έχετε αυτό που ο λαός μας λέει μπέσα, και που αναζητά χρόνια τώρα σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Μας φέρεστε με εμπάθεια και μέσα από θεωρίες, καλά λόγια και απραγματοποίητες προτάσεις μάς εμπαίζετε ότι τάχα θα δώσετε λύση στα προβλήματα, απλά για να μας ξεφορτωθείτε.

Γίνεστε απλά προκλητικός όταν ζητάτε "συνυπηρέτηση συζύγων" ενώ γνωρίζετε ότι μιλάμε για προσωρινά μέτρα, ή μήπως γνωρίζετε κάτι παραπάνω σχετικά με τις θέσεις που συνεχώς εξαγγέλλεται αλλά που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη;

Καταγγέλλουμε για στοχευμένη υποκρισία, τόσο τη δική σας όσο και φορέων και αιρετών του νομού Λασιθίου που, ενώ ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα στο αίτημα της προσωρινής μετακίνησης, κλείνετε τα μάτια και τα αφτιά στις αμέτρητες οικογένειες που αναγκάζονται καθημερινά να αναζητούν κρεβάτι Παθολογικής ακόμα και μέχρι το Ρέθυμνο, τη στιγμή μάλιστα που όλοι καλά γνωρίζετε ότι η Καρδιολογική της Σητείας καλύπτεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες από μετακινήσεις ιατρών της Ιεράπετρας και του Αγίου.

Αυτή την αλληλεγγύη και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών ευαγγελιζόσασταν και προεκλογικά αυτές είναι οι λύσεις που είχατε και γιατί ξεχνάτε ότι καθημερινά δεκάδες δημοτών μας, μετά από τις μνημονιακές αποψιλώσεις υπηρεσιών, πηγαίνουν καθημερινά και μέχρι να συνταξιοδοτηθούν στον Άγιο. Νικόλαο και στη Νεάπολη για δουλειά.

Από τις μέχρι σήμερα ενέργειές σας, για το μόνο που μας έχετε πείσει είναι η επιδίωξη σας για την περαιτέρω συρρίκνωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας μέχρι την αυτοκατάργησή του, δηλαδή ακριβώς το ίδιο που επιχειρούσαν και οι μνημονιακοί προκάτοχοί σας. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουμε ότι έχουμε το μοναδικό νοσοκομείο στην περιφέρεια, χωρίς Παθολογική Κλινική και χωρίς Γυναικολόγο εδώ και χρόνια;».

Νίκος Πετάσης, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News