Ειδήσεις

Παράταση του προγράμματος μέχρι τέλος του 2015;

Οι "ψίθυροι" της περασμένης βδομάδας, που δημοσίευσαν ξένα μέσα, σήμερα κάνουν νέα γύρα από τα μήντια και μάλιστα μέσα από την Κομισιόν!

Η "λύση" του ελληνικού προβλήματος δεν θα είναι ...να δοθεί λύση, αλλά ν υπάρξει μια νέα, πολύμηνη αυτή τη φορά, παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που όμως θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (ουσιαστικά, τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).

Για το λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Κομισιόν, οι όροι του προγράμματος θα είναι αρκετά αυστηροί, αλλά όχι τόσο αυστηροί (ή τελεσίδικη) όσο θα ήταν το "κλείσιμο" του προγράμματος άμεσα.

Πρόκειται για μια συμφωνία που, λένε οι ίδιες πηγές, θα προταθεί στην Ελλάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας (προφανώς και πριν από το έκτακτο Eurogroup που θα γίνει νωρίτερα την ίδια μέρα) και μια και τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά, πιθανότατα δεν θα έχει τη μορφή "βάσης συζήτησης" αλλά μια πρόταση "take it or leave it".

 Σημειώνεται πως η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Eυρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα. Προηγουμένως, ωστόσο, και συγκεκριμένα ως το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Στη συνέχεια, στις 4 ώρα Ελλάδας της ίδιας ημέρας η σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης, που επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Τον τελικό λόγο, πάντως, θα τον έχουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Eυρωζώνης στο επίπεδο των οποίων θα επιχειρηθεί να επικυρωθεί η συμφωνία.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πήγες, τα ανοιχτά θέματα εξακολουθούν να είναι αρκετά, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και διαρθρωτικού.

Μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι η επέκταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σχόλια