default-image

Η "Αναφορά στον Γκρέκο" στον Τάφο του Ν. Καζαντζάκη

Κρήτη
Η "Αναφορά στον Γκρέκο" στον Τάφο του Ν. Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει αυτό καλοκαίρι τη θεατρική παράσταση "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη, μία παράσταση που παρουσιάστηκε και στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015 και ώρα 21:30 η παράσταση θα δοθεί στον Επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο (τάφος Ν.Καζαντζάκη) στα πλαίσια προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης καθώς και για την προσφορά του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα σε όλη την Οικουμένη και θα είναι μόνο για εκπροσώπους διεθνών και ελληνικών Μ.Μ.Ε.

Ωστόσο οι παραστάσεις για το κοινό θα συνεχιστούν στην πόλη του Ηρακλείου και θα δοθούν στις 2, 3 και 4 Ιουλίου καθώς και στις 9, 10 και 11 Αυγούστου (στις 21:30), στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις".

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα-τραγούδι και Απόστολος Κουνής κιθάρα-κοντραμπάσο) που με τη μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ' όλους τους αγωνιστές που ζουν ή που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».

Ν. Καζαντζάκης

Η "Αναφορά στον Γκρέκο" είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Οι συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτις-σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου

Εικαστική επιμέλεια: Βάλια Μαργαρίτη

Λύρα-τραγούδι: Σταύρος Ψαρουδάκης

Κιθάρα-κοντραμπάσο: Απόστολος Κουνής  

Χορηγός: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News