Ειδήσεις

Κυβέρνηση: "Στη Σύνοδο Κορυφής η λύση"

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, τόσο οι εξελίξεις... πυκνώνουν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο "ελληνικό πρόβλημα".

Παρότι οι εξελίξεις στο Eurogroup δεν ήταν εντυπωσιακές (και ούτε αναμενόταν κάτι τέτοιο, άλλωστε) η Ελλάδα έδωσε τις εναλλακτικές της προτάσεις, που αντιμετωπίστηκαν αρχικά με τη συνήθη καχυποψία από τους δανειστές που επιθυμούν να προσεγγίσει η κυβέρνηση Τσίπρα στο 100% τις δικές τους προτάσεις.

Ωστόσο η σκυτάλη περνά ξανά στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, καθώς σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες, και λύση θα κληθεί πλέον να δώσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με θέμα το ελληνικό ζήτημα, που ορίστηκε για τη Δευτέρα.

Ως θετική εξέλιξη κρίνει τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Κορυφαίος υπουργός και ταυτόχρονα εξ απορρήτων συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωνε χθες πως «είναι επιτυχία η πολιτική διαπραγμάτευση», εξηγώντας ότι η Αθήνα από την αρχή προσδοκούσε οι διαβουλεύσεις να περάσουν σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα απεμπλοκής.

Όσο για τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες κυρίως για τα δημοσιονομικά του 2016, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «δεν είναι δυσεπίλυτες». Στόχος τις μέρες που απομένουν είναι να εργαστούν όλες οι πλευρές ώστε να γεφυρωθούν τα κενά και να γίνει μία παραγωγική Σύνοδος.

Αν και ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, η σκέψη του δε φεύγει ούτε λεπτό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η ομιλία του από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, όσο και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για νέα τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσα στο σαββατοκύριακο, δίχως να αποκλείουν επικοινωνίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και ένα έκτακτο Eurogroup πριν από τη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις. Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως επιστρέφει τα ξημερώματα του Σαββάτου (όπως ήταν προγραμματισμένο) και από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει "πυρετός" κλειστών συσκέψεων.

Σχόλια