default-image

Οι Γερμανοί καθησυχάζουν τους επισκέπτες της Ελλάδας

Κρήτη
Οι Γερμανοί καθησυχάζουν τους επισκέπτες της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και στη Γερμανία (τουλάχιστον σε όσους εμπλέκονται με τον τουρισμό) το γεγονός που με εκτενές ρεπορτάζ (neakriti.gr και πρωτοσέλιδο στη "Νέα Κρήτη") είχαμε επισημάνει ήδη από την Τρίτη, και το οποίο αφορούσε στο φόβο που κυριολεκτικά έχουν δημιουργήσει στους επίδοξους επισκέπτες της Ελλάδας τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στο δημοσίευμά μας επισημαίναμε πως τουρίστες κατέθεταν σε φίλους Έλληνες ότι φοβούνταν ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα, ειδικά οι Γερμανοί. Το δεδομένο απασχόλησε έντονα τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες και είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση ανακοίνωσης από τη Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού (DRV), η οποία επισημαίνει στους συμπατριώτες της το για μας αυτονόητο, αλλά όχι για τους εγκάθετους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλέστατος προορισμός και ότι ως άτομα δεν έχουν να φοβούνται από τους Έλληνες.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Οι Γερμανοί τουρίστες είναι «ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα», όπου η κρίση «δεν έχει συνέπειες στις οργανωμένες διακοπές.

Η Ομοσπονδία επιθυμεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς τουρίστες απαντώντας στις σημαντικές ερωτήσεις που τίθενται στο πλαίσιο των κρατήσεων για ταξίδια στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί είναι επιθυμητοί φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα; Ασφαλώς, οι Γερμανοί παραθεριστές είναι πάντα ευπρόσδεκτοι (...). Παρά τις μεμονωμένες πολιτικές καμπάνιες που κατευθύνονταν εναντίον της Γερμανίας στο παρελθόν, δεν έχουν να φοβηθούν ότι θα αντιμετωπίσουν εχθρότητα ή μίσος.

Αναφορικά με ενδεχόμενες απεργίες ή διαδηλώσεις, η Ομοσπονδία καλεί τον καταναλωτή να δείξει κατανόηση: "Όπως και σε άλλες χώρες - και στη Γερμανία επίσης - μπορεί να υπάρξουν εδώ κι εκεί απεργίες και διαδηλώσεις"».

Όμως σε κάθε περίπτωση, επιμένει, «η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές είναι πάντα ήρεμη». Και «εκεί οι παραθεριστές δεν μπορούν να διακρίνουν σχεδόν τίποτε από την οικονομική κρίση της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει η DRV, «αυτός που περνάει αυτή τη στιγμή τις διακοπές του στην Ελλάδα υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα επιτόπου και συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η DRV αναφέρει μάλιστα το ενδεχόμενο μιας «κρατικής χρεωκοπίας» και μιας «επαναφοράς της δραχμής».

«Για τον παραθεριστή, οι συνέπειες θα είναι πολύ περιορισμένες, κυρίως επειδή τα γερμανικά τουριστικά γραφεία και οι ίδιοι οι Έλληνες θα κάνουν τα πάντα για να έχουν οι τουρίστες μια ευχάριστη διαμονή».

«Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος οικονομικός τομέας της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει μία στις πέντε θέσεις εργασίας», επιμένει η ομοσπονδία. Το 2014, 2,5 εκατ. Γερμανοί επισκέφτηκαν την Ελλάδα, περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2,3 εκατ.), σύμφωνα με την DRV.

Βεβαίως, ρεπορτάζ της "ΚΡΗΤΗ TV", που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την ανακοίνωση, έφερε στην επιφάνεια και άλλες παραμέτρους που αποδεικνύουν ακριβώς πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_otz5bw6h/

Οι ανυπόστατες ειδήσεις για άδεια μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, αλλά και βενζινάδικα δίχως καύσιμα ήδη έχουν φρενάρει τις αφίξεις τουριστών. Τα τηλέφωνα των τουριστικών πρακτόρων έχουν πάρει "φωτιά" απ' όσους έχουν κάνει κρατήσεις. Οι τελευταίοι ρωτούν μέχρι και αν είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν με δραχμές.

«Ρωτάνε αν θα έχουν χρήματα στην Ελλάδα να πάρουν από τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τις κάρτες τους ή αν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους μετρητά. Υπάρχει μια οδηγία στην αγγλική αγορά να πάρουν αρκετά χρήματα μαζί τους οι πελάτες, γιατί ίσως να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους», αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες στο νησί μας.

Πολλοί δε διστάζουν να καλέσουν στα ξενοδοχεία που έχουν κλείσει για να ρωτήσουν εάν τελικά μπορούν να ανταποκριθούν στις υπηρεσίες τους στο κομμάτι της σίτισης.

«Ρωτούν οι τουρίστες αν τα ξενοδοχεία θα έχουν τις προμήθειες, ώστε να τους παρέχουν τις υπηρεσίες που τους έχουν πουλήσει. Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε και το "αν είμαστε ακόμη στο ευρώ. Αν μπορούν να πληρώσουν σε ευρώ ή τι νόμισμα πλέον έχουμε"», προσθέτουν.

Οι ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στα χρήματα. «Αν θα μπορέσουν να έχουν στη χώρα μας ρευστότητα. Να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες και να κάνουν τις διακοπές τους με ηρεμία. Περαιτέρω οι ανησυχίες όμως είναι και πιο ευρύτερες θα έλεγα, γιατί σίγουρα δεν ξέρουν ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Η πληροφόρηση από τα ΜΜΕ εκεί μπορεί να είναι διαφορετική και θεωρεί ο καθένας μέσα από τα ΜΜΕ ότι εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει τροφή, καύσιμα, χρήματα και υπάρχει αναμπουμπούλα», σημειώνουν ακόμη τουριστικοί πράκτορες.

Ηλικιωμένη Βρετανίδα ήρθε με μια βαλίτσα... φάρμακα

Οι τουριστικοί πράκτορες κρούουν καθημερινά και πιο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου και για τα συμβόλαια που ακυρώνονται λόγω της ασάφειας στο ΦΠΑ, τονίζοντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την επόμενη τουριστική χρονιά.

Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα της δυσφήμησης της Ελλάδας και μια ηλικιωμένη Βρετανίδα, που ήρθε στο νησί μας φέρνοντας στις αποσκευές της φάρμακα για τους Έλληνες. Παρά τα αντιθέτως θρυλούμεθα, με δάκρυα στα ματιά ζητά εκείνη συγνώμη για τα όσα γράφονται και δεν ισχύουν.

«Δεν μπορούσα με το αεροπλάνο να πάρω σεντόνια για τα νοσοκομεία. Αλλά μπορούσα και έφερα παυσίπονα για τους αγαπητούς Έλληνες, που πίστευα πως τα είχαν ανάγκη. Άλλα δεν τα έχουν ανάγκη, γιατί όλα είναι τέλεια εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιωάννα Βλαχάκη, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News